• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

28.12.2020

22:45

IZLEČEN PRVI PACIJENT NOVE KOVID-BOLNICE! Deda Vidan (82) pobedio koronavirus u 'Batajnici'

Društvo

IZLEČEN PRVI PACIJENT NOVE KOVID-BOLNICE! Deda Vidan (82) pobedio koronavirus u 'Batajnici'

Podeli vest

Bio sam teško oboleo, zamalo sam izbegao respirator, da nije bilo lekara, ne bih dočekao ovu Novu godinu i Božić s porodicom, kaže Vidan Cvijović iz Beograda

Vidan Cvijović (82) iz Beograda, prvi pacijent u najsavremenijoj kovid-bolnici u Batajnici, uspešno je posle dve nedelje pobedio opaki koronavirus.

Iako je na početku imao blage simptome, čak i negativan test, ubrzo mu se stanje pogoršalo i sve je ukazivalo na kovid. Zbog otežanog disanja i visoke temperature odlazak u bolnicu je bio neizbežan, kao i potreba za kiseonikom.

INICIJATIVA REDAKCIJE "SPUTNJIK" Aplauz za lekare i sestre u ponoć za Novu godinu

Zdravstveni radnici u Srbiji, koji se mesecima uz velika odricanja i žrtve bore protiv koronavirusa, zaslužili su da im za Novu godinu, kad sat otkuca ponoć, opet kao na početku pandemije odamo priznanje jednim dugim i jakim aplauzom.

Ovu inicijativu redakcije "Sputnjik Srbija" podržala je većina medija, među kojima je i Informer, koji poziva građane da to učine.

Ideja "Sputnjika" jeste da svi zamisle da smo zajedno na jednom lepom dočeku Nove godine, koja će biti potpuno drugačija od stare, i da se zahvalimo herojima godine.

Glavni urednik lista Informer Dragan J. Vučićević kaže da je ideja kolega iz "Sputnjika" odlična.

- To je jedna od glupljih političkih stvari koja je urađena ove godine, a to je da se doktorima oduzme aplauz. Odlično je što ste se setili da se to vrati. Jer oni su stvarno najveći heroji ove godine - istakao je Vučićević.

 

 

 

Posle pregleda u kovid-ambulanti, upućen je na Infektivnu kliniku, a odatle pravo u kovid-centar "Batajnica", koji se tada tek otvorio. Deda Vidan je bio među prvim pacijentima koji su se tu lečili.

Teško disao

- U početku uopšte nisam osećao simptome. A onda su usledili temperatura do 39 i malaksalost. Kako su dani odmicali, sve sam teže disao i osećao sam se loše. Otišao sam prvo u privatnu kliniku, zatim na Infektivnu i odatle, nakon nekoliko sati, odmah sam hospitalizovan u novootvorenu bolnicu u Batajnici. Sve vreme kod sebe sam imao kiseonik, jer nisam drugačije mogao da dišem. Tri noći nisam znao šta da radim, jer su se simptomi pogoršavali, bolelo me je sa svih strana. strahovao sam da ne završim na respiratoru - otkriva detalje svoje borbe sa koronom deka Vidan i ističe:

Epidemiološka situacija

Parametri Subota Nedelja Vikend

Broj testiranih 13.201 11.399 24.600
Broj obolelih 3.200 2.693 5.893
Broj preminulih 52 47 99
Broj osoba na respiratoru 296 305 /
Udeo zaraženih (u %) 24,2 23,1 24

- Moram dodati da je batajnička bolnica tada tek bila u fazi otvaranja i zaista, nikome od zaposlenih ne može se ništa zameriti. Primili su me brzo, nisam mnogo čekao, za desetak minuta sam već ležao u sobi. Kod njih sam došao u teškom stanju. Nakon dve nedelje borbe stao sam na noge i, mogu da kažem, pobedio koronu. Sada sam kod kuće i uspešno se oporavljam. Da nije bilo lekara, ne bih dočekao ovu Novu godinu i Božić sa porodicom - ispričao nam je ovaj Beograđanin.

Ljudi, čuvajte se

Međutim, opasna zaraza nije uhvatila samo Vidana već i čitavu njegovu porodicu. Bili su zaraženi i njegova supruga Božica (74), sin (54), snaja i dve unuke, od 18 i 16 godina. Svi su prošli sa srednjom kliničkom slikom, dok unuke nisu imale nikakve tegobe.

U razgovor se uključila i Vidanova supruga Božica, koja se prva zarazila.

- I dalje ne znam ni kako ni od koga sam dobila virus. Zaista se čuvamo, slabo smo i izlazili. Baš nas je sve pogodilo, cela porodica je nadrljala. Iako sam hronični bolesnik, imala sam blaže simptome i lečila sam se u kućnim uslovima, uz nadzor lekara. Tokom kućne izolacije i nakon oporavka, nismo imali kontakt ni sa kim, osim sa komšijama koje su nam pomagale sve vreme, ali i sa njima smo imali dovoljnu distancu. Zaista nikoga nismo izlagali riziku. Gledali smo da što pre ozdravimo i da Vidan dođe kući - ispričala nam je Vidanova supruga Božica i poručila:

- Virus nije baš lak i svakome može da se desi. Zato je važno da se čuvamo. Ali isto tako, ukoliko se i zarazite, važno je da slušate lekare i verujete da će sve proći dobro. Da ne gledate sve kroz strah - apelovala je ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija