• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.12.2020

07:05

Doktor koji je jedini u Srbiji "pročitao" koronu sada DETALJNO OBJAŠNJAVA ŠTA KOJA VAKCINA RADI U ORGANIZMU I KOJA JE NAJVEĆA OPASNOST

Društvo

Doktor koji je jedini u Srbiji "pročitao" koronu sada DETALJNO OBJAŠNJAVA ŠTA KOJA VAKCINA RADI U ORGANIZMU I KOJA JE NAJVEĆA OPASNOST

Podeli vest

Srpski naučnik svetskog glasa dr Milanko Šekler, doktor veterinarskih nauka, prvi je, sa svojim stručnim timom u Veterinarskom specijalističkom institutu Kraljevo, pročitao genom koronavirusa u Srbiji, što je upisano u svetsku bazu podataka.

Potom je detaljno objasnio kako se zaražavamo koronom i zašto je bitna količina virusa koju unesemo u organizam, a sada je dao objašnjenje o vakcinama.

Šekler se prvo osvrnuo na brojke koje su u laganom padu i naveo da je on to predvideo krajem novembra.

Oštriji pad pred Novu godinu

-Ja sam 29. novembra napisao da očekujem da će brojke u decembru početi da padaju, a da bi pred Novu godinu to trebalo da bude oštriji pad. Čini mi se da su baš oko 10 decembra počele da idu dole, videćemo šta sledi, sad ne smem ništa da kažem, bolje da ćutim - rekao je gostujući na TV Prva.

Govoreći o trenutno aktuelnom pitanju koje zanima ceo svet, a to su vakcine, Šekler je naveo da vakcina ustvari nije spas već je poraz.

Foto: Reuters

Vakcina nije spas, nego poraz


- Samim pristajanjem na vakcinu, vi se mirite da će taj virus biti tu. Da podsetim da je jedna vrsta korona virus prisutna kod živine odavno, a da se vakcine za životinje primenjuje već pola veka - rekao je doktor.
 On je pojasnio da postoji 8-9 principa na kojima se prave nove vakcine protiv koronavirusa.

- Sada imaju potpuno nove principe na kojima se zasnivaju nove vakcine i nijedna vakcina do sada nije pravljena tako.

RNK vakcina
- Vakcina koji pravi Moderna/Biotech je RNK vakcina, kojom se deo RNK genoma virusa ubrizgava u organizam i onda se očekuje da će organizam na osnovu tog dela virusa da proizvede proteine samog virusa. Nakon toga, trebalo bi da vaš imuni sistem stvori antitela koja će suzbijati proizvedeni deo virusa i onda sprečiti zaražavanje kada ceo virus uđe u organizam - detaljno je naveo profesor Šekler.
- Sa druge strane, imate Oksford, Sputnjik, Astra zeneka vakcine, čija je proizvodnja znatno skuplja jer se u ovom slučaju umnožava virus, a ne RNK virusa, koji je obična hemikalija i ne može da vas zarazi. Dakle, Sputnjik vakcine su vektorske vakcine koje se duže koriste već i u kojim je korišćen drugi virus koji služi da organizmu olakša da prepozna deo korone na koji treba da pravi zaštitu - objasnio je i dao slikovito poređenje.
- To vam je kao kada vidite bombonjeru, unutra su neki slatkiši, a vi čim vidite bombonjeru, znate šta je unutra.

Doktor je naveo da je, kada je reč o vakcinama, najveći strah od autoalergija ili autoimunih bolesti.

- Da bi se to proučilo, potrebno je vreme. Ne možete da ubrzate dve godine za dva meseca - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dera

pre 3 godine

Kada neko govori istinu ne trudi se da vas ubedi vec da pojasni , da bude razumljivo , u ovom slucaju istina u kombinaciji sa visokom strucnoscu dr. Seklera je dobitna kombinacija . Bez fraziranja i dodvoravanja politici i farmako profiterima .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija