• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.10.2020

10:24

EVO ŠTA ČEKA SRBIJU AKO SE NASTAVI RAST BROJA OBOLELIH! Ovo su 3 moguća scenarija!

Društvo

EVO ŠTA ČEKA SRBIJU AKO SE NASTAVI RAST BROJA OBOLELIH! Ovo su 3 moguća scenarija!

Podeli vest

Epidemiološka situacija u Srbiji se svakim danom pogoršava. Članovi Kriznog štaba neumorno upozoravaju na eksponencijalni rast broja obolelih na dnevnom nivou i insistiraju da se mere, koje su na snazi, poštuju

Jasno je da širenje koronavirusa pod hitno mora da se obuzda, s obzirom na to da smo samo pre 3 dana imali najviše obolelih za 24 sata od početka epidemije u Srbiji - čak 757! 

Ukoliko se ovakav rast broja obolelih nastavi, a sudeći po upozorenjima epidemiologa hoće, postoje tri scenarija koja očekuju građane Srbije. 

Scenario 1 - Pooštravanje dosadašnjih mera

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da su na snazi mnoge mere, ali da se one ne izvode na najoptimalniji način i da ima mesta za poboljšanje.

- Treba razmišljati o novim merama, treba ograničiti okupljanje ljudi, omogućiti ljudima da koji idu na posao da su bezbedni, svuda održavati fizičku distancu, maske, higijenu ruku, testiranje onih koji imaju simptome, karantin za obolele, kao i pravovremeno lečenje - rekao je Ivanuša.

Imunolog dr Srđa Janković kaže da je odluka Kriznog štaba da trenutno nema potrebe za uvođenjem novih mera, već samo za oštrijom kontrolom svih postojećih.

- Dosadašnje mere delimično imaju pravni okvir, ali radimo na tome da se kažnjavanje poboljša. Zabrinuti smo jer se situacija pogoršava, ali još uvek mnogo toga zavisi od nas i našeg ponašanja - rekao je dr Srđa Janković.

Foto: Tanjug

5.000 dinara je kazna za nenošenje maske

- Mandatne kazne za nenošenje maske smo već uveli. Ukoliko vas inspektor zatekne u zatvorenom prostoru bez zaštitne maske, na licu mesta može da vam napiše prekršajni nalog. Kazna je 5.000 dinara, ali ako se plati u roku od osam dana, iznos će biti upola manji. Dakle, građani će kaznu platiti 2.500 dinara. Međutim, trenutno mandatne kazne mogu da izdaju samo komunalni i sanitarni inspektori, kojih ima malo i ne mogu sve da postignu. Zato bi mogla da se donese uredba kojom bi se zakon dopunio tako da ovaj posao mogu da rade i policajci MUP-a i komunalna policija. Na taj način bi na terenu bilo mnogo više ljudi, a samim tim bi i sankcionisanje onih koji ne poštuju mere bilo drastično poboljšano - rekla je predsednica Prekršajnog suda Olivera Ristanović za Informer.

- Trenutno za sva pravna lica koja se ne pridržavaju propisanih mera Kriznog štaba kazna je od 150.000 do 500.000 dinara. Međutim, te kazne se ne izriču odmah već mora prvo da se pokrene postupak, a zatim se određuje i tačna visina kazne. Ono što možemo da uradimo da ceo proces ubrzamo jeste da se donese odredba koja bi propisala fiksni iznos kazne za sva pravna lica. U tom slučaju bi, baš kao kod kazni za maske, inspektori mogli na licu mesta da napišu prekršajni nalog i kazne odgovorno lice za kršenje mera.

Scenario 2 - Rad kafića, ugostiteljskih objekata do 20 sati, zatvaranja škola i vrtića

Komentarišući epidemiološku situaciju u pojedinim opštinama, poput Aleksinca, gde je jedan vrtić zatvoren, dr Srđa Janković kaže će razmatranje mere zatvaranja škola i vrtića zavisiti od rizika prenošenja virusa.

- Mi već imamo fleksibilnu meru da kada se pojavi virus, može da dođe do zatvaranja vrtića i škola, a da li treba ići na opštu meru zavisi od rizika prenošenja virusa. Kontrolisanje okupljanja, nošenje maske, bilo na zatvorenom bilo na otvorenom prostoru su osnovne stvari - ističe Janković.

Članovi Kriznog štaba razmatraju i treba li ograničiti vreme rada ugostiteljskih objekata do 20 sati.

Scenario 3 - Totalni lokdaun

Po rečima epidemiologa prof. dr Branislava Tiodorovića ukoliko se broj zaraženih poveća na 100 osoba na 1000.000 stanovnika može se očekivati uvođenje strožih mera.

- Srbija u ovom trenutku ima oko 60 novozaraženih na 100.000 stanovnika i uprkos povećanju, nalazi se među tri zemlje koje imaju najbolju statistiku i to je jedan od razloga što još nismo uveli policijski čas. Međutim, ukoliko se broj poveća - 100 na 100.000 stanovnika, onda bi to možda bio trenutak kada bi se i u našoj zemlji moglo očekivati uvođenje strožih mera. U tom slučaju bismo imali do 1.500 pozitivnih - rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba.

Foto: Tanjug

Podsetimo, u Republici Srbiji do 15 časova 26. oktobra 2020. godine registrovano je ukupno 39.827 potvrđenih slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 6.503 osobe od kojih je 341 pozitivna. U poslednja 24 sata preminula je jedna osoba


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pera

pre 3 godine

Nema nam spasa. Više od 80% stanovništva ne veruje da im se bilo šta može dogoditi. Velika većina nije svesna da može da zarazi nekoga a da sam nije osetio nikakve tegobe - danas. Sutradan je već druga priča, ali je već zarazio nijih 20. Mi se jedno vreme se ku*čimo, da bi sutradan vikali "doktore spašavaj". Jedini način je naplatiti lečenje. Džep je najostljiviji organ i najbrže deluje na ozdravljenje.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija