• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

12.11.2020

07:47

KRIZNI ŠTAB ZASEDA U 11 ČASOVA Na stolu nove mere, OVO JEDNO OD MOGUĆIH OGRANIČENJA

Društvo

KRIZNI ŠTAB ZASEDA U 11 ČASOVA Na stolu nove mere, OVO JEDNO OD MOGUĆIH OGRANIČENJA

Podeli vest

Krizni štab održaće sednicu danas u 11 časova.

Jedna od tema mogli bi da budu kafići i klubovi. Stroža mera, kada je reč o ugostiteljskim objektima bila bi potpuno zatvaranje, čemu se protive i čelnici grada Beograda, dok je blaža i izvesnija varijanta da se njihovo radno vreme skrati do 20 ili 21 sat.

Da je vreme za nove mere naglasio je juče i gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić.

Foto: Informer/Marko Đoković

 

- Vreme je i za pojačavanje kontrola i za pojačavanje mera, mislim da je sad trenutak da uvedemo nove mere, da ih oročimo na određeni period, pratimo rezultate i da se tome prilagođavamo - izjavio je gradonačelnik Radojičić.

Radojičić je istakao da je javni prvoz jedna od tačaka koja nosi svoje rizike svuda u svetu, ali da nije ključna.

- Naravno da prevoz mora da funkcioniše i većina građana nosi maske. Izmenom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti povećaće se broj nadležnih koji će imati mogućnost i pravo da kontrolišu i kažnjavaju. Očekujem da će te mere dodatno uticati i na situaciju u gradskom prevozu i da ćemo tako smanjiti i taj mali broj ljudi koji ne nose maske u vozilima javnog prevoza. Ali javni prevoz nije ključna tačka kada je prenošenje virusa u pitanju, već su to žurke, noćni klubovi, mesta gde se u zatvorenom prostoru bez maske provodi više vremena - rekao je Radojičić i dodao da svi zato moramo dati svoj doprinos i odgovorno se ponašati.

Pored toga, epidemiolog dr Predrag Kon najavio je i da će se na sednici Kriznog štaba govoriti o tome da zimski raspust bude u isto vreme za učenike u Vojvodini i centralnoj Srbiji. Iako prethodnih dana to nije bila opcija, nije isključeno ni da se eventualno razmotri produžetak jesenjeg školskog raspusta, koji je u toku, kako bi se preseklo značajno širenje korona virusa po obrazovnim ustanovama.

Takođe, mera kojoj su pribegle pojedine lokalne samouprave poput Novog Sada, o zatvaranju bazena, spa i velnes centara, mogla bi da bude preporučena za uvođenje na teritoriji cele zemlje.

Konačno, epidemiolozi ne kriju ni da nisu odustali od eventualnog obavezno nošenja maske na otvorenom, ali u svim prilikama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija