• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.11.2020

11:04

SRBIJA DOBIJA VOZOVE KOJI ĆE IĆI 200 NA SAT Brza pruga biće brzo gotova, Momirović pričao o nabavci vozova

Društvo

SRBIJA DOBIJA VOZOVE KOJI ĆE IĆI 200 NA SAT Brza pruga biće brzo gotova, Momirović pričao o nabavci vozova

Podeli vest

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović razgovarao je danas sa ambasadorkom Kine Čen Bo o realizaciji projekta brze pruge u Srbiji, kao i nabavci vozova koji će moći da idu 200 km na sat i najavio da bi te vozove trebalo da imamo već do kraja sledeće godine.

- Pričali smo o nabavci vozova koji će ići 200 km na sat na našim prugama, prvoj fazi izgradnje brze pruge od Beograda do Budimpešte, a onda i dalje od Beograda do Niša na železničkom Koridoru 10 - rekao je Momorović nakon sastanka u Vladi Srbije.

- Uveren sam da ćemo u narednom periodu, koliko do kraja sledeće godine imati vozove koji idu 200 km na sat i da će naši građani osetiti benefite železničkog transporta - kazao je Momirović Tanjugu.

Ministar je razgovarao sa ambasadorkom Kine o svim aktuelnim projektima u oblasti infrastrukture koji se realizuju u saradnji sa Kinom. Povod sastanka je bio i to što je jutros nešto pre 10 sati završena rekonstrukcija levog koloseka pruge Zemun - Batajnica, u okviru projekta izgradnje pruge za velike brzine, na deonici Beograd Centar - Stara Pazova.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Rekonstruisani levi kolosek pruge Zemun – Batajnica dug je 10,6 kilometara. Momirović je zahvalio ambasadorki na sveobuhvatnoj dosadašnjoj podršci Kine ističući da su sa Kinom realizovani u prethodnoj deceniji u iznosu od skoro 10 milijardi evra.

- U narednom periodu očekujemo da će taj iznos dostići i 2o milijardi evra - naveo je Momorivić.

Podseća da se u saradnji sa Kinom realizuju grade ključni putni koridori i železnička infrastruktura, pre svega brza pruga od Beograda - Budimpešta kroz Srbiju. Ministar ističe da je u prošlosti bila devastirana pruga u našoj zemlji i da će taj projekat vratiti poverenje u železnički saobraćaj u našoj zemlji. Dodaje da kineske kompanije rade na velikom broju projekata i da je izgradnja autoputa od Požege do Preljine u punom zamahu i da će biti završena do kraja sledeće godine, kada ćemo imati ceo autoput od Beograda do Požege.

Izrazio je uverenje da će saradnja sa Kinom biti još kvalitetnija u budućnosti. Ambasadorka Čen Bo je rekla da je infrastruktura najznačajnija oblast saradnje dve zemlje i da je sa ministrom razmenila mišljenje o svim važnim projektima.

- Ministarstvo građevinarstva ima važnu ulogu u našoj saradnji i sigruna sam da će to ministarstvo na čelu sa novim ministrom Momirovićem dati još veći doprinos našoj saradnji - rekla je ona.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ambasadorka Kine Čen Bo


Ističe da će kineske komapanije i dalje dobijati podršku i pomoć od tog ministarstva. Bo je naglasila da je izgradnja brze pruge jedan od najznačajnijih projekata u okviru saradnje dve zemlje, ali i inicijative Pojas i put.

- Danas je levi pružni kolosek u okviru brze pruge Zemun - Batajnica pušten u saobraćaj, što predstavlja jedan veoma važan korak napred. Sigurna sam da će obe strane uložiti maksimalne napore kako bi se projekat što pre završio - navela je Bo.

Rekonstruisnim levim kolosekom na deonici Zemun - Batajnica posle 10.00 sati uspostavljen je redovan železnički saobraćaj, a vozovi će zbog radova na desnom koloseku ove pruge saobraćati brzinom do 50 km/sat. Radove na toj deonici brze pruge izvode kineske kompanije „China Railway International" i „China Communications Construction Company".

U okviru radova na rekonstrukciji deonice pruge Zemun - Batajnica, u železničkoj stanici Zemun rekonstruisana su i tri stanicna koloseka i izgrađena dva perona u dužini od po 400 metara. U stanici Zemunsko Polje rekonstruisana su i prva dva stanična koloseka izgrađena su i dva perona od po 110 metara, a duž čitave trase ugrađen je i veći broj skretnica na betonskim pragovima sa elastičnim kolosečnim priborom.

Istovremeno s puštanjem u saobraćaj rekonstruisanog levog koloseka na deonici Zemun - Batajnica biće obustavljen železnički saobraćaj na desnom koloseku ove pruge, radi izvođenja daljih radova na njegovoj rekonstrukciji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija