• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

03.11.2020

23:20

NBS I TRŽIŠNA INSPEKCIJA REAGOVALE POSLE PISANJA INFORMERA  'KIA MOTORS' VARA KUPCE NA KURSU! Evro naplaćuju 126 dinara

Društvo

NBS I TRŽIŠNA INSPEKCIJA REAGOVALE POSLE PISANJA INFORMERA 'KIA MOTORS' VARA KUPCE NA KURSU! Evro naplaćuju 126 dinara

Podeli vest

"Kia motors" završiće na sudu zbog obmane kupaca, kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva"

Narodna banka Srbije i Tržišna inspekcija ustanovile su da je kompanija "Kia motors" prekršila zakon jer je cene svojih proizvoda isticala u evrima i prodavala po nezakonitom kursu!
 

Prilikom prodaje auto-delova jedan evro cenili su čak 126 dinara, što je devet dinara više od zvaničnog srednjeg kursa NBS!?!
 

Ova reakcija usledila je nakon objavljenog teksta u Informerovom dodatku Zaštitnik potrošača, gde je otkriveno da je ova automobilska kompanija svojim kupcima na prevaru, obračunavajući evro po lažnom kursu, znatno skuplje prodavala opremu i delove za kola.

Prevaranti

Nečuveno je da ovako zarađuju na kursnim razlikama, a nisu ni banka ni menjačnica, već prodavnica delova i opreme
Dejan Gavrilović, "Efektiva"


 

Tužba za sud

Zbog velikog broja nezadovoljnih potrošača koji se već danima javljaju udruženju "Efektiva", "Kia motors" završiće na sudu. Zbog obmane svojih klijenata i nepoštene poslovne prakse mogu biti kažnjeni sa čak dva miliona dinara.


Naime, prema rečima prvog čoveka "Efektive" Dejana Gavrilovića, njihov pravni tim sprema tužbu za zaštitu kolektivnih interesa.
- Javljaju nam se oštećeni potrošači, traže savet šta dalje da rade. Mi spremamo tužbu protiv "Kie" za zaštitu kolektivnih interesa i oštećeni kupci nas podržavaju u tome. Jasno je da je kompanija svesno činila prevaru, jer bi u protivnom odmah iskazivala cene u dinarima. Čim to nije uradila, znači da je namerno htela da obmane potrošače. Nečuveno je da ovako zarađuju na kursnim razlikama, a nisu ni banka ni menjačnica, već prodavnica delova i opreme - jasan je Gavrilović.

BROJKA 

2 miliona dinara može biti kažnjena "Kia motors"

 

Prevara kupaca

Na ovu prevaru prvi nam je ukazao Beograđanin Petar M., koji je želeo da kupi patosnice za svoj automobil.
- Otišao sam na sajt njihovog ovlašćenog zastupnika "Service maxx" i video da je za nijansu jeftinije nego na drugim mestima. Zbog toga sam odlučio da odem kod njih i to kupim iako mi nisu nimalo blizu i morao sam da putujem na drugi kraj grada. Video sam da na sajtu nisu istakli po kom kursu obračunavaju evro, ali hladan znoj me je oblio tek kada mi je radnik rekao da treba da platim 14.000 dinara, što je za čak 1.000 dinara više od onoga što sam računao. Odmah sam mu rekao da 111 evra, koliko koštaju dve patosnice, nikako ne može biti 14.000 dinara i on je uzeo digitron i pomnožio cenu u evrima sa 126. Kada sam ga pitao kakav mu je to kurs koji ne postoji i koji nikada nije postojao u Srbiji, on mi je odgovorio da oni računaju viši kurs jer kao prodavci snose trošak kursnih razlika prilikom nabavke robe. Obratio sam se Organizaciji potrošača i odlučio da pokrenem spor i tražim nadoknadu štete. Nije meni do 1.000 dinara, ali je ovo klasična prevara i krađa i ne mogu da dopustim da neko svesno i bezobrazno potkrada i mene i sve ostale vozače - jasan je Petar.

"Kia" se ne oglašava već dva dana

Kompanija "Kia motors" i dalje odbija da odgovori na pitanja koja im je ekipa Informera uputila pre nekoliko dana. Tada smo ih pitali da objasne zašto su isticali prodaju opremu za automobile u evrima i po kursu koji nije odobrila Narodna banka Srbije.

 

TABELA:

Šta je sve "Kia motors" prekršila:


ZAKON O TRGOVINI:
- U članu 35. jasno je predviđeno da cene u evrima mogu da se ističu samo za automobile i turističke aranžmane u inostranstvo, a čak i u ovim izuzecima prilikom kupovine kupcu mora da se obračunava po srednjem kursu Narodne banke Srbije

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA:
- Član 2. stav 1. tačka 3, odnosno pravo potrošača na obaveštenost, jer ga nisu informisali o svim bitnim elementima
- Član 6. o isticanju cene, jer cena nije precizna i dovodi potrošača u zabludu, pošto će svaki čovek kada vidi iznos u evrima, pomnožiti sa 120 i niko neće ni pomisliti da mogu da mu obračunavaju ovu valutu 126 dinara.
- Član 14. stav 1. o dodatnim troškovima jer ako računaju evro po nepostojećem kursu, moraju da obaveste potrošača da će ga proizvod koštati više od cene koju su istakli.
- Član 18. stav 2. o nepoštenoj poslovnoj praksi
- Član 19. stav 1. tačka 4. o obmanjujućoj poslovnoj praksi jer su doveli potrošače u zabludu
- Član 20. stav 1. tačke 1. i 2, odnosno propuštanja određene radnje kojom se obmanjuju potrošači jer su im uskratili bitna obaveštenja i sakrili kurs po kome će računati evro

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija