• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

27.12.2020

18:06

SRPSKI LEKARI IZVELI VELIKI PODVIG I ISPISALI ISTORIJU! Beba je imala male šanse, a onda su uradili nešto što NIKO NA SVETU NIJE USPEO!

Društvo

SRPSKI LEKARI IZVELI VELIKI PODVIG I ISPISALI ISTORIJU! Beba je imala male šanse, a onda su uradili nešto što NIKO NA SVETU NIJE USPEO!

Podeli vest

Tumor u jetri bio je veličine 11 santimetara, a najpre je beba dobijala hemoterapiju u Dečjoj klinici u Tiršovoj

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj operisana je beba stara pet meseci koja je imala tumor jetre.

Tumor je uklonjen posebnom ALPPS tehnikom koja se izvodi u dva zahvata, a operisana beba je najmlađi pacijent u svetu kojoj je urađen ovakav zahvat.

Operaciju je izveo tim lekara predvođen prof. Aleksandrom Sretenovićem iz Tiršove i dr Srđanom Nikolićem iz Instituta za onkologiju.

Nikolić kaže za Tanjug da su bebi tumor otkrili pedijatri kada je imala tri meseca.

Tumor u jetri bio je veličine 11 santimetara, a najpre je beba dobijala hemoterapiju u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

- Nakon hemoterapije tumor se smanjio na šest santimetara. Onda smo prof. Sretenović i ja odlučili da se uradi operacija, da pokušamo da odstranimo tumor, a da sačuvamo što više zdrave jetre da bi dete moglo da živi - navodi Nikolić.

Foto: informer

Operacija

Napominje da mora da se sačuva više od 30 odsto zdrave jetre da bi taj zdravi deo mogao da se regeneriše i da pacijent može da živi. Urađeni su neophodni snimci, a lekari su odlučili da je jedino moguće da se pokuša ALPPS metodom koja se radi kod odraslih ljudi, a vrlo retko kod dece.

- Operacija je prošla dobro, kao i postoperativni tok. Kada smo proverili literaturu videli smo da je ova beba najmlađe dete na svetu kome je urađena takva vrsta hirurške intervencija - rekao je Nikolić.

HIT PRIČA SA VMA! Pacijent izašao sa operacije, pa krenuo da priča vic: LALA PIJE PIVO, A DO NJEGA TRČE...

Pojašnjava da se ALPPS metoda odstranivanja tumora na jetri izvodi u dva zahvata. U prvom zahvatu se odvoje bolestan od zdravog dela jetre, podvezuje se glavni krvni sud koji dovodi krv do jetre, ali samo grana koja vodi krv do bolesnog dela jetre, dok se u zdrav deo organa obezbedi normalna prokrvljenost.

- Ostavi se mali dotok krvi i u taj bolesni deo jetre da bi mogao da obavlja bilo kakvu funkciju. Zdravi deo jetre se tako za kratko vreme regeneriše, da može da preuzme kompletnu funkciju - pojasnio je Nikolić.

Foto: Informer DN

Operacija

Za sedam do 10 dana zdravi deo jetre može da se duplira i tek nakon što se regeneriše može da se odstrani bolesni deo organa.

Dr Nikolić kaže da je za tu vrstu operacije potreban multidisciplinarni tim. Da onkolozi iz Instituta za onkologiju i hirurzi iz Tiršove imaju dobru saradnju poslednje dve, tri godine i da zajedno učestvuju u lečenju dece koja imaju tumore na jetri.

Tumori na jetri su retki kod dece, a dr Nikolić kaže da su veoma smrtonosni ukoliko se mališani ne operišu.

Metoda ALPPS se primenjuje kod odraslih i ovo je prvi put da je primenjena u Srbiji kod dece, a beba od pet meseci je najmlađi pacijent u svetu operisan ovom metodom.

U literaturi je opisano da je najmlađe dete koje je operisano do sada tom metodom imalo 20 meseci i operacija je urađena 2014. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija