• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

01.11.2020

08:14

SRBIJA IZ DANA U DAN BELEŽI CRNE REKORDE, A NAJGORE TEK DOLAZI! Nalazimo se u TAMNOLJUBIČASTOJ ZONI!

Društvo

SRBIJA IZ DANA U DAN BELEŽI CRNE REKORDE, A NAJGORE TEK DOLAZI! Nalazimo se u TAMNOLJUBIČASTOJ ZONI!

Podeli vest

Korona haos uveliko je pokucao na vrata Srbije. I dok iz dana u dan beležimo crne rekorde po broju zaraženih, mnogi se pitaju kada bi kriva mogla da krene silaznom putanjom. Nažalost, nemamo dobre vesti

Ako pogledamo najnoviju grafiku prof. dr Petra Kočovića na njoj se jasno vidi da nam pik ili vrhunac trećeg talasa predstoji tek za sedam dana, a na pitanje kada bi mogla kriva da krene da se spušta prof. dr Kočović je odgovorio:

- Ne pre 12. do 15. novembra - pojasnio je ovaj stručnjak i dodao da je verovatnije da se to desi 20. novembra što znači da nam najgore dve nedelje tek slede.

 

 

To je još jedan dokaz da je ovaj treći talas prema svim procenama najduži sa najvećim brojem zaraženih.

Ako se prisetimo situacije iz jula i drugog korona talasa u Srbiji, sa zaravnjanjem i blagim spuštanjem krive počelo je prvo u Bogradu 19. jula, dakle nekih dvadesetak dana nakon početka talasa. Sada je to znatno duži period u pitanju.

Kočović je juče rekao da je Srbija na repu događaja, da je u jednom trenutku bila u odličnoj situaciji, ali da više nije.

- U svetu raste broj novozaraženih i juče smo imali rekord, preko 500.000 zaraženih dnevno - rekao je Kočović.

Foto: printscreen RTV Pink

Kako kaže, malo ko je verovao da će ovo dugo da traje, za sada 294 dana.

- Moramo da se spremimo za duže vremenske okvire - rekao je dr Kočović.

Kako ističe, prema nekim merenjima Srbija se trenutno nalazi u tamnoljubičastoj fazi epidemije. Dodaje da treći talas u Srbiji bukti i da se nalazimo na indeksu od 116, što kako kaže, obeležava broj zaraženih u prethodnih 14 dana na 100 hiljada stanovnika.

- Ovaj talas izaziva veću zarazu, ali procentualno manju smrtnost - rekao je Kočović naglašavajući da je situacija uznemiravajuća.

Kako funkcionišu proračuni?

- Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 drzava. Koristimo Gausovu krivu (matematički model koji se bazira na radu čuvenog nemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima - objasnio je ranije za "Blic" Kočović.

Podsetimo, prema vrednovanju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti zemlje se nalaze u zelenoj zoni ako imaju manje od 15 zataženih na 100.000 stanovnika, u žutoj ako se vrednosti kreću od 15 do 30/100.000, u crvenoj ako imaju 30 do 50 obolelih tokom prethodnih 14 dana na 100.000 ljudi i, konačno, u crveno-ljubičastoj zoni sa vrednostima 50-100 na 100.000 stanovnika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MOŽE DA BUDE AL NE MORA DA ZNA

pre 3 godine

Вероватно је погодио и овај пут, али за Београд. У међувремену прелиће се у остатак Србије, а онда можда вратити назад. Уосталом, летос се смирило, па се онда вратило назад, са туристима. Нови Зеланд је пример како треба - спроводи се карантин, нема короне, маске нису обавезне.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija