• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

19.11.2020

17:02

KON OTKRIO KOLIKO JE GRAĐANA SRBIJE IMUNO NA VIRUS KORONA: Evo koliko nam fali da imamo kolektivni imunitet

Društvo

KON OTKRIO KOLIKO JE GRAĐANA SRBIJE IMUNO NA VIRUS KORONA: Evo koliko nam fali da imamo kolektivni imunitet

Podeli vest

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korone Predrag Kon, izjavio je da je petina stanovnika Srbije imuna na koronavirus i da imaju imunitet.

- Mi imamo studiju koja je urađena, čekamo da bude i zvanično objavljena. Imunitet ima oko 20 odsto građana, imaju antitela i to znači da su bili u kontaktu sa virusom. Prirodno razrešenje svake pandemije je preko 60 odsto onih koji imaju imunitet, to je ili zaražavanje ili imunizacija. Vakcinom ćemo da povećamo vakciono imunitet, a imamo i ovaj prirodni – dodao je dr Kon.

Dakle, da bi stekli kolektivni imunitet potrebno je da 60 odsto populacije ima antitela, a prema rečima dr Kona sada smo na trećini tog puta.

- Istraživanje je radio Insitut za epidemiologiju INEP, ovo su preliminarni rezultati koje sam čuo na Kriznom štabu, nešto iznad 20 odsto. Ja sam očekivao možda i manje. Vojvodina je imala preliminarne od 14,6 odsto. Ovih 20 odsto nije ni malo, ali nije ni dovoljno - dodao je Kon.

Naši istraživači u Institutu za primenu nuklearne energije (INEP) u Beogradu utvrdili su da nakon preležane infekcije kovid-19, antitela mogu da se zadrže u organizmu od šest meseci pa čak do godinu dana.

Rezultati naših istraživanja poklapaju sa onima iz inostranstva, što pobija poslednju tezu da antitela traju tri meseca. Istakla je da je kod pacijenata sa težom kliničkom slikom utvrđeno da stvaraju veću količinu antitela, ali da to baš ne važi svakoga.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pored prirodnog imuniteta, drugi način da se zaštitimo jeste vakcinacija. Iako se mislilo da vakcinu nećemo da dočekamo pre sledeće godine, sada se sve češće govori o njenom ranijem dolasku.

- Po onome što čujemo od nadležnih i predsednika verovatno će stići pre kraja godine i u većem broju. Plan priprema treba da počne da se radi jer je to logistički ogroman posao – rekao je danas dr Kon.

Kompanije “Fajzer” i "Bajontek” objavile su nedavno vest da njihova vakcina ima efikasnost od 90 odsto, a određena doza vakcina upravo ovih proizvođača do kraja godine, prema najavama, trebalo bi da stigne i u Srbiju.

Dobra stvar jeste i to što je naša zemlja potpisala ugovor sa Fajzerom, a kada bude stigla, vakcina će najpre biti dostupna zdravstvenim radnicima, pripanicima vojske, policije, kao i za građanima koji ne spadaju u ove grupe, ali su takođe prioritetni.

- Ja dajem obećanje da ćemo da probamo da nabavimo do kraja godine, ne 30.000 već 500.000 do milion vakcina, da probamo da pomognemo zdravstvu, ne interesuje me koja će to vakcina biti - rekao je sinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija