• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

10.01.2021

19:11

DRAGANA BUDIMIROVIC (26) ZAPOSLILA SE KROZ DRŽAVNI PROGRAM 'MOJA PRVA PLATA'! Mesecima sam tražila posao, nadam se da cu ostati u firmi!

Društvo

DRAGANA BUDIMIROVIC (26) ZAPOSLILA SE KROZ DRŽAVNI PROGRAM 'MOJA PRVA PLATA'! Mesecima sam tražila posao, nadam se da cu ostati u firmi!

Podeli vest

Ovaj program preporucila bih svima, narocito studentima, jer je namenjen pocetnicima i ne zahteva radno iskustvo

Kroz državni program 'Moja prva plata' vec je zaposleno nekoliko hiljada mladih ljudi. Kompanija "Enerdži net" iz Kaca je medu prvim firmama koja je vec uposlila devetoro mladih ljudi. Zadovoljni su za sada i poslodavci i pripravnici, a jedna od zaposlenih je i Dragana Budimirovic (26) iz Sremske Mitrovice, koja za Informer kaže da je na posao cekala mesecima, pre nego što joj se ukazala ova prilika da stekne iskustvo i pocne da prima svoju prvu zaradu.

U "Enedrži netu", firmi koja se bavi distribucijom i servisiranjem uredaja za grejanje i klimatizaciju, Dragana se zaposlila u sektoru prodaje i marketinga, na poziciji asistenta. Kaže da je vec krajem studija pocela da razmišlja o svom prvom poslu.

Podrška mladima

- Kako se bližio završetak studija, pocela sam da tražim praksu ili posao i tako sam cula za ovaj program. Videla sam da ispunjavam uslove i odlucila sam da se prijavim. Preporucila bih ga svima, narocito studentima, jer je baš namenjen pocetnicima i ne zahteva radno iskustvo, a pruža sjajnu priliku za sticanje prakticnih znanja - navodi Dragana.

Šta podrazumeva program

- prilika za 10.000 mladih da steknu prvo radno iskustvo, pa i potencijalno zaposlenje
- iz državne kase u program su uložene dve milijarde dinara
- trajace devet meseci, a država ce svakom ko dobije posao mesecno davati platu
- oni koji imaju završenu srednju školu dobijace 20.000 dinara mesecno, a oni sa fakultetskom diplomom po 24.000 dinara
- poslodavci mogu, ali ne moraju onoga koga zaposle dodatno novcano stimulisati ukoliko su zadovoljni njegovim radom

Ističe da je u prvi mah bila iznenadena kada je dobila posao, jer se pre toga mesecima bezuspešno javljala na oglase, više puta bila na razgovoru za posao, ali bez rezultata.

- Veoma sam zadovoljna poslom i time što sam postala deo tima ove firme. Svi zaposleni u kompaniji veoma su kolegijalni prema nama i spremni da pomognu i objasne sve što ne znamo, pa se nadam da cu brzo napredovati. Pre ovog programa posao sam tražila nešto duže od pola godine. Baš bih volela da ostanem u firmi i nakon isteka programa, ali ukoliko se to i ne desi, smatram da je ovo znacajno iskustvo i odlicna prilika za pocetak karijere - navodi naša sagovornica.

Foto: Informer

Dragana Budimirović

U kompaniji "Enerdži net" kažu da su se u ovim izazovnim vremenima prikljucili projektu države jer svaka pomoc mnogo znaci. Na ovaj nacin uspeli su da, pored brige o zaposlenima, pruže priliku i mladima da steknu prvo radno iskustvo.

Koje su uslove kandidati morali da ispune

Uslovi za kandidate
- da se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje
- da imaju najmanje srednje obrazovanje
- do 30 godina starosti
- da su bez radnog iskustva ili da im je radno iskustvo manje od devet meseci
- da u periodu od šest meseci pre podnošenja zahteva nisu bili u radnom odnosu kod izabranog poslodavca

- Podrška zapošljavanju mladih veoma je dobra inicijativa države, koju cemo uvek rado podržati. Uz pravu obuku i mogucnost da steknu prakticno znanje i iskustvo, mladi mogu da ostvare izuzetan napredak i postanu vrhunski profesionalci koji ce doprineti daljem razvoju poslovanja. Nadamo se da ce kandidati koje smo izabrali u programu "Moja prva plata" ostati na svojim pozicijama i nakon isteka programa - kaže Božana Jevtic iz ove kompanije.

Kolege pomažu

Na pitanje kako su u firmi do sada zadovoljni radom novozaposlenih, Božana ima samo reci hvale.

- Zadovoljni smo programom i radom kandidata koje smo odabrali. Dobro su se uklopili u naš tim i sistem rada. Pokazuju veliku inicijativu i zaista se trude da što je moguce više nauce od svojih mentora i starijih kolega. Kroz ovaj program zaposlili smo devet mladih strucnjaka razlicitih profila koji svoja prva poslovna znanja i iskustva sticu u sektoru prodaje i marketinga, inženjeringa, finansija i racunovodstva, pravnih i opštih poslova i sektoru snabdevanja - istice Jevtic.

Program "Moja prva plata" pokrenula je država sa ciljem da pomogne mladim ljudima bez posla. Šansu za sticanje iskustva, a moguce i stalno zaposlenje preko ovog programa dobice 10.000 mladih. Država ce tokom devet meseci finansirati njihove zarade kroz platu od 20.000 dinara onima sa srednjim obrazovanjem, a 24.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija