• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

24.10.2020

10:36

NEZAPAMĆEN SLUČAJ U ISTORIJI SRPSKOG PRAVOSUĐA! ĆERKA TUŽILA MAJKU, jer sumnja da je ona NIJE RODILA?!

Društvo

NEZAPAMĆEN SLUČAJ U ISTORIJI SRPSKOG PRAVOSUĐA! ĆERKA TUŽILA MAJKU, jer sumnja da je ona NIJE RODILA?!

Podeli vest

Violentina Tomić Ašković iz Paraćina odlučila je da tuži majku Vericu Ašković iz Vrnjačke Banje zbog sumnje da ju je ukrala iz porodilišta pre 42 godine! Violentina tvrdi da ima dokaze da je oteta odmah po rođenju i da Verica, koja ju je odgajila, nije njena biološka majka!?!

Pripremnim ročištem je u Višem sudu u Kraljevu počelo suđenje, što je prvi slučaj ovakve vrste u istoriji srpskog pravosuđa!

Violentina za Informer kaže da veruje da će dokazima uspeti da ubedi i sud da joj Verica nije majka, što će biti značajan korak u razotkrivanju afere nestalih beba, koja godinama trese Srbiju.

Nepostojeća žena

- Otkad znam sa sebe, znam i da mi Verica Ašković nije prava majka. Do prvog valjanog dokaza došla sam tek kad sam napunila 18 godina. Jednostavno, rasla sam uz ženu koja me nije volela. Konstantno sam u njenoj kući bila zlostavljana, tučena, omalovažavana i ponižavana. Gledala sam kakav odnos imaju druge majke prema svojoj deci i već pre polaska u školu uvidela sam da u njenom i mom odnosu mnoge stvari ne štimaju. Sa druge strane, prema mom tri godine mlađem bratu, koji jeste njen biološki sin, i te kako je bio vidljiv taj majčinski instinkt. Kako sam rasla, situacija između mene i nje postajala je sve nepodnošljivija i bilo mi je jasno da me ne gleda kao ćerku - priča Violentina.

Foto: Privatna arhiva

 

Kaže da je uskoro shvatila i zašto se majka tako ponela.Navodi da je jednom dok je smišljala plan kako da se dodvori majci i bude joj dobra ćerka, negde pred punoletstvo, prvi put u novinama naletela na priču o jednoj porodici koja je sumnjala da im je beba ukradena u porodilištu i preprodana.
- Tada sam prvi put pitala majku da li me je ona rodila. Nastao je pakao, histerija... - priča ona.

- Kada sam napunila 18 godina, rekla sam majci da želim da izvadim ličnu kartu. Bila je jako uplašena. Rekla mi je da to neću moći da uradim i da nikad neću saznati istinu. Spakovala sam se i otišla u policiju, a da ona to nije ni znala i počelo je da se odmotava klupko naše očigledno prljave porodične tajne. U policiji saznajem da nemam izvod iz matične knjige rođenih, niti državljanstvo, da sam za njih nepostojeća žena... Odlazim u opštinu, nalaze mi nekakav polupopunjen izvod iz matične knjige, gde su mi kao roditelji upisani Verica i moj otac, ali njihovih matičnih brojeva tu nema. Piše na njemu moje ime, a na mestu datuma rođenja i matičnog broja "prazno polje"... Vraćam se kući, uzimam zdravstvenu knjižicu i vidim da ni u njoj nema mog matičnog broja, kasnije vidim da mi je to mesto prazno i u medicinskom kartonu, da sam bez njega upisana i u školu!? - priča Violentina.

Foto: Privatna arhiva

Verica Ašković

Inače, Violentinina majka Verica izjavila je da je ponižena kao roditelj i dodala da odgovorno tvrdi da je ona njena biološka majka i da je nije ukrala iz porodilišta.

 

Pavlović: Veliki korak

Radiša Pavlović, član Vladine komisije za nestale bebe, kome se Violentina obratila za pomoć, juče je pokušao da prisustvuje ročištu u Višem sudu u Kraljevu, ali sudska straža ga je omela u tome.
- Violentina iz straha za sopstvenu bezbednost nije htela da dođe na ročište, poslala je advokata, ali je i mene zamolila da dođem kao podrška. Međutim, nisu me pustili da uđem. Bilo kako bilo, ovakav istup Violentine je velika stvar za Srbiju, a naročito za roditelje kojima su bebe od sedamdesetih naovamo otimane i prodavane, a njima pričano da su im deca po rođenju umrla. Ukoliko ova mlada žena dokaže da je žrtva trgovine bebama, biće ovo značajan korak da ovu kriminalnu organizaciju razotkrijemo, jer ako ništa, njena majka je živi svedok toga - kaže Radiša.

DNK analiza

Kaže da je tada počela da traga od ustanove do ustanove i da je "svašta našla", ali da sada zbog sudskog postupka koji je u toku neće da otkriva više detalja.
- Ja od mojih roditelja, posebno sada zvanično majke, jedino tražim da uradimo DNK analizu. Godinama to odbija, pljuje me, omalovažava me, proglašava ludom. Sigurna sam da me je otela na kvarno od neke žene kojoj su rekli da sam umrla na rođenju i zato sam rešila, ako neće milom da uradi DNK, da je sud na to natera. Samo tako može da se razreši ova agonija, u kojoj sam otkad znam za sebe - kaže Violentina.

Do kraja ovog izdanja, nismo uspeli da stupimo u kontakt sa Vericom Ašković i čujemo njenu stranu priče.

Slučaj nestalih beba


Prema podacima Udruženja roditelja nestalih beba, u Srbiji je u poslednjih 40 godina u porodilištima lažno proglašeno mrtvim između 6.000 i 10.000 novorođenčadi.
Roditelji tvrde da imaju dokaze da su njihova deca proglašavana mrtvim još u porodilištu, a zatim preprodavana na crnom tržištu. Oko 2.000 očeva i majki počeli su da se udružuju početkom devedesetih. Kao dokaze dostavljali su dokumentaciju ili činjenice da nisu dobili papire, a pogotovo umrlice za svoju decu. Navodili su i da im nisu dozvoljavali da vide decu, da ih identifikuju ili preuzmu telo kako bi ih sahranili, kao i da u pogrebnim preduzećima nema evidencije da su njihove bebe sahranjene ili kremirane na grobljima, dok za ostalu novorođenčad postoji zapis. Među dokazima su i nepotpuna medicinska dokumentacija u bolnicama i matičnim službama o njihovoj deci. Ipak, nijedan sud u Srbiji još nije utvrdio da se ovo zapravo i dogodilo.

 



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija