• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

09.12.2020

07:34

Još jedan iguman DOŽIVEO STRAŠNU SUDBINU: Manastir u kome se dogodilo ubisto KRIJE NEVEROVATNU PRIČU

Društvo

Još jedan iguman DOŽIVEO STRAŠNU SUDBINU: Manastir u kome se dogodilo ubisto KRIJE NEVEROVATNU PRIČU

Podeli vest

Monah Stefan svirepo je ubijen u manastiru Glogovac.

Ovaj manastir u Šipovu poznat je po manifestaciji Janjski sabor koja se kraj njega održava svake godine, po tome što ga je redovno posećivao blaženopočivši patrijarh Pavle, ali i po neverovatnom narodnom predanju koje govori o nastavku svetinje.

Skromni manastir Glogovac nalazi se na tromeđi Šipova, Jajca i Donjeg Vakufa, piše Srpskainfo.

Smešten je u kanjonu istoimenog potoka, među brdima planine Gorice. Posvećen je Svetom velikomučeniku Georgiju. Kako se pretpostavlja, manastir je nastao u vreme vladavine kraljeva Dragutina i Milutina, u prvoj polovini 14. veka.

Od tada, sve do danas, ovaj pravoslavni hram nekoliko puta je bio rušen i obnavljan, deleći sudbinu srpskog naroda na ovim prostorima.

Svoje prvo stradanje manastir je doživeo 1463. godine od strane Turaka u vreme kada je i srednjevekovna bosanska država pala pod tursku vlast.

Prema nekim zapisima, Turci su manastir spalili, a tadašnjeg igumana Joanikija nabili na kolac. Obnovljen je pred kraj turske vlasti, odnosno za vreme vladavine vezira Omer - paše Latas, kasnije opisan perom Ive Andrića.

Međutim, zanimljivo je narodno predanje o tome koje se prenosi sa generacije na generaciju. Ono kaže da su se narodni predstavnici obratili veziru sa molbom da im dozvoli da obnove svetinju.

On im je navodno odgovorio da će im dozvoliti, ako dobije dozvolu iz Carigrada, računajući da se to neće desiti.

Foto: wikipedia

Manastir Glogovac u kojem se desilo ubistvo ima burnu istoriju

Međutim, kada je stigao pozitivan odgovor, vezir se naljutio i naredio da manastir može biti podignut na takvom mestu odakle se neće čuti crkvena zvona i da svetinja ne bude veća od volovske kože.

Ali, dosetljivi meštani i tu su doskočili veziru – isekli su kožu na kanap (oputu) i njom obeležili manastirski temelj iz koga je izrasla nova svetinja na mestu srednjovekovnog manastira.

Manastir Glogovac spaljen je ponovo za vreme Drugog svetskog rata, a obnovljen je tek šezdesetoh godina 20. veka.

Odlukom Svetog arhijerskog sabora, 1990. godine, ušao je u sastav novouspostavljene Eparhije bihaćko-petrovačke.

Na prvom obnoviteljskom saboru, služenjem arhijerejske liturgije, 1991. godine, osveštao ga je patrijarh srpski Pavle, koji ga je, kasnije, posetio još tri puta, 1998. 1999. i 2005. godine.

U godinama koje su usledile, manastir Glogovac posetili su brojni mitropoliti i episkopi, kao i verujući narod, te je postao jedno od najvećih svetišta u ovom delu BiH.

U manastiru se održava kulturna, duhovna i zabavna manifestacija Janjski sabor, prve nedelje posle Duhova, koju posećuju veliki broj stanovništva, ali i Krajišnika koji su raseljeni u Srbiji i svetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija