• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M.

04.11.2020

22:06

KORONA UNIŠTAVA PLUĆA I KOD LAKŠIH BOLESNIKA! Upozorenje doktorke Violete Mihailović Vučinić!

Društvo

KORONA UNIŠTAVA PLUĆA I KOD LAKŠIH BOLESNIKA! Upozorenje doktorke Violete Mihailović Vučinić!

Podeli vest

Koronavirus ostavlja užasne posledice na plućima zaražene osobe, rekla je direktorka Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije Violeta Mihailović Vučinić!

Prema njenim rečima, u ovom trećem talasu epidemije kod srednje teških i teških pacijenata javlja se upala pluća, najčešće obostrana.

Zbog toga ne čudi što je u privremenoj bolnici u Beogradskoj areni za čak 80 odsto pacijenata neophodna kiseonička potpora, a u bolnicama širom Srbije na respiratore se priključuju novi pacijenti.

Foto: Shutterstock

Kako je istakla doktorka Vučinić, ponekad kovid-19 ugrozi samo jedno plućno krilo, ali ono što brine je da se veoma često javlja teška obostrana pneumonija.
- U ovom talasu imamo veliki broj obolelih, klinička slika je teška, a broj pacijenata na respiratoru dvocifren. Bez ikakve sumnje ovaj talas nas je oborio s nogu! Skener pokazuje bela pluća, pneumoniju koja moguće i prođe u prvom aktu lečenja, ali virus će ostaviti žestoke posledice u smislu nekih fibrozirajućih promena po plućima, što smo imali prilike da vidimo na osnovu praćenja bolesnika iz prvog talasa. I kada nema simpotoma i kada pacijent samo kašlje, na snimku se pokaže upala pluća. Obavezno bolesnike sa penumonijom moramo hospitalizovati. Svako sa febrilnim stanjem i sumnjom na kovid-19 treba da se slika - da se napravi radiografija, jer nas često to iznenadi - rekla je profesorka.

Ona je dodala da smo već u sezoni respiratornih infekcija.
- Ako nosimo maske, to će pomoći i da se virus sezonskog gripa ne širi jer je bitno da ne dođe do sudara ta dva virusa. Problem je i što su simptomi gripa i korone takoreći isti - javlja se kašalj, temperatura, bolovi u mišićima. Ono što sada dodatno brine jeste ubrzano širenje i prenošenje virusa korone - upozorava dr Vučinić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija