• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.12.2020

12:44

SKOK SRPSKE FARMACEUTSKE INDUSTRIJE U VANREDNIM OKOLNOSTIMA! Ovo je recept uspeha koji je prepoznala i PKS!

Društvo

SKOK SRPSKE FARMACEUTSKE INDUSTRIJE U VANREDNIM OKOLNOSTIMA! Ovo je recept uspeha koji je prepoznala i PKS!

Podeli vest

Korona virus iz temelja je uzdrmao svetsku ekonomiju, međutim, neki poslovi i u ovim vremenima beleže skok. A ako se zna da se sve dešava u Srbiji, to dobija poseban značaj

Naime, proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata u Srbiji u prvih deset meseci 2020. povećana je za 8,6 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, a povećan je i izvoz za 8,7 procenata, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

O kakvom je uspehu reč svedoči i podatak da je najveći skok prodaje proizvoda farmaceutske i industrije medicinskih sredstava bio tokom marta, a najviše su traženi zaštine maske i rukavice, dezinfekciona sredštva, preparati koji jačaju imunitet, kao i lekovi za lečenje kovida 19.

Farmaceutska industrija u Srbiji reagovala je brzo i odgovorno, održavajući stalnu komunikaciju s regulatornim autoritetima i u vanrednim okolnostima, i obezbedila sigurno snabdevanje lekovima i medicinskim sredstvima, ali i dodatnu pomoć u vidu značajnih donacija, ocenjuje PKS.

Pandemija i revzija planova

S pojavom pandemije većina proizvođača revidirala je svoje planove proizvodnje i koncentrisala se na one proizvode za kojima je vladala povećana tražnja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od januara do oktobra 2020. domaća farmaceutska industrija izvezla je za 387,1 milion evra što je rast od 8,7 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Istovremeno je ovih proizvoda uvezeno za 1,1 milijardu, pa je ostvaren spoljnotrgovinski deficit u ovoj oblasti od 624,6 miliona evra, podaci su RZS-a.

Proizvođači zadovoljni

Srpski proizvođači dokazali su izuzetnu profesionalnost, a Hemofarm kao jedan od naših najvećih proizvođača je pored svih teškoća veoma zadovoljan ovogodišnjim poslovanjem.

- Uspeli smo da proizvedemo šest i po milijardi raznih doza i formi, što je povećanje do šest odsto u odnosu na prošlu godnu, a očekujemo i rast prodaje od pet procenata - precizirao je Veljko Pešić, senior direktor marketinga i prodaje ove kompanije.

Ocenio je da je farmaceutska indsutrija na globalnom nivou prošla bolje nego neke druge, ali je i u njoj bilo komnpanija koje su prijavile gubitke.

- Najbitnije je bilo da imate čvrst lanac snabdevanja i širok portfolio koji bi mogo da odgovori potrebama tržišta koje su se u trenutku pandemije javile. Hemofarm ima sjajan lanac snabdevanja na kome smo radili godinama unazad, a vezani smo za našeg vlasnika ''Štadu'' koji na globalnom nivou ima sjajne ugovore i uspeli smo da prebrodimo te probleme - izjavio je Pešić.

Šta je najtraženije na srpskom tržištu

Dodao je kako je uspehu doprinela i proizvodni program, jer je Hemofarm lider na srpskom tržištu u proizvodnji vitamina, minerala i svega onog što čini prevenciju za kovid.

Jedan od dobitaka za kompaniju tokom ovih meseci je to što će se akcenat u zaštiti zdravlja mnogo brže staviti na prevenciju i imunizaciju nego što je to izlgledalo pre krize, ocenio je Pešić.

Dodao je kako je 70 odsto proizvodnje Hemofarma namenjeno stranom tržištu, a izvozi se u 19 zemalja EU i na tri kontinenta od Evrope, Rusije, Bliskog Istoka do Afrike.

- Izvoz smo uspeli da održimo na istom nivou kao 2019. godine što smatramo velikim uspehom s obzirom na to da su tržišta pretrpela velika uznemiravanja kako na potrošačkom tako i na snabdevačkom nivou - naveo je Pešić.


Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija