• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.11.2020

15:11

MASKE UBUDUĆE OBAVEZNE I NA OTVORENOM?! Zaraženo još 3.499 osoba, PREMINULO 17 LJUDI! Evo šta će država preduzeti!

Društvo

MASKE UBUDUĆE OBAVEZNE I NA OTVORENOM?! Zaraženo još 3.499 osoba, PREMINULO 17 LJUDI! Evo šta će država preduzeti!

Podeli vest

U Republici Srbiji do 15 časova 13. novembra 2020. godine registrovano je ukupno 73.923 potvrđena slučaja kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 14.116 osoba od kojih je 3.499 pozitivna. U poslednja 24 sata preminulo je 17 osoba

 

 

Do 15 časova u Republici Srbiji na koronavirus testirane su ukupno 1.472.270 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na respiratorima je trenutno 158 pacijenata.

Ukupan broj preminulih je 972.

Doktor Mirsad Đerlek naveo je situaciju novozaraženih po gradovima.

- Beograd je na prvom mestu sa 1.597 obolelih, slede Novi Sad 330, Niš 113, Kragujevac 88 i Kraljevo 70.

Kad je reč o novim merama, Đerlek je istakao:

Obavezno nošenje maski

- Mislim da je više trebalo da obratimo pažnju na sprovođenje mera u praksi. Možemo da donesemo koliko god hoćžemo mera, bitno je njihovo sprovođenje. Danas je stupio na snagu izmenjeni zakon i sorečavanju širenja bolesti i to će pomoći. Želimo da kontroliemo sprovođenje donetih mera, a ne da kažnjavamo. Kao sreće da svi poštuju mere, oddbranili bismo se. Međutim, jedna grupa neodgovornih građana nam stvara probleme - rekao je Đerlek.

- Život u Srbiji ne može da stane, analizira se svaki segment. Moramo naći dosta dobar balans između zdravlja stanovništva i ekonomije. Tražimo model da se donete mere poštuju. Razgovaralo se o osnovnim merama zaštite, tačnije da se maske ubuduće pod obavezno nose i na otvorenom. Odlučićemo o novim merama u narednih dan-dva - kaže Đerlek i apelovao na mlađu populaciju.

Mladi, ostanite kod kuće za vikend

- Izbegavajte mesta s velikim gužvama preko vikenda. Ostanite sa svojima kod kuće. Razumemo tu životnu dob i mladost, ali sad nam je nneophodna solidarnost. Treći talas je gori nego prva dva.

O starosnoj strukturi pacijenata od kovida-19 Đerlek ističe da je u najvećem broju preminulih reč o starijim osobama, ali da se razboljevaju i oni između 20 i 40 godina.

- Sad smo iskusniji u odnosu na početak epidemije. Korona je bila velika nepoznanica i stvarala strah, pa smo i mi na znatno manji broj obolelih preduzimali rigorozne mere. Sad znamo da nije reč o vođenju računa o zaraženima, već i o drugim, non kovid pacijente. Ne koči ništa donošenje mera, traži se najbolje rešenje.

Posebno je ukazao na ponašanje dela populacije.

- Mladi prave i ilegalne žurke u klubovima, vlasnici se snalaze da prehrane svoje porodice. Ovo će trajati minimum do kraja godine, ako ne i do marta sledeće godine.

Do kraja godine prve vakcine

Kompanija Fajzer istakla je da će vakcine u februaru biti dostupne uprkos najavi predsednika o nabavci 1.800.000 cepiva do kraja godine.

- Predsednik to nije rekao već da će prvi kontingent stići do kraja godine. Onda će preiodično biti distribuirane nove količine, kada će se po grupama vakcinisati stanovništvo. Da li u Evropi postoji neka zemlja koja pravi kovid bolnice. Ne, a u Batajnici i Kruševcu se prave ozbiljne bolnice koje će očuvati naš zdravstveni sistem. Mali broj ljudi će biti vakcinisan do kraja godine.

Maske "ubile" grip

Broj zaraženih gripom je, prema rečima dr Nestorovića opao zbog nošenja maski, a šta o tome kaže njegov kolega Đerlek.

- Nije baš da je 96 odsto manje pacijenata od gripa, ali je evidentno da je nošenje maski imalo uiticaja na smanjenje broja obolelih od gripa.

Kako će izgledati vakcinacija

Potom se vratio na početak vakcinacije.

- Ubeđen sam da će država uraditi najodgovorniji posao. Izaći ćemo kao pobednici i iz ovoga, prošao je ovaj narod i teže stvari. Prvo će biti vakcinisani najugroženiji, zdravstveni radnici, zaposleni u vojsci i policiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija