• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: cdm.me

03.01.2021

08:34

TITO JE JEDAN SRPSKI GRAD ZAOBILAZIO U ŠIROKOM LUKU! Obišao je ceo svet, a tamo je bio samo 7 puta! Kada je hteo da održi govor dogodilo se nešto NEČUVENO!

Društvo

TITO JE JEDAN SRPSKI GRAD ZAOBILAZIO U ŠIROKOM LUKU! Obišao je ceo svet, a tamo je bio samo 7 puta! Kada je hteo da održi govor dogodilo se nešto NEČUVENO!

Podeli vest

Urbana legenda koja se priča u čačanskom kraju kaže da vladari Srbije nikako nisu voleli ovaj grad. Kralj Aleksandar Karađorđević posetio ga je samo jednom i to zbog sahrane vojvode Stepe Stepanovića, a Tito ga je zaobilazio u širokom luku

Josip Broz Tito, doživotni predsednik Jugoslavije u istoriji je ostao poznat po svojim svetskim turnejama, obilascima država na drugom kraju sveta i putovanjima koja su trajala po nekoliko meseci. Ipak, priča kaže, Čačak je izbegavao u širokom luku.

Tokom svoje tridesetpetogodišnje vladavine Tito je u Čačku bio sedam puta, ali uvek u prolazu, na putu ka Užicu. U Čačak planski nije dolazio gotovo nikada, a istoričari smatraju da je to zbog činjenice da je Broz do kraja života ovaj grad doživljavao kao blizak ravnogorskom pokretu.

I nije bilo značajno što su ga svaki put na proputovanju na ulicama dočekivale razdragane gomile građana... Čačani su u Titovim očima uvek ostali - četnici, valjda zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pesme "Na planini, na Jelici".

Foto: Arhiva

Josip Broz Tito

U stvarnosti, izveštaji policije kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine Čačak su ocenili kao ozloglašeno "komunističko leglo" u Zapadnoj Srbiji. Iz ovog grada su bili čuveni komunisti - Filip Filipović, Kosta Novaković, Dragiša Mišović, Milka Minić, Miloš Minić...

Međutim, Tito je ipak imao drugačiju percepciju ovog mesta. Stariji Čačani još uvek pričaju da su svaki put pre dolaska predsednika SFRJ ljudi označeni kao protivnici režima hapšeni preventivno i po nedelju dana ranije, a da je etiketu "buntovničkog grada" i mesta za izbegavanje, zapečatila situacija kada je za vreme druge posete Tita Čačku, baš tokom njegovog govora, nestalo struje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pravednik

pre 3 godine

Zbog Četnika i samo četnika. Ti koljači napravili su mnogo zla u Hrvatskoj i Bosni.

orhan

pre 3 godine

Pa ako je bio 7 [puta u cacku onda ga nije "zaobilazio' pa i Banja Luku je posetio 6 puta a to je manje od Cacka.... neko pravi "veselu" matematiku, jer izgleda nema o cemu drugom da se pise

Saradžogla

pre 3 godine

Да се ја питам законом бих забранио спомињање име овог аустроугарског каплара.Борио се против српске војске а чија регимента је чинила злочине по западној Србији.Био је вођа партизана у Босни који су масовно гинули због његових лоших команди!На Кадињачи је изгинуло 260 срба да би чинили одступницу Тити бежећи из Ужица преобучен у жену. У ослобођену Србију од стране Црвене Армије довукао се са својима и уз помоћ наших издајника кренуо са отимачинама и убиствима неистомишљеника!Намерно је допустио најезду албанаца на наш Космет.Због огромних узетих кредита се као добро живели.Фабрика од 1000 радника само је 200 производило!Тита не знају ни у његовом наводном родном месту Кумровац.Од малена је био белосветска скитара.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija