• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

04.11.2020

13:37

AKO KUVATE PIRINAČ NA OVAJ NAČIN, unosite otrov koji izaziva rak: Evo šta treba da uradite da to sprečite

Društvo

AKO KUVATE PIRINAČ NA OVAJ NAČIN, unosite otrov koji izaziva rak: Evo šta treba da uradite da to sprečite

Podeli vest

Utvrđena je nova metoda kuvanja!

Pirinač je jedna od najkonzumiranijih namirnica na svetu. Osim svoje hranjivosti, pirinač poseduje veoma visok nivo arsena u odnosu na druge namirnice apsorbujući oko 10 puta više toksičnog neorganskog arsena od drugih useva.

Ova osobina je najviše do toga kako se uzgaja - u potopljenim poljima koja mu omogućavaju lakšu apsorbciju tog kancerogenog jedinjenja iz zemljišta.

Ljudima je toksičnost arsena poznata još od davnina, ali je opasnost njegovog unosa kroz pirinač tek odnedavno dospela u žižu interesovanja.

Jedna studija prošle godine testirala je 55 različitih tipova pirinča koji se prodaju u Velikoj Britaniji i utvrdila da više od polovine ima više nivoe arsena od onih koje su dozvoljene za bebe i decu do pet godina uzrasta.

Drugo istraživanje utvrdilo je povezanost između unosa pirinča i smrtnosti usled kardiovaskularnih bolesti.

„Postoji velika zabrinutost zbog unošenja arsena kroz pirinač“, kaže stručnjak za zemljište Manoj Menon sa Univerziteta u Šefildu.

Foto: Pixabay

 

Kako odstraniti arsen, a zadržati hranjive sastojke

Srećom, proteklih nekoliko godina došlo se do nekoliko načina kako smanjiti nivo neorganskog arsena u pirinču, bilo kroz pranje ili kuvanje.

Međutim, mnogi od ovih metoda mogu da naškode i osim arsena izbace i korisne materije iz pirinča.

U novoj studiji, Menon i njegov tim istražili su različite metode da vide koji je najbolji način u smanjivanju arsena, a istovremeno čuvajući hranjive materije.

Najbolji način jeste da u šerpu ili posudu u kojoj spremate pirinač stavite vode u odnosu na pirinač 4 na prema 1. Kada voda prokuva, stavite pirinač i kuvajte ga pet minuta.

Onda prospite vodu (u kojoj se nalazi veliki deo arsena), ulijte novu u promeru 2 na prema 1 i ostavite da se sprema na slaboj ili umerenoj vatri dok se voda ne apsorbuje.

Na taj način u vodi koju ste prosuli izvuče se oko 54 odsto arsena iz braon pirinča i čak 73 odsto iz belog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Žigolo

pre 3 godine

Šta liće još da izmisle? U Evropi i Americi pirinač nije ni blizu tako zastupljen na trpezi kao što je to slučaj u Aziji (skoro polovina stanovništva planete) i to je tako hiljadama godina, pirinač je osnovna i nezamenljiva hrana svakg dana i u svakom obroku. Ovakve apokaliptične tvrdnje bi značile da arsen proređuje populaciju u tom delu sveta a da li je tako ili je upravo obrnuto, broj stanovnika u tom delu sveta iz godine u godinu se stravično povećava. Obične izmišljotine ...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija