• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.12.2020

09:59

Doktor Tiodorović: U januaru bi mogao da nas sačeka ŽESTOK UDAR, a to zavisi samo od jedne stvari! Evo kada se očekuje povratak normalnom životu

Društvo

Doktor Tiodorović: U januaru bi mogao da nas sačeka ŽESTOK UDAR, a to zavisi samo od jedne stvari! Evo kada se očekuje povratak normalnom životu

Podeli vest

Profesor Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, kazao je jutros da juče na sednici nije bilo neslaganja oko mera za novogodišnje praznike. Izrazio je bojazan za privatne žurke, koje će biti organizovane za doček i pozvao sve da budu svesni da će i oni doći na red, a pitanje je da li će imati mesta u bolnicama. Tada je izneo i podatak da nam je umrla devojka koja je 1993. godište

- To je teško pitanje ali uvek moramo pronaći odgovor. Mi imamo još jednu tešku situaciju iako na pravi pogled izgleda da nam pada broj pozitivnih, obolelih, pa i preminulih. Važno je da čuvamo svoje zdravlje, i zdravlje svih nas, da vodimo računa gde se krećemo. Ovoga puta, ipak, na drugačiji način moramo da dočekamo Novu godinu, i ispratiti staru, koja je bila teška i preteška, a da očekujemo da u Novoj budemo  zdraviji - rekao je prof. dr Tidorović.

On je rekao da juče nije bilo neslaganja oko radnog vremena ugostiteljskih objekata u novogodišnjoj noći za doček.

- Moram da kažem sa zadovoljstvom da sam ja u petak na konferenciji rekao da očekujem da ćemo biti složni odnosno da nema dočeka Nove godine, a ni reprize. I to treba razmišljati da se prvi januar ne pretvori u ono što ne bismo želeli. To znali i manje kontakata. Ipak smo se dogovorili da rade kafići i restorani do 18 sati i 31. 13, i 1. januara a da posle do 20 sati rade sve službe, prodavnice, kafići, restorani. To sve važi do 11. januara kada ćemo procenjivati situaciju - kaže prof. Tiodorović.

Prema njegovim rečima, iza zatvorenih vrata nije bilo stavova koji bi protivurečili onome što je medicinski deo štaba tražio.

- Sa zadovoljstvom mogu da istaknem čak i oni koji su bili u tvrdi svojim stavovima zbog ekonomije nije bilo javnih istupanja. Vidim da su mediji pokušali da istaknu u prvi plan da je bilo neslaganja, ali nije. Nema organizovanog dočeka Nove godine, jedino što mene sada plaši i moje kolege , jeste da li će te privatne žurke možda biti jedan veliki rizik - kazao je on.

Foto: Beta

Dr Branislav Tiodorović

Svestan da će ih biti kazao je da oni koji ih organizuju i koji idu na te žurke treba da razmisle da će biti i oni na redu a pitanje je da li će biti mesta u bolnicama.

- Da li ćemo moći da hospitalizujemo sve koje treba. Pre neki dan nam je umrla devojka 1993. godište. Zar to nije strašno. Imamo mlade. Preko 60 odsto hospitalizacija je oni koji su radno aktivni. U broju preminulih preko 72 podsto su stariji. Da li misle mladi da su sigurni? Za mene je važan podatak kada osoba 1993. godište premine - kazao je on.

Ako dođe do žurki, istakao je, da ćemo posle 15. ili 20. januara imati talas koji neće biti manje žestok nego ovaj:

- Garantujem da nema nikog da nema u porodici ili okolini da je neko preminuo od korone.

Na pitanje zašto se Krizni štab sastaje na svaka dva, tri dana.

- Razlog je u veoma velikom opterećnju zdravstvenog sistema. Mi smo iz medicinskog štaba više puta u toku dana u kontaktu. Vi ste u pravu, ljudi žele više optimizma. Nije obo trenutka, strpimo se sada, izdržimo ovo da bismo mogli da slavimo sledeće praznike - poručio je prof. dr Tiodorović.

Kazao je da je kriva u blagom padu, ali je zabrinjavajući broj preminulih koji je na visokom nivou.

- Još su nam veliki problem bolnice. Još ima pritiska u Beogradu, malo je bolja situacija u ostatku Srbije. Nije još ta tendencija da moramo da budemo oprezni - kazao je prof. dr Tiodorović.

Rekao je da je ubeđen da imamo kolektivni imunitet veći od 30 odsto.

- Nadam se da ćemo uz vakcinaciju u februaru imati oko 40 odsto, tako da možemo da razmišljamo o ublažavanju ozbiljnijem mera tek tamo s proleća. Onda možemo razmišljati da smo na zelenoj grani  i da se vraćamo životu pre ovoga - rekao je on i dodao da još nije primio vakcinu, jer, kako je rekao nije još došao red na njega.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija