• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo / Informer

03.12.2020

11:47

DR GLIGIĆ OTKRILA ZAŠTO OSOBA KOJA JE PRELEŽALA KORONU MOŽE PONOVO DA SE ZARAZI: Virus se i dalje neobično ponaša, vakcina će ovo zaustaviti!

Društvo

DR GLIGIĆ OTKRILA ZAŠTO OSOBA KOJA JE PRELEŽALA KORONU MOŽE PONOVO DA SE ZARAZI: Virus se i dalje neobično ponaša, vakcina će ovo zaustaviti!

Podeli vest

Kompanije Fajzer (Pfizer) i Biontek (BioNTech) juče su predali srpskoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) neophodnu dokumentaciju za registraciju ove vakcine i u Srbiji. Očekuje se i da će u našu zemlju doći i ruske vakcine, a kako je predsednik Aleksandar Vučić najavio, Srbija će imati vakcine od različit proizvođača, kako bi svaki građanin naše zemlje mogao da bnira koju će da primi

Srbija ima potpisan ugovor sa Fajzerom, pregovara se sa Rusima, ali sve moraju da prođu striktnu proceduru i odobrenje naše Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Mogućnost izbora pozdravila je naša najpoznatija virusološkinja, dr Ana Gligić koja je 70-ih godina prošlog veka bila u prvim redovima borbe sa epidemijom variole vere.  Ne tako malo broj građana naše zemlje nije siguran da bi se vakcinisao, jedan od razloga je sumnja u efikasnost i bezbednost cepiva. Takođe, pitanje je imuniteta, za koji se ispostavilo da je kod nekih osoba koje su preležale koronu ipak bio kratkotrajan.

- Nemamo drugog izbora, ili ćemo se vakcinisati ili će se ovo produžiti. To što osoba može da se ponovo zarazi, nije dovoljno ispitano. Što se tiče imuniteta, nema stranog virusa koji uđe u telo a da ne izazove imunitet, ali ne upotrebljavamo sve metode kojima bismo izmerili taj imunitet, koristimo one koje se koriste u celom svetu, to su tzv. brze metode - kaže dr Gligić i dodaje:

Foto: RTS

- Duplo zaražavanje govori da se možda u populaciji nalaze različiti serotipovi korone koji jedan drugog ne štite 100 odsto, ali su unakrsno sigurno korisne. Nema toga da se ne aktivira imunitet, samo ne koristimo metode koje otkrile ćelijski imunitet. To će se znati nakon određenog broja godina.

Vakcina će ovo zaustaviti

Dr Gligićka napominje i da u momentu kada je glavni cilj zaštita ljudi, vakcinu ćemo morati da spremimo jer ova bolest može da pređe u sezonsku.

- Nisam računala da će ostati ovako trajno i da će izazvati sistemsku bolest. Vakcina će ovo zaustaviti. Jako mi je drago što sam čula premijerku što je rekla da će nabaviti vakcinu od nekoliko proizvođača, jer će mogućnost izbora povećati broj onih koji će prihvatiti da se vakcinišu. Na mom primeru ću reći da sam antivarioličnom vakcinom vakcinisana svaki put kada je dolazilo do sumnje na variolu veru, pa vidite dočekala sam 87 godina i ništa mi nije. Nikako ne mogu da shvatim da ljudi svaki dan popiju šaku lekova, a da se ne zapitaju šta je u njima, a sada odjedanput imamo toliko broj antivakcinaša. Treba svakodnevno da govorimo o koristima vakcine protiv korone - ističe dr Gligić.

Foto: Reuters

Virus se i dalje neobično ponaša

A šta je potrebno da uradimo kako bismo zaustavili virus koji se, kako se čini, stalno menja?

- Virus se i dalje neobično ponaša, svaki dan saznajemo nešto o njemu. Očekivali smo kraj u maju, ali imamo ponovnu pojavu velikog broja slučajeva, povezano je malo sa klimatskim promenama, zatvorili smo se u kuće i imamo manje kontakata... Nadam se da će korona biti brzo stavljena pod kontrolu, ali pošto je nastala u prirodi, nemojmo se nadati da će se to lako desiti. Moramo se spremiti i istražiti gde se sve korona nalazi u našem okruženju i kako da je iskorenimo - istakla je dr Gligić i napomenila da do pojave vakcine, pa čak i kad se pojavi - jedino rešenje su maske i distanca. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17