• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

25.11.2020

07:23

PRETI NAM NOVO POOŠTRAVANJE MERA, KORONA GAZI SVE PRED SOBOM! Danas SEDNICA KRIZNOG ŠTABA, glavna tema - ŠKOLE!

Društvo

PRETI NAM NOVO POOŠTRAVANJE MERA, KORONA GAZI SVE PRED SOBOM! Danas SEDNICA KRIZNOG ŠTABA, glavna tema - ŠKOLE!

Podeli vest

Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za danas u 13 sati, samo dan nakon što su na snagu stupile nove mere usvojene na prošloj sednici, a glavna tema su - škole

Broj zaraženih i preminulih iz dana u dan je sve veći, te smo tako u poslednja 24 sata imali 6.842 novoobolelih, što je rekord od početka, dok je 37 lica preminulo. Samo dan pre oborili smo neslavni rekord od 38 umril za jedan dan. Ono što takođe zabrinjava jeste i to što su nam bolnice pune, svakim danom nove prelaze u kovid sistem, a trenutno je ukupno hospitalizovanih 6.478 pacijenata, što je takođe više nego ikada pre od početka epidemije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je nakon jučerašnjeg sastanka sa direktorima kovid bolnica izjavio da je skoro 2.000 zaraženih medicinskih radnika, dok je dr Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida naglasio da "zdravstveni sistem ovako ne može da izdrži" i najavio novo pooštravanje mera.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Na satnom nivou razmatramo situaciju, ako dođe do većeg pogoršanja stanja, pooštravaćemo mere, druge nam nema - istakao je dr Pelemiš.

S obzirom na to da su juče stupile na snagu najnovije mere, koje rad ugostiteljskim objektima, tržnim centrima i slično ograničavaju rad do 18 časova, dok prehrambeni i još neki mogu da rade i do 21, a da je policijski čas krajnja i najdrastičnija mera koja se ovih dana ne spominje, sve je izvesnije da će danas raspravljati o školama, što inače već danima najavljuje i resorni ministar Branko Ružić, ali i pojedini članovi Kriznog štaba.

Šta će biti sa školama?

Ono što će najverovatnije danas biti tema sednice Kriznog štaba jesu škole, to jest odluka o tome hoće li na nivou cele Srbije doći do prelaska na onlajn nastavu.

Podsećamo, kako smo već pisali, razmatra se nekoliko opcija od kojih je trenutno najizvesnija da stariji razredi prelaze na onlajn, a mlađi i dalje idu na časove u učionice. Prema trenutnoj zamisli, srednje škole i fakulteti bili bi onlajn.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je pre dva dana da će "ovih dana" biti poznato koja će biti konačna odluka. Stoga je vrlo verovatno da će se o tome razmatrati danas.

U učionice na nastavu i dalje bi išli najmlađi od prvog do četvrtog, a vrtići bi i dalje bili otvoreni. Ukoliko bude usvojena mera o selektivnom prelasku na onlajn, ona će, kako se saznaje, biti oročena na 10 ili 15 dana.

Foto: Tanjug

Osim prelaska na onlajn nastavu celoj Srbiji, ono što se od promena takođe spominje, a takođe je vezano za škole, jeste pomeranje raspusta. Ideja je školski raspust traje mesec dana, od 21. decembra do 20. januara.

O danšenjoj sednici Kriznog štaba, juče je govorila i premijerka Srbije Ana Brnabić. Prema njenim rečima, učenici starijih razreda osnovnih škola, kao i srednjih škola preći će na onlajn nastavu, a vrtići će biti zatvoreni, "ako tako budu savetovali stručnjaci iz Kriznog štaba".

Ona je rekla da će saslušati mišljenje i preporuke stručnog dela Kriznog štaba na današnoj sednici u vezi sa načinom odvijanja nastave u školama za starije razrede i radu vrtića.

- Jedna od njihovih preporuka je bila da razmislimo o onlajn nastavi za starije razrede, dakle u osnovnim školama od petog do osmog razreda i srednjim školama - rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara.

Sve je spremno za onlajn nastavu

Ako se to bude potvrdilo moći će da se u najkraćem roku pređe na onlajn nastavu jer je za to, dodaje, sve tehnički spremno.

- I dalje mislim da, što se tiče najmladjih učenika, da je njima najbezbednije u školama, ali ako me drugačije savetuju stručnjaci, nemamo nikakav problem da njihov savet i usvojimo - navela je Brnabić juče.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Ana Brnabić i Zatibor Lončar

Raspustićemo i vritiće, ako struka tako kaže

Isto, kaže, važi i za vrtiće i dodaje da, ako savet stručnog dela Kriznog štaba bude da se raspuste vrtići, to će biti i učinjeno.

Maska i maska, svuda maska ili pooštravanje mera!

A cela situacija bi bila neuporedivo bolja i drugačija, samo kada bi se pridržavali onih dobro poznatih jednostavih mera - maska, distanca i pranje ruku.

- Sve je veći broj hospitalizovanih, na infektivnim negama, sve veći broj umrlih. Taj broj se stalno povećava i sve više će se povećavati ako ne poštujemo mere koje tražimo, a to nije teško. Maska i maska stalno, mora da bude sastavni deo garderobe, svuda maska! - naglasio je dr Pelemiš.

Foto: Beta

Mijomir Pelemiš

To se, kaže, primenjuje u celom svetu.

- Ne znam zašto je to kod nas teško da se nosi, pa čak i na otvorenom prostoru. Radite to, vidite kakva je situacija, neće imati ko da nas leči. Krizni štab će stalno razmatrati na satnom nivou situaciju, ako dođe do većeg pogoršanja pooštravaćemo mere, druge nam nema - istakao je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59