• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.01.2021

16:30

OČUVAJMO SVOJE ZDRAVLJE I SAČUVAJMO DURGE!  Božićna polsanica Srpske pravoslavne crkve!

Društvo

OČUVAJMO SVOJE ZDRAVLJE I SAČUVAJMO DURGE! Božićna polsanica Srpske pravoslavne crkve!

Podeli vest

Sinod Srpske pravoslavne crkve i svi arhijereji uputili su u Božićnoj poslanici poziv građanima da u ovim danima velikih iskušenja zahvale lekarima i medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čoveku, često i po cenu sopstvenog života

Ta ljubav i žrtva, kako se navodi u Poslanici, obavezuju da u ovim teškim danima za svekoliki ljudski rod očuvamo svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvamo druge na način kako se to preporučuje.

- Neka ovaj Božić svima u zemlji i rasejanju u domove unese mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u sve dane života i podari pokajanje i spremnost na praštanje - poruka je u Poslanici

Reči utehe Sinoda i arhijereja upućene su svim nevoljnicima kojima je učinjena bilo kakva nepravda, ali i svima onima koji su u ovim teškim danima usled posledica opake bolesti ostali bez svojih milih i dragih.

- A ako nam je, možda, cele godine tuga pritiskala srce, neka se danas rodi radost u njemu, jer slavimo Rođenje najveće Radosti, Rođenje Sina Božjeg Isusa Hrista! Ako su nam cele godine mržnja, gordost i zloba trovali srce, izbacimo danas otrov iz njega jer slavimo Rođenje nebeske Ljubavi, ovaploćene u ljudskoj prirodi - ističe su u Poslanici, objavljenoj na sajtu SPC.

Rođenje Sina Božjeg, ističe se, obavezuje da svuda oko sebe gradimo mir - mir Božji i da širimo ljubav kao način života.

Ozareni tom ljubavlju i ovog Božića Crkva je sa, kako se navodi, braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji, u kolevci srpskog naroda.

- Njihovi razoreni domovi su i naši domovi, njihova spaljena ognjišta su i naša ognjišta, vekovni hramovi koji su porušeni naši su hramovi", poruka je Sinoda i svih arhijereja u godini upokojenja, izeđu ostalih, dva čelnika - patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija.

Sinod i arhijereji pozvali su Srbe širom sveta da očuvaju svoju veru, svoj jezik i svoje pismo, ma gde živeli, jer, kako ističu, "mi smo drevni hrišćanski narod, koji je kroz krštenje, kirilo-metodijevsko nasleđe i svetosavsku prosvetu postao deo kulture svecelog hrišćanskog sveta".

Uz čestitke za Novu 2021. godinu i uz tradicionalni božićni pozdrav "Mir Božji, Hristos se rodi", Sinod i arhijereji poručuju da je Božić početak našeg vaspitavanja za vrline, a njih je mnogo i one zavise od svakog konkretnog čoveka i istorijskog trenutka.

- Ipak, sve one počivaju na trijadi svevremenih i suštinski važnih vrlina, a to su: vera, nada i ljubav... - navodi se u Poslanici.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija