• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnik

02.11.2020

15:28

NAUČNICI OTKRILI "UBICU KORONE"? Sprej za nos koji je potrebno ušpricati jednom sedmično!

Društvo

NAUČNICI OTKRILI "UBICU KORONE"? Sprej za nos koji je potrebno ušpricati jednom sedmično!

Podeli vest

Sprej za nos koji je potrebno ušpricati jednom sedmično mogao bi da pruži solidnu zaštitu od virusa kovid 19

Sprej je zasad ispitan na tvorovima koji su dan pre nego što su bili izloženi koronavirusu primili po dve doze sredstva - veštački stvorene molekule koje podstiču rad imunološkog sistema.

Rezultati su pokazali da je sredstvo smanjilo repliciranje virusa u nosevima tvorova za čak 96 posto čime je smanjen rizik od infekcije i širenja bolesti.

Foto: printscreen wikipedia

Preparat INNA-051 počeće da se testira na ljudima u naredna tri meseca. Sredstvo je originalno razvijeno za zaštitu protiv virusa, prehlade i gripa, ali još uvek čeka odobrenje jer zasad nije bez svake sumnje dokazano da deluje, piše Dejli Mejl.

Međutim, prethodna istraživanja pokazala su da 'ubrzava' antivirusni odgovor u ćelijama u grlu zdravih volontera i onih koji pate od astme, kao i da kod miševa pruža produženu zaštitu od virusa koji kod ljudi uzrokuju curenje iz nosa.

Foto: Pixabay

Ako se ovo sredstvo odobri, moglo bi da pruži dodatnu zaštitu za one koji su u pojačanom riziku od zaraze kovid 19 uključujući starije osobe i one koji pate od određenih zdravstvenih stanja.

Studija koja opisuje detalje testiranja preparata INNA-051 objavljena je na portalu bioRxiv.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srbin

pre 3 godine

Smrtonosni virus, a zastita sprej za nos??? Ko je ovde lud??!!

VOJIN

pre 3 godine

ИМА СРБА КОЈИ СУ И ПАМЕТНИ ПА УСПЕШНО КАО ПРЕВЕНТИВУ ЗА ВИРУС ГРИПА И СЛ. КОРИСТЕ КОЛОИДНУ СРЕБРНУ ВОДУ, ВЕЋ НИЗ ГОДИНА, НА ЗДРАВЉЕ !!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija