• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

21.11.2020

08:03 >> 14:23

ISPRAĆAJ PATRIJARHA IRINEJA Telo preneseno u Hram, kovčeg položen na odar od cveća, VERNICI SE U SUZAMA OPRAŠTAJU

Društvo

ISPRAĆAJ PATRIJARHA IRINEJA Telo preneseno u Hram, kovčeg položen na odar od cveća, VERNICI SE U SUZAMA OPRAŠTAJU

Podeli vest

Patrijarh Irinej preminuo je juče u Beogradu. Biće sahranjen u Hramu Svetog Save, a danas će vernici moći da mu odaju poslednju počast.

13.30 - U Hramu Svetog Save u Beogradu, posle pomena preminulom srpskom patrijarhu Irineju, sveštencii čitaju sveta jevanđelja nad odrom, što će činiti tokom celog dana i noći.

Vernici, uz poštovanje epidemiološikih mera, odaju poštu preminulom poglavaru SPC.

 

12. 30 - U Hramu Svetog Save u Beogradu u toku je pomen preminulogm srpskom patrijarhu Irineju.

Foto: Marko Đoković

 



Posle pomena vernici će moći da se poklone preminulom poglavaru SPC, a tokom celog dana i noći beogradski sveštencii će čitati sveta jevanđelja nad odrom.


U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha. Kovčeg je potpuno zatvoren, s tim da je u delu glave i grudi prekriven staklom.

Građani će moći da uđu na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđu na nekoliko metara od tela, da se poklone i ponovo da izađu napolje.

 

12.15 - Liturgija za upokojenje i opelo služena je i u Nišu u Sabornom hramu. Liturgiju je služio episkop Arsenije.

Pokojni patrijarh Irinej više od tri decenije služio je u niškoj Eparhiji i, uz njegovo zalaganje, obnovljene su brojne crkve.

Na svakih sat vremena će se, sve do sahrane patrijarha, čuti zvona sa svih crkava i hramova u niškoj eparhiji.

 

12.00 - Kovčeg s telom preminulog srpskog patrijarha Irineja prenet je iz Saborne crkve u Hram Svetog Save na Vračaru.


Kovčeg su u Hram Svetog Save uneli pripadnici Garde Vojske Srbije i arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Do Hrama kovčeg je preneto u koloni vozila, bez pratnje građana zbog epidemioloških mera. Duž puta od Saborne crkve do Hrama Svetog Save građani su pratili prenos posmrtnih ostataka preminulog patrijarha.

 

11.20.-  Kovčeg sa telom patrijarha krenuo je ka Hramu Svetog Save, gde će danas biti održana liturgija, a sutra sahrana.

9.20 - U Sabornoj crkvi u Beogradu, gde je izložen kovčeg s telom preminulog patrijarha Irineja, nešto pre devet sati počela je praznična i zaupokojena liturgija.

Foto: Marko Đoković

 



Kovčeg sa telom patrijarha srpskog Irineja nalazi se u sredini hrama i potpuno je zatvoren, a u delu glave i grudi prekriven je staklom.

 

8.52 - Kovčeg sa telom patrijarha srpskog Irineja unet je oko 8.40 u Sabornu crkvu, gde će biti izložen tokom liturgije.

Foto: Zoran Sinko

 



Nakon kraćeg pomena u Patrijaršiji, kovčeg je uz počasnu gardu Vojske Srbije i arhijereje SPC unet u Saborni hram, gde će biti služena praznična i zaupokojena liturgija.

 

8.30 - Telo preminulog srpskog patrijarha Irineja preneto je jutros oko 8.20  u Patrijaršiju, gde će biti održan kratki pomen.


Ispred Saborne crkve u Beogradu očekuje se da kovčega sa telom preminulog srpskog patrijarha Irineja bude oko 8.45 unet u hram, gde će biti služena praznična i zaupokojena liturgija.

Foto: Zoran Sinko

 

8.23 - Ispred Saborne crkve u Beogradu očekuje se unošenje kovčega sa telom preminulog srpskog patrijarha Irineja u hram, gde će biti služena praznična i zaupokojena liturgija. Ispred Patrijaršije su poređani pripadnici počasne garde Vojske Srbije koji će ispratiti kovčeg iz Patrijaršije u Sabornu crkvu.

Saborni hram Svetog arhangela Mihaila danas obeležava svoju slavu - Aranđelovdan. Očekuje se da će litugiju služiti vladika dabrobosanski Hrizostom, koji će, kao najstariji episkop, predsesedavati Svetom sinodu SPC do izbora novog patrijarha.

Foto: Zoran Sinko

 

8.00 - Telo preminulog patrijarha Irineja biće uneto u Sabornu crkvu danas oko 8.30 i izloženo za vreme liturgije povodom slave te crkve, nakon čega je planiran kratak pomen, a onda bi telo trebalo da bude preneto u Hram Svetog Save.

Iz Saborne crkve kolona sa telom patrijarha će krenuti oko 11:30 ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samome hramu i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Za 12:30 zakazan je pomen u hramu Svetog Save nad telom blaženopočivšeg patrijarha, a nakon toga tokom celog dana i noći beogradski sveštencii će čitati sveta jevanđelja nad odrom. Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9 časova i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha.

Foto: Marko Đoković

 



U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha već će vernici moći da uđu na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđu na nekoliko metara od tela, da se poklone i ponovo da izađu napolje.


Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Perica Savic

pre 3 godine

Veoma tuzan i bolan dan za celu Srbiju.

Željko

pre 3 godine

Cela Srbija je u dubokoj žalosti. Zbogom Vaša svetosti i hvala za sve što ste učinili za srpski narod.

Saša

pre 3 godine

Ovo je veliki gubitak za ceo srpski narod. Otišao je najveći čuvar našeg duhovnog bića.

Lazar

pre 3 godine

Smrt patrijarha Irineja je veliki udarac za srpski narod, ali i za čitav pravoslavni svet.

Kaca

pre 3 godine

Patrijarh zaslužuje ovakav ispraćaj!Hvala mu za sve!

Kosta

pre 3 godine

Građani se opraštaju od patrijarha. Dirljiv je bio trenutak unošenja kovčega sa telom patrijarha u Sabornu crkvu. Poštujmo mere, držimo distancu.

buba

pre 3 godine

Испартимо нашег патријаха уз поштовање свих мера.

Tamara

pre 3 godine

Mere zastite se moraju postovati, lepo je sto ogroman broj gradjana zeli da ga isprati ali ljudi moraju da se cuvaju.

Tatjana

pre 3 godine

Ogroman broj vernika u Sabornoj crkvi pokazuje kakva je velicina Patrijarh bio.

Milica

pre 3 godine

Patrijarh Irinej bi bio ponosan na ovoliki broj vernika.

Dragan

pre 3 godine

Smrt Patrijarha je ogroman i nenadomestiv gubitak za nas celokupan narod, jos ne mogu da je prihvatim.

Dragan

pre 3 godine

Smrt naseg Patrijarha Irineja je nenadomestiv gubitak koji ja licno ne mogu jos uvek da prihvatim a verovatno ni nas ceo narod. Ostali smo bez velikog coveka ali ce zauvek biti u nasim srcima.

Zorana

pre 3 godine

Tragedija velikih razmera je pogodila našu zemlju. Neka naš patrijarh počiva u miru.

Sunčica

pre 3 godine

Baš onako kako dolikuje ovom divnom Čoveku u ova teška vremena...

Milena

pre 3 godine

Svako božje stvorenje je jedinstveno na svoj način tako i patrijarh Irinej koji je bio uz svoj narod. Večna mu slava

Suza

pre 3 godine

Zadužio je ovaj narod i neka nikada ne zaboravimo da budemo složni kako nas je učio.

Dragan

pre 3 godine

Poslednji pozdrav gospodinu velikog i skromnog srca, gospodinu patrijarhu srpskom Irineju.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17