• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

19.11.2020

09:10

ALARMANTNA SITUACIJA! Korona puni bolnice širom Srbije, u nekima više nema mesta

Društvo

ALARMANTNA SITUACIJA! Korona puni bolnice širom Srbije, u nekima više nema mesta

Podeli vest

Selters banja iz Mladenovca tri dana je u kovid sistemu, a kapaciteti od 180 postelja već su popunjeni, kaže direktorka tog rehabilitacionog centra Snežana Kostić. Skoro su popunjeni kapaciteti i u Leskovcu i Valjevu.

Kostić je za TV Pink navela da su iza njih dve teške noći kada su imali više od 50 prijema pacijenata sa upalama pluća izazvanih virusom korona.

"Moram da kažem da mi ne zbrinjavamo najteže pacijente jer nemamo jedinice intenzivne nege. Imamo pacijente na kiseoničkoj terapiji. Najteže pacijente šaljemo u bolnice u Smederevu, Smederevskoj Palanci ili u Beograd", navela je Kostić.

Pacijenti koji nisu zaraženi virusom korona, a trebalo je da dođu u Selters banju na rehabilitaciju, upućuju se u ostale RH centre Slankamen, Rusandu, Ribarsku banju... Kostić podseća da Selters banja nije prvi put u kovid sistemu i da im mnogo znači prethodno iskustvo koje su imali u organizacionom smislu.

Leskovac: Cela bolnica u kovid sistemu

Leskovačka opšta bolnica kompletno je u kovid sistemu, izjavio je direktor bolnice Nebojša Dimitrijević.

On je za RTS rekao da bolnica ima između 10 i 12 respiratora, navodeći da neće biti potrebe da se pacijenti šalju u Niš, osim u slučaju kada ne može da im se pruži adekvatna nega.

Trenutno je u bolnici 71 pacijent, a pre 10 dana bilo ih je 15, rekao je Dimitrijević.

Prema poslednjim podacima, U Jablaničkom okrugu ima 67 novoobolelih. Od početka meseca je obolelo 395, a polovina je iz Leskovca.

Valjevo: Alarmantna situacija

Raste broj obolelih od kovida-19 i u Kolubarskom okrugu, a direktor bolnice u Valjevu Zoran Ðurić kaže da je situacija u tom gradu alarmantna.

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje, u čitavom okrugu registrovano je 197 novih slučajeva, od toga 113 iz Valjeva.

Zabrinjava činjenica da bolnica ima 115 mesta, a ostalo je slobodno oko kiseoničkih 10 mesta, prenosi RTS. Ðurić je za RTS rekao da nije samo stvar u tome da li se kapaciteti mogu proširiti, već da je za to potreban i kadar i kiseonička terapija.

"U Valjevu je situacija alarmantna, zato svi treba da se uozbiljimo i pridržavamo epidemioloških mera i da pomognemo sami sebi i zdravstvenom sistemu da ne bi došlo do njegovog kolapsa", rekao je Ćirić.

Situaciju u Valjevu pogoršava i činjenica da je 56 lekara i medicinskih sestara bolnice obolelo, a još 11 je u kućnoj izolaciji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija