• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

17.12.2020

10:25

KON PROGOVORIO O POLICIJSKOM ČASU ZA NOVU GODINU: "To je teško prihvatljivo, ali..."

Društvo

KON PROGOVORIO O POLICIJSKOM ČASU ZA NOVU GODINU: "To je teško prihvatljivo, ali..."

Podeli vest

Član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je da poskupljenje PCR testa može biti i u funkciji odvraćanja od dolaska u Srbiju, dodao da smo blizu da brojevi primljenih i otpuštenih budu isti i naglasio da će primiti svaku vakcinu koju odobri srpska Agencija za lekove.

Gostujući na TV Prva Kon je rekao da je dosadašnja cena PCR testa bila bez ikakve zarade, a da je o promeni cene bilo govora već nekoliko meseci.

- Na samom Kriznom štabu nije bilo govora o ceni, ali bitno je shvatiti da se mora imati PCR test, ako ga nema ide se kućni karantin. Ovo je izlaz iz situacije da može da se radi - rekao je on i dodao da od kada se radi PCR test u Srbiji on ima najnižu cenu u regionu.

Kon je rekao da lično nije razmišljao da li će cena uticati na broj testiranih.

- Cena ima i funkciju odvraćanja. Možda će neko odustati od putovanja zbog cene, što je u ovom slučaju korisno - rekao je on.

Dodao je da razmišljanje o ceni nije u fokusu interesovanja epidemiologa i naglasio da niko nije bio nešto posebno protiv.

Kon je ocenio da dolazimo do zaravnjenja epidemiološke krive, ali da treba biti oprezan.

- Imamo novozaražene i još je uvek više prijema nego otpusta. Juče je ta razlika bila 130. Kada se te brojke izjednače i kada počne da bude više otpusta nego prijema, možemo malo da se smirimo i opustimo - rekao je on.

Dodao je da je zdravstveni sistem pod neverovatnim pritiskom, koji nije uporediv ni sa jednom prirodnom katastrofom već samo sa ratnim stanjem.

Epidemiolog je govoreći o najavljenim korona žurkama za Novu godinu rekao da se tome može stati na put, te da je to policijski čas koji je teško prihvatljiv.

- Videli smo šta se dešava kada imate policijski čas. To je teško prihvatljivo - rekao je on.

Istakao da je da su medicinski i politički deo Kriznog štaba po prirodi stvari u suprotnosti, ali da je odluka na kraju uvek zajednička.

- Videćemo, oko restriktivnijih mera, nema drugog odgovora - rekao je Kon.

Dodao je da medicinski deo Kriznog štaba ne živi pod nikakvih diktatom i ocenio da sednice nisu prijatan događaj.

- Ali mora da se shvati da smo svi na istom zadatku. Neko čuva privredu, neko zdravstvo. Različiti su aspekti. Ako se napadamo nismo ništa uradi, jer virus vršlja - rekao je on.

Dodao je da je Sveti Nikola kao zaštitnik doma stvarno razlog za slavlje ali da svi treba da shvate da nije vreme za okupljanja.

- Ljudi čuvajte se. Slavite sa što je moguće više duha a da se čuvate - rekao je on.

Za meru obaveznog nošenja maski u vrtićima on je rekao da je to mera od ranije samo samo što se u vrtiću ne nose maske jer je nemoguć rad.

- Stroga su pravila u vrtićima, ali imamo i prenošenja i u vrtićima. Pre svega zaposleni, ali ne može da se isključi i druga mogućnost. Nemoguće je zatvoriti vrtiće, a osnovne škole rade jer nema teškog zaražavanja. Pratimo situaciju, videćemo - rekao je on.

Kon je ocenio čekamo vakcinu kao čarobni štapić, a ona to nije, već je proizvod ljudsko uma koji će podići nivo kolektivnog imuniteta da ovakav problem nemamo.

- I dalje ćemo imati bolest. I sa njom ćemo živeti. Navići ćemo se, trajaće, koliko dugo ne zna se. Videćemo - rekao je on.

Kako je najavio adminstrativna obaveza PCR testiranja na ulasku u Srbiju počeće 20. decembra.

- Neće moći drugi testovi. Isključivo PCR test. A biće izuzeća, treba sačekati pisani dokument - rekao je on.

Dodao je da ne može da tvrdi da li će biti obavezno PCR testiranje i za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu i ocenio da je to pitanje politike.

Kon kaže da je malo verovatno da će korona virus biti ovako veliki problem posle leta sledeće godine, i dodaje da će već na proleće biti lakše.

Kako je objasnio, primiće bilo koju vakcinu koja bude dobila saglasanost naše Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) da je bezbedna.

- Oni nikada neće pustiti ono što nije bezbedno. Šta god oni budu rekli da je bezbedno, ja ću to primiti. Sasvim je svejedno koja je vakcina u pitanju, sa radošću je primiti - zaključio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mirjana

pre 3 godine

KONU!Zelim Ti samo da ti SV.Nikola dodje u tvoj mili matori san.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija