• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

21.11.2020

23:00

ŽIVOTNI PUT I DELO BLAŽENOPOČIVŠEG PATRIJARHA SRPSKOG! Zaustavio raskol u SPC, do poslednjeg daha borio se za KiM Ostaće upamćen kao onaj koji je završio Hram Svetog Save

Društvo

ŽIVOTNI PUT I DELO BLAŽENOPOČIVŠEG PATRIJARHA SRPSKOG! Zaustavio raskol u SPC, do poslednjeg daha borio se za KiM Ostaće upamćen kao onaj koji je završio Hram Svetog Save

Podeli vest

atrijarh Irinej ostaće upamćen kao najzaslužniji za zaustavljanje raskola u SPC, on je sprečio otcepljenje eparhija u SAD * Ostavio je zavet: Ako zaboravimo Kosovo, Kosovo će zaboraviti nas

Patrijarh srpski Irinej ostaće upamćen kao najzaslužniji za zaustavljanje pogubnog i razarajućeg raskola u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Irinejeva blaga narav a jasni i odlučni stavovi ključno su uticali na smirivanje razmirica, pre svega sa vladikama u Americi koje su 2018. godine pretile otcepljenjem svojih eparhija od SPC.

 

 

Irinej je tada otputovao na Floridu, i u direktnom razgovoru sa vladikama Irinejem, Longinom i Maksimom sprečio podelu koja bi do temelja potresla srpsku Crkvu.

 

Blag a odlučan

Irinejeva blaga narav a jasni i odlučni stavovi ključno su uticali na smirivanje razmirica, pre svega sa vladikama u Americi

German ga zamonašio

On je učinio najviše i na izgradnji Hrama Svetog Save, koji je, slava Bogu, kompletno završen upravo u njegovom mandatu posle više od 100 godina. Neumorno je skupljao sredstva za završetak ove svetinje svuda po svetu. U bliskoj saradnji sa Aleksandrom Vučićem kao premijerom i predsednikom obezbedio je više od 30 miliona evra za Hram samo u poslednje četiri godine.

Pored toga, patrijarh Irinej će u kolektivnoj svesti naroda ostati zapamćen i po beskompromisnoj borbi za očuvanje naših svetinja na Kosovu i Metohiji, ali i po pozivima na neodustajanje od borbe za južnu srpsku pokrajinu. O tome svedoče i reči samog Irineja još od dana kada je ustoličen na tron srpskog patrijarha. U pozdravnoj besedi, on je januara 2010. poručio da je njegov izbor bila "volja Božja".

- Na ovu tešku dužnost izabran sam uz pomoć braće arhijereja, sa kojima ću zajedno nositi breme i sve probleme. Običaj je da patrijarh pri stupanju na presto iznose svoj program. Ja programa nemam, moj program je program naše svete Crkve. Ja sam slab i očekujem da zajedno krmanimo Crkvom. Imamo mnogo zadataka kao Crkva, a najvažniji je da spasavamo sveto Kosovo, da pomognemo državi ne žaleći truda, a ako treba, i žrtava. Ako zaboravimo Kosovo, Kosovo će zaboraviti nas... - naglasio je patrijarh Irinej januara 2010.

Patrijarh Kiril: Irinej je
delio patnje svojih vernika

Patrijarh moskovski i čitave Rusije Kiril uputio je pismo SPC povodom smrti srpskog patrijarha Irineja. U njemu je istakao svoje veliko i iskreno žaljenje zbog "tragedije srpskog naroda".
"Pokojni patrijarh je bio veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve, više puta je bio u poseti, i to ne samo u Moskvi. Ne jednom je patrijarh Irinej sa svetiteljskom hrabrošću i direktno podržao progonjeno kanonsko pravoslavlje u Ukrajini. Srpski patrijarh je uvek težio da bude sa svojom pastvom i u poslednjim trenucima svog ovozemaljskog života delio je patnje svojih vernika, na čiji se životni put obrušila pogubna pandemija", saopštio je patrijarh Kiril.

Ovakva privrženost južnoj srpskoj pokrajini pripisivala se, između ostalog, i činjenici da je svojevremeno završio Bogosloviju u Prizrenu, čiji je rektor postao početkom sedamdesetih. Primio je monaški čin od patrijarha Germana, a sa mesta rektora Prizrenske bogoslovije izabran je 1974. za vikarnog episkopa patrijarha Germana sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog, što je bio sve do 2010, kada je izabran za patrijarha srpskog.

Upoznao Pavla u Prizrenu

Pokojni patrijarh rođen je kao Miroslav Gavrilović 1930. godine u Vidovu kod Čačka, u čestitoj seljačkoj porodici od oca Zdravka i majke Milijane. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom je išao u Gimnaziju u Čačku.
Zanimljivo je da se upravo na Bogosloviji u Prizrenu upoznao sa Gojkom Stojčevićem, potonjim vladikom raško-prizrenskim i patrijarhom srpskim Pavlom, koga je nasledio 2010. godine.
 

Srpski patrijarsi u poslednjih 100 godina

Dimitrije 1920-1930.
Varnava 1930-1937.
Gavrilo 1938-1950.
Vikentije 1950-1958.
German 1958-1990.
Pavle 1990-2009.
Irinej 2010-2020.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija