• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: žena.rs

15.12.2020

07:10

MESEC DANA NAKON ŠTO NEKO PRIMI VAKCINU, DEŠAVA SE OVA PROMENA! Čuvena doktorka sa VMA upozorava: Evo šta da očekujete

Društvo

MESEC DANA NAKON ŠTO NEKO PRIMI VAKCINU, DEŠAVA SE OVA PROMENA! Čuvena doktorka sa VMA upozorava: Evo šta da očekujete

Podeli vest

Vakcina protiv korone uveliko se daje građanima u Velikoj Britaniji. Ceo svet isčekuje kako će se ovaj proces dalje razvijati, a evo štaa o vakcinaciji kaže čuvena profesorka Nada Kuljić-Kapulica.

- Tek je počela vakcinacija. Treba prvo da ispoštovati primenu dve doze, odnosno razmak od dve do tri nedelje, u zavisnosti od same vrste vakcina (u slučaju Fajzerove vakcine prvu i drugu dozu dele tri nedelje), zatim treba da prođe određen period kako bi se stekao imunitet prema virusu - objašnjava prof. dr Nada Kuljić-Kapulica i dodaje da je razmak od vakcinacije do sticanja imuniteta mesec dana.

Imunitet posle mesec dana

Imajući u vidu izveštaj američke Agencije za hranu i lekove (FDA) taj period u slučaju Fajzerove vakcine je 10 dana, ali to tek treba potvrditi.

Kada su u pitanju efekti, odnosno rezultati vakcinacije, profesorka kaže sledeće:

"Pandemija će stati kada se stekne kolektivni imunitet 60 do 70 odsto stanovništva. To se delimično može postići vakcinama, a delimično preboljevanjem odnosno kontaktom sa virusom. Pitanje je koliko ljudi će se vakcinisati i koliko njih će oboleti".

Kako komentariše rekordni rok pronalaska vakcina protiv kovida?

Foto: Tanjug/AP

U Srbiju su za sada stigle samo ograničene količine ruske vakcine

"To je dobro. Vakcine se sada prave novim tehnologijama kojima se skraćuje taj rok.... Englezi su nešto požurili. Evropska agencija za lekove još nije aminovala korišćenje vakcine, a očekuje se da to uradi krajem godine. Očekuje se da relevantne institucije kažu - sada bi vakcina mogla da se primeni", ističe doktorka.

Maske i nakon vakcine

Mogu se čuti preporuke stručnjaka da će i nakon vakcinisanja ostati na snazi mera obaveznog nošenja maski.

"Ako dobijete vakcinu, vi niste odmah imuni na virus. Treba da prođe određeno vreme dok se ne postigne imunitet, tako da ima logike u tim savetima", kaže prof. dr Kuljić- Kapulica.

Sve aktuelnija je i tema revakcinacije o kojoj doktorka nema dilemu:

"Struka će reći da li će biti neophodna revakcinacija koja je neophodna za veliki broj vakcina. Merodavne institucije će odlučiti da li će i kada početi".

Britanka koja je prva dobila vakcinu izjavila je da se oseća privilegovanom zbog toga i da je dobila najlepši rođendanski poklon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DR GLIGIĆ OTKRILA ZAŠTO OSOBA KOJA JE PRELEŽALA KORONU MOŽE PONOVO DA SE ZARAZI: Virus se i dalje neobično ponaša, vakcina će ovo zaustaviti!
Društvo

DR GLIGIĆ OTKRILA ZAŠTO OSOBA KOJA JE PRELEŽALA KORONU MOŽE PONOVO DA SE ZARAZI: Virus se i dalje neobično ponaša, vakcina će ovo zaustaviti!

Kompanije Fajzer (Pfizer) i Biontek (BioNTech) juče su predali srpskoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) neophodnu dokumentaciju za registraciju ove vakcine i u Srbiji. Očekuje se i da će u našu zemlju doći i ruske vakcine, a kako je predsednik Aleksandar Vučić najavio, Srbija će imati vakcine od različit proizvođača, kako bi svaki građanin naše zemlje mogao da bnira koju će da primi

03.12.2020

11:47

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija