• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/Informer

27.12.2020

16:43

(FOTO/VIDEO) SAD SE OBRATILE SRBIJI ZA POMOĆ, KUPILI BI NAŠU HAUBICU NORA-B52! Izraelska ATOMS ne ispunjava uslove, britansku niko neće...

Društvo

(FOTO/VIDEO) SAD SE OBRATILE SRBIJI ZA POMOĆ, KUPILI BI NAŠU HAUBICU NORA-B52! Izraelska ATOMS ne ispunjava uslove, britansku niko neće...

Podeli vest

Pentagon je odlučio da zastarele haubice M109 "Paladin" zameni novim, ali se ispostavilo da od toga kod kuće nema ništa. Američka vojska raspisala je konkurs za perspektivnu samohodnu haubicu, međutim, što se retko dešava, oružje će morati da kupuju u inostranstvu

U konkursu Ministarstva odbrane SAD za novu samohodnu haubicu od 155 mm učestvuju kompanije iz Evrope, Afrike i Azije. Oni će svoje proizvode predati na uporedne testove početkom godine. Zanimljivo je da su Amerikanci tražili isključivo samohodnu verziju SAU, prenose RIA Novosti.

Jasne karakteristike

Pentagonu je potrebna pokretna, otporna i moćna haubica. Jedan od glavnih zahteva je velika brzina vatre. Zbog toga svi konkurentni uzorci moraju biti opremljeni poluautomatskim ili automatskim sistemima za punjenje. Vreme prelaska iz položaja za marš u položaj za borbu mora se svesti na minimum. Pokretljivost je takođe važna, omogućavajući brzo povlačenje sa vatrenog položaja kako bi se izbegla vatra neprijatelja.

Izraelci nude ATMOS - haubica od 155 mm na šasiji sa tri ili četiri osovine. Efektivni domet vatre je 40 kilometara, a brzina do 80 kilometara na sat. Međutim, haubica se puni ručno, što utiče na brzinu vatre u zavisnosti od brzine posade - od četiri do devet granata u minuti. Ipak, Izraelci ističu da haubicu koriste Izraelske odbrambene snage i da se dobro pokazala u borbenim operacijama.

Britanska firma BAE Sistems želi da proda ACS Arčer Amerikancima. Njena jača strana je puna automatizacija pucanja. Posada upravlja haubicom iz okloljenog kokpita, a sve operacije može izvoditi jedna osoba. Programeri tvrde da je samohodna haubica sposobna za dejstvo u roku od samo 30 sekundi nakon što dobije naređenje za otvaranje vatre. Kapacitet je 21 granata sa dometom 40 kilometara. Međutim, ni sami Britanci ne žure s kupovinom ovih samohodnih haubica, a do sada je samo Švedska naručila nekoliko desetina.

NOVA ULAGANJA U VOJSKU! Vučić: Višak novca na kraju godine je najbolje uložiti u ODBRANU ZEMLJE!

SAD su se obratile zemljama poput Srbije, Slovačke, Francuske, Južne Afrike i Južne Koreje za pomoć. Dakle, Srbi će predstaviti sopstveni razvoj - haubicu NORA B-52. Zapravo se radi o modifikovanoj sovjetskoj 152-milimetarskoj haubici D-20. Prelazak u vatreni položaj je oko minut. Brzina vatre je od šest do 12 granata u minuti, a domet 41 kilometar.

Sada se američka vojska širom sveta koristi haubice M109 Paladin. Ove samohodne haubice su u upotrebi od početka 1960-ih, te su zastarele. Uprkos brojnim poboljšanjima, karakteristike ove mašine znatno zaostaju za stranim analozima. 

NORA-B52

Poreklo projekta NORA-B52 seže u 1980-te godine, kada je u Vojnotehničkom institutu začeta ideja da se dalekometna top haubica postavi na šasiju terenskog vozila konfiguracije 8x8. Od tada pa do danas generacije izvanrednih inžinjera radile su na ovom projektu i dostigle da NORA bude ovakva kakvom je vidimo danas.

 
Samohodno oruđe NORA-B52 M15, u odnosu na top-haubicu 152 mm M84, poseduje brojna unapređenja. Sama koncepcija rešenj samohodnog oruđa i gabaritne dimenzije obezbeđuju poboljšanu  mobilnost i veći domet oruđa koji iznosi 41 km, dok kod top-haubice 152 mm M84 domet iznosi 24 km. Sistem za upravljanje vatrom, sistem veze između članova posluge, mogućnost automatskog punjenja oruđa i usmeravanja pomoću GPS pozicioniranja, ispaljivanje više projektila iz istog oruđa sa različitim elevacijama i punjenjima tako da projektili padnu u isto vreme na cilj, ugrađeni bacači dimnih kutija, samo su neke komponente koje top-haubica 152 mm M84 ne poseduje, za razliku od modernizovanog oruđa NORA-B52 M15. Takođe, NORA ima poboljšanu oklopnu zaštitu celokupne posluge dok top-haubica 152 mm M84 ima samo štitove za nišandžiju i pomoćnika nišandžije.

Osnovno naoružanje samohodnog oruđa NORA-B52 M15 je top 155 mm, ugrađen u kupolu (delimično oklopljen) na modifikovanu osnovu terenskog automobila, a pomoćno naoružanje je mitraljez 12,7 mm sa turelom. Dopunsko naoružanje predstavljaju bacači dimnih kutija - dve grupe po dva bacača 82 mm ugrađene na prednji deo kabine vozila, a od naoružanje za obuku koristi se spregnuti top 20 mm M55.

27 NOVIH VOZILA ZA VOJSKU SRBIJE! Stefanović: U 2021. nastavljamo sa još snažnijim opremanjem naših jedinica

Samohodno oruđe NORA-B52 može da se kreće po svim vrstama terena, u svim klimatskim uslovima i danju i noću, a njenu posadu čini pet članova: komandir, nišandžija, vozač i dva poslužioca. Najveća brzina kretanja po ravnom asfaltnom putu iznosi oko 80 km/h, po ravnom makadamskom putu oko 40 km/h, savlađuje rov širine oko 1600 mm, uzdužni nagib 50% i poprečni nagib 20%. Autonomija kretanja po ravnom putu je do 500 km, dubina vodenog gaza 1 m, visina vertikalne prepreke 0,50 m, minimalni radius okreta oko 16,6 m i sa oštećenim pneumaticima može preći put do 50 km.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
bager

pre 3 godine

Ako imate mu,,,a zahtevajte da usa najpre ponisti neke sankcije protiv Rusije,pa onda razgovori o haubici,,sumnjam da ce nasi alavi ista ucitniti ,poklonice amerima i planove uz haubicu

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Oni se nama obratili p r e d l o g o m da kupe naše oružje a mi njima traba da odgovorimo da pristajemo ako bude dogovor oko cene, pa će onda sve biti u najboljem redu - kao i kod svakog drugog međunarodnog legalnog trgovanja oružjem.

Miro

pre 3 godine

Da se ne nalazi na Kamazu mozda bi je i kupili sto bi dobro bilo za nasu industriju, zbog Ruskog vozila ne verujem.

Pik

pre 3 godine

To nije problem moze i Man vozilo. Problem je ako se gleda politicka pozicija tu gubimo sigurno

Pera Bandera

pre 3 godine

Glupo je reći da Amweika traži pomoć od nas da kupi naše oružje. Ispravnije bi bilo da Amerika želi da kupi. Svaki drugačiji naslov je glup.

Milica

pre 3 godine

Mislim, da, svako ko prodaje svoje oruzje treba dobro razmisliti kome to cini...

zivota

pre 3 godine

Srbija nije dorasla da amerima izadje u susret.

sandokan

pre 3 godine

kako te vi budala narod, amerima to djubre ne treba, to moze siera lione ili neka treca zemlja ovo sranje na stavlja ne svoj arsenal

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija