• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.11.2020

09:46

KAPACITETI KOVID BOLNICA SE POPUNJAVAJU! ĐERLEK: Učinićemo sve da ne dođe do kolapsa u zdravstvenom sistemu!

Društvo

KAPACITETI KOVID BOLNICA SE POPUNJAVAJU! ĐERLEK: Učinićemo sve da ne dođe do kolapsa u zdravstvenom sistemu!

Podeli vest

U ovom trenutku zdravstveni sistem u Srbiji je potpuno spreman da se suprotstavi koroni, nema mesta panici, ali je neophodno pridržavanje propisanih mera zaštite, kako se situacija ne bi promenila, kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek

On je za TV Prva rekao da je ubeđen da se neće doći u takvo stanje da nema mesta u bolnicama, te istakao da je svakodnevni broj novozaraženih dovoljna opomena za sve.

- Nema mesta panici, uvek imamo alternativu. Realno je očekivati da se u narednih sedam do 14 dana povećava broj zaraženih, ali učinićemo sve da ne dođe do kolapsa u zdravstvenom sistemu - naveo je Ðerlek.

Ukazao je da su na Infektivnoj klinici i u KBC "Dr Dragiša Mišović" 100 odsto popunjeni kapaciteti, kao i da je 90 odsto popunjenost na "Bežanijskoj kosi", a na "Karaburmi" oko 50 odsto.

Foto: Anel Grbović

Nešto više mesta ima u KBC "Zemun" i "Zvezdara", jer su odnedavno ponovo u kovid sistemu, navodi Ðerlek.

Kaže i da je u Novom Sadu popunjenost kapaciteta oko 40 odsto, u Kragujevcu oko 45 odsto, dok se jug Srbije i okolina, dodaje, dobro drže, a popunjenost je oko 30 odsto.

Ðerlek ističe da se ne postavlja pitanje pooštravanja mera, već da je važno da se postojeće sprovode.

- Kada bi svi sprovodili neophodne mere to bi bilo sasvim dovoljno. Pridržavanje mera moglo bi da bude na većem nivou - ukazao je on.

Naveo je da se prvi kontigent vakcina protiv kovida u Srbiji očekuje do kraja godine, dodajući da to nisu velike količine, ali i da će do marta 2021. stići oko 350.000 novih doza.

Foto: Informer/A. G.

Ðerlek je naglasio da će vakcina biti besplatna za sve građane i naveo da će prvo biti namenjena zdravstvenim radnicima, odnosno rizičnim grupama, vojsci, policiji...

Kaže i da će novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakon o prekršajima koji bi, prema Ðerlekovim rečima, za dve nedelje trebalo da se nađu u skupštinskoj proceduri, uključiti više ljudi na terenu, čime se ocekuju i bolji rezultati.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija