• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

22.12.2020

17:48

Virusolog Ana Gligić digla Srbiju na noge: KOD NOVOG SOJA KORONE JEDAN PODATAK ZABRINJAVA! Ako se ovo dogodi...

Društvo

Virusolog Ana Gligić digla Srbiju na noge: KOD NOVOG SOJA KORONE JEDAN PODATAK ZABRINJAVA! Ako se ovo dogodi...

Podeli vest

Virusolog dr Ana Gligić: Mutirani oblik kovida-19 koji se pojavio u Velikoj Britaniji je mnogo zarazniji i u isto vreme napada više organa. Najveća opasnost po nas je što može dovesti do pucanja zdravstvenog sistema

Srbiji preti nova epidemija u pandemiji ukoliko mutirani oblik koronavirusa otkriven u Engleskoj stigne i do nas, upozorava za Informer naš poznati virusolog dr Ana Gligić!

Naime, britanski naučnici otkrili su prošle nedelje još jedan mutirani soj koronavirusa tako što su uočili neuobičajeno brzo širenje zaraze na jugoistoku Engleske i Londonu. Zbog toga je već i dobio naziv "engleska korona". Prema prvim informacijama, novi izmenjeni virus je čak 70 odsto zarazniji od svih dosad poznatih sojeva, ostavlja mnogo težu kliničku sliku kod pacijenata, a od njega nisu zaštićeni ni oni koji su preležali aktuelni kovid-19. Na sreću, smrtnost zasad nije veća, a za utehu je i to što postojeće vakcine daju zaštitu i od njega.

Opasnost po Srbiju

Domaći stručnjaci strepe da bi mutirani oblik virusa mogao da dođe i do nas i dodatno oteža trenutnu epidemiološku situaciju i da dovede do pucanja zdravstvenog sistema. Virusolog dr Ana Gligić objašnjava da je bilo za očekivati da će kovid-19 mutirati i napraviti ozbiljnije poteškoće svuda u svetu, a ne samo kod nas.
- Pojava mutiranog oblika koronavirusa jasno označava početak nove epidemije u pandemiji! Još u maju je nestao prvi soj, a od njega su se verovatno razvili mutirani sojevi. Ovaj najnoviji oblik je mnogo zarazniji. Postoji razlika u kliničkoj slici pacijenata jer istovremeno napada više organa. Još pre mesec dana mi se činilo da će doći do ovakve mutacije i da ćemo imati novu varijantu koronavirusa - otkriva dr Gligić.

Na pitanje da li je mutirani virus kovida-19 već prisutan kod nas, ona kaže:
- Kod nas još nije dokazano njegovo prisustvo niti je identifikovan među pacijentima. To svakako ne znači da uskoro neće biti - smatra naša sagovornica i ističe da će i ovaj virus, kao i ebola, sam sebe ugušiti, ali mnogo sporije.

Foto: Printskrin Youtube

dr Ana Gligić

Rigoroznije mere

Da mutiranje koronavirusa uopšte nije bezazleno i da sada moramo biti još oprezniji apeluje epidemiolog Radmilo Petrović.
- Sada je važno da se ovaj novi virus detaljno ispita i da se tačno utvrdi u kom delu virusa je došlo do izmene. Prema prvim informacijama, kažu da je mnogo zarazniji i jači, ali to sve mora dobro da se proveri. Za sada je nepoznato da li se pojavio u Srbiji, ali svakako moramo biti oprezniji nego ikada i da ispratimo celu epidemiološku situaciju. Nije baš svejedno, jer postoji bojazan da mutirani oblik virusa, koji bi se verovatno zvao kovid-20, stigne ovde. To jasno znači novi talas epidemije, što nikako nije dobro - objašnjava dr Petrović i napominje:

- Ovo svakako nije prvo mutiranje, jer smo mi još od marta govorili da postoji mogućnost da kovid-19 izmeni svoj oblik. Preko leta pojavilo se nekoliko oblika novih, ali ovaj je izgleda najdominantniji. Zato je važno da se mere poštuju i da sprovodimo rigorozniju kontrolu i u samoj zemlji i na ulasku.
 

Na mutiranu koronu ipak deluje vakcina

Direktor Ruskog fonda za direktne investicije (RFPI) Kiril Dmitrijev kaže da njihova vakcina "sputnjik V" ima efikasnost i na mutirani soj korone.
- Potvrđujemo da je, prema našim informacijama, "sputnjik V" izuzetno efikasan protiv nove mutacije virusa otkrivenog u Evropi, uprkos prethodnim mutacijama. Podjednako je efikasan i protiv tog soja i protiv postojećih koji cirkulišu - objasnio je Dmitrijev.
Dobre vesti su da od novog oblika korone štiti i "Fajzerova" vakcina, s obzirom na to da su njena ispitivanja rađena na različitim uzorcima sojeva koronavirusa.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boba

pre 3 godine

Da li smo zaista bili toliko nepravedni prema našoj majci Zemlji? Da li nam ona na ovakav način uzvraća udarac? Da li smo mogli sve ovo sprečiti? Nije li možda i Nauka u svetu zatajila? Ko zna odgovore na ova pitanja? Može i se uopšte preživeti sve ovo?

ChuChu

pre 3 godine

Vakcina daje zastitu i od nove mutacije virusa ali ko je prelezao bolest nema zastitu ako sam dobro razumeo....mislim da tu ipak nesto jako ne stima....

Penzionerj

pre 3 godine

Hitno nabavite Ruske i Kinenske vakcine i ispitujte koliko i amerske.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija