• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

10.01.2021

09:38

ČELIČNA DISCIPLINA SRPSKIH VOJNIKA! Evo kako se kontroliše Kopnena zona bezbednosti - baza Šušnjak je JEDNO OD NAJSIGURNIJIH MESTA U SRBIJI! /Video/

Društvo

ČELIČNA DISCIPLINA SRPSKIH VOJNIKA! Evo kako se kontroliše Kopnena zona bezbednosti - baza Šušnjak je JEDNO OD NAJSIGURNIJIH MESTA U SRBIJI! /Video/

Podeli vest

Teško je reći gde je u Srbiji sigurno u vreme epidemije koronavirusa. Međutim, u vojnoj bazi "Šušnjak" kod Kuršumlije nije bilo slučajeva zaražavanja kovidom 19, strogo se poštuju epidemijske mere, a činjenica da pripadnici Vojske Srbije sa ovog mesta čuvaju administrativnu liniju ka Kosovu i Metohiji podrazumeva visok nivo bezbednosnih mera

Na nekoliko kilometara od Kuršumlije nalazi se vojna baza Šušnjak. Ovde već 20 godina pripadnici Vojske Srbije brinu o bezbednosti građana i teritorije Srbije.

Baza se nalazi u zoni odgovornosti 37. mehanizovanog bataljona, jedne od udarnih jedinica Kopnene vojske.

Ključni izazovi - kontrola i obezbeđenje Kopnene zone bezbednosti

Bataljon je stacioniran u kasarni u Kuršumliji i u poslednjih nekoliko godina imao je raznovrsne aktivnosti, a trenutno najvažnija jeste kontrola i obezbeđenje Kopnene zone bezbednosti.

"Ključni izazovi u realizaciji zadataka su ilegalni prelasci administrativne linije radi bespravne seče šume, od strane žitelja AP Kosovo i Metohija iz opštine Podujevo. Uspešno sprečavamo te aktivnost u saradnji sa organima MUP-a, lokalnim stanovništvom i međunarodnim snagama KFOR-a", objašnjava za emisiju "Dozvolite...", potpukovnik Bojan Stanković, komandant 37. mehanizovanog bataljona.

Foto: printscreen RTS

Bojan Stanković

Jedini legalni administrativni prelaz na ovom području je Merdare, tako da je lako uočiti ilegalni prelazak, posebno što na ovom području živi mali broj ljudi. Vojska stalno šalje pešačke patrole.

"Patrole se angažuju svakodnevno, u dnevnim i noćnim uslovima bez obzira na doba godine. Patrola prikuplja podatke i ja na osnovu toga odlučujem kada da pošaljem narednu patrolu", objašnjava major Igor Šmigić, komandir baze "Šušnjak".

Foto: printscreen RTS

Vojska Srbije

Vojska za potrebe snabdevanja i bezbednosti baze stalno održava prohodnim lokalne puteve, bilo da zaveje sneg ili bujica posle kiše odnese deo puta – i to mnogo znači lokalnom, uglavnom starom stanovništvu.

Jedna od najvećih vrednosti pripadnika 37. mehanizovanog bataljona jeste što su poslednjnih godina imali veoma raznovrsne vojne aktivnosti. Osim stalne obuke, zadataka na čuvanju administrativne linije, vežbi na poligonima Vojske Srbije, veliki broj pripadnika učestvovao je na međunarodnim vojnim vežbama i mirovnim misijama.

Foto: printscreen RTS

Vojska Srbije

"Posebno bih izdvojio učešće u mirovnoj misiji UN u Libanu i učešće na taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem u Ruskoj Federaciji", ističe desetar Rastko Milojević, koji je po specijalnosti vozač borbenog vozila pešadije M-80A, a na bazi član patrole.

"Ja sam se sam odlučio da budem vojnik, znao sam šta me čeka i radim svoj posao. Nisam prvi put angažovan na Šušnjaku. Više puta sam bio ne samo ovde već i na drugim bazama u Kopnenoj zoni bezbednosti", objašnjava Milojević.

Pripadnici Vojske Srbije imaju savremenu optičko-elektronsku opremu i termovizijske dvoglede što u velikoj meri olakšava kontrolu administrativne linije i čuvanje baze. Velika pomoć su u službeni psi, belgijski ovčari malinoa.

Službeni psi svaki dan vežbaju kretanje na preprekama i imaju poseban režim ishrane, zbog očuvanja osetljivosti čula mirisa i sluha.

Epidemijske mere i čelična disciplina

Osim bezbednosti, trenutno najveći izazov u vojnoj bazi "Šušnjak" i drugim bazama u Kopnenoj zoni bezbednosti je očuvanje zdravlja ljudi. Zadatak da brine o zdravlju ljudi ima bolničarka, a svi su dužnu da poštuju preventivne mere.

"Moj zadatak na bazi je da pružim prvu pomoć povređenima i obolelima i obezbedim transport do prve medicinske ustanove. Što se tiče epidemijskih mera, dezinfikujem prostorije i ljude kada se vrate iz patrole i merim temperaturu", objašnjava desetar Maja Jović, bolničarka na bazi "Šušnjak".

Foto: printscreen RTS

Vojska Srbije

Vojna organizacija podrazumeva da za svaki segment funkcionisanja baze postoji zadužena osoba, a rezultati su vidljivi na svakom koraku.

"Ono što meni imponuje kao komandantu jedinice, jeste da za ovih devet meseci nismo imali nijedan slučaj zaražavanja koronavirusom na bazama. To se postiže čeličnom disciplinom i primenom epidemijskih mera", ponosno ističe potpukonik Bojan Stanković, komandant 37. mehanizovanog bataljona.

Šušnjak  - jedno od najsigurnijih mesta u Srbiji

Baza "Šušnjak" živi i radi relativno normalno, u vreme kada je ceo svet pod restrikcijama. Dobri međuljudski odnosi, stalno fizičko vežbanje, kao i činjenica da svi pripadnici bez obzira na iskustvo prolaze detaljnu obuku pred odlazak na bazu – utiče na visok moral pripadnika vojske.

"To se postiže kolektivnim duhom, koji se stalno jača, dobrom fizičkom kondicijom. Na bazi pripadnici imaju teren za fudbal i odbojku, improvizovanu teretanu na otvorenom, svoju fizičku sposobnost podižu na još viši nivo. Takođe, patrole su svakodnevne i to po 10 do 20 kilometara pod punom opremom", objašnjava potpukovnik Stanković.

Foto: printscreen RTS

Vojska Srbije

Baza Šušnjak je jedno od najsigurnijih mesta u Srbiji. Vojska je dobro obučena i opremljena da radi u svim vremenskim uslovima. Nema korone. Ima reda, rada i discipline.

Bezbednosna situacija je stabilna, ali rizici postoje. Zato su pripadnici Vojske Srbije spremni obave svoje zadatke i stalno rade na unapređenju svojih sposobnosti.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pop

pre 3 godine

Ипак сам у праву да је војска та која треба да чува границе, и да треба да се уведе обавезно служење војног рока да се омладина оспособи за живот без дроге и другух опијата и да се дисциплином припреми за нормалан живот и зрело расуђивање у овом времену.

Krajisnik

pre 3 godine

Rastojanje oko 10 metara a ne 5-6 metara vojsko!Zivela Srbija!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad!

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija