• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

11.11.2020

16:21

KO KRŠI PRAVILA U BORBI PROTIV KORONE, DEBELO ĆE DA PLATI: Kazne i po 300.000 dinara, a evo ko će moći sve da vas kazni

Društvo

KO KRŠI PRAVILA U BORBI PROTIV KORONE, DEBELO ĆE DA PLATI: Kazne i po 300.000 dinara, a evo ko će moći sve da vas kazni

Podeli vest

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji bi trebalo da uvede više reda u zaštiti od koronavirusa, trebalo bi da se nađe u četvrtak pred poslanicima. Ovaj zakon definisaće ovlašćenja sanitarnih inspektora i komunalne milicije, a evo šta tačno donosi.

Kao osnovni organ navodi se sanitarna policija koja može izdati prekršajni nalog ako utvrdi nepoštovanje mera propisanih od strane države.

Sa druge strane, za slučaj da dođe do proglašenja epidemije od većeg epidemiološkog značaja, kakav je slučaj sa korona virusom, posao koji su vršili samo sanitarni inspektori sada na lokalu može da bude poveren i komunalnoj inspekciji. U gradovima i mestima u kojima postoji organ komunalne milicije inspekciju i kazne može pisati i komunalni milicajac.

Međutim, ono što većinu interesuje jeste koja je procedura i ovlašćenja koja određeni organi imaju.

Ovlašćenja komunalnog inspektora i komunalnog milicajca su ista:

1) Može da izda prekršajni nalog.

2) Može da podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo ili zahtev nadležnom organu ako se radi o prekršaju.

3) Može da obavesti neke druge organe koji su razlozi za preduzimanje određenih mera.

Pored ovlašćenja koja su propisana novim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, komunalna inspekcija i milicija imaju i određene dužnosti i to u saradnji sa lokalnim samoupravama.

Tako, kako se navodi u Zakonu lokalni štabovi su dužni da periodično, na nedeljnom nivou, a po potrebi i češće šalju Ministarstvu zdravlja izveštaje o sprovedenom nadzoru, kontrolama i sprovedenim merama.

Komunalci u novom zakonskom rešenju, pratično dobiiaju mogućnost i da zatvore lokalne, kafiće, resorane ili klubove koji krše propisane epidemioloke mere.

U Zakonu se navodi da kada postoje razlozi hitnosti kada je ugrožen život i zdravlje ljudi, te u slučajevima nepoštovanja propisanih mera u vreme trajanja epidemije širih razmera, takođe i kada se okupi više ljudi nego što je propisano komunalni inspektori i milicajci mogu usmeno da narede određene mere kojim bI se takvo ponašanje sprečilo.

Prema novom Zakonu oni mogu da:

1) nalože da se isprazni objekat ili prostor u kojem je došlo do kršenja mera

2) Mogu da zabrane obavljanje delatnosti u objektu odnosno prostoru gde su mere kršene na najduže 72 sata.

PROPISANE KAZNE

Za pravna lica propisane su sledeće kazne:
- Kaznom od 300.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako odredi mere lične zaštite od infekcije kao i ako ne odredi lice koje je odgovorno za neposrednu primenu tih mera.

- Za isti taj prekršaj samo kaznom od 150.000 dinara kazniće se preduzetnik

- Kaznom od 50.000 dinara kazniće se odgovorno lice u prvnom licu

- Kaznom od 30.000 dinara lice odgovorno za neposrednu primenu tih mera.

Za fizička lica propisane su sledeće kazne:
Novčanom kaznom od 5.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice koje se ne pridržava mera lične zaštite od infekcije usmerenih kako na zaštitu svojeg, tako i na zaštitu tuđeg zdravlja i života za vreme epidemije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija