• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.01.2021

15:13

IZAŠLI SMO IZ VANREDNE SITUACIJE! Krizni štab drži konferenciju za medije /VIDEO/

Društvo

IZAŠLI SMO IZ VANREDNE SITUACIJE! Krizni štab drži konferenciju za medije /VIDEO/

Podeli vest

Danas u 15 časova počela je konferencija za medije Kriznog štaba sa novim podacima u vezi sa korona virusom u Srbiji

Na konferenciji se, između ostalog, govorilo o mogućem popuštanju mera bezbednosti. Medijima su se obratili članovi Kriznog štaba pokrajinski sekretar Vojvodine za zdravstvo, dr Zoran Gojković i dr Predrag Kon.

- U Republici Srbiji do 15 časova 15. januara 2021. godine registrovano je ukupno 369.823 slučaja kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 10.961 osobe od kojih je 1.751 pozitivna. U poslednja 24 sata preminula je 21 osoba - saopštio je dr Gojković.

Na respiratorima je trenutno 196 pacijenata.

Ukupan broj preminulih je 3.708.

Situacija u Vojvodini

Situacija u Vojvodini je ista kao u ostalim delovima Srbije, dominira Novi Sad sa brojem novozaraženih, u KC ima ispod 200 ležećih pacijenata, rekao je danas Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

- U ostalim gradovima situacija je pod kontrolom. Ali se i dalje moramo pridržavati svih epidemioloških mera. Sutra treba da stigne kontingent kineske vakcine, već je započeta procedura u ALIMS-u o njenoj proveri, očekujemo da ukoliko to bude uspešno i prođe sve pragove do dozvole da ćemo krenuti u nedelju ili ponedeljak sa vakcinacijom. To je treća vakcina u Srbiji - podsetio je Gojković.

Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

dr Zoran Gojković

Gojković je rekao da je Srbija jedna od prvih pet zemalja koja je sa Fajzerom sklopila dogovor i da je, za sada, sve što je dogovoreno u potpunosti ispoštovano, sa obe strane.

Dogovor s Fajzerom

- Nadamo se će se to nastaviti kao što smo se dogovorili. Veliki su pritisci na sve proizvođače, jer vakcina nema dovoljno za ceo svet, Nadam se da ćemo uspešnu saradnju sa Fajzerom nastaviti i na dalje. Imamo obećanje ljudi iz kompanije da će sve što smo se dogovorili u potpunosti biti ispoštovano - rekao je Gojković.

- Zaključak radne grupe i Ministarstva zdravlja je da se svi koji se vakcinišu revakcinisu sa istom serijom. To ne znači da je nebezbedno da se revakciniše sa drugom, ali smo želeli da maksimalno osiguramo one koji su se vakcinisali - rekao je Gojković.

Izašli smo iz vanredne situacije

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da ohrabruje što nije došlo do povećanja broja zaraženih nakon novogodišnjih i božićnih praznika i što brojke polako opadaju, ali su, ističe, one i dalje visoke.

- Ono što se uočava da nije došlo do porasta posle božićnih i novogodišnjih praznika, što ohrabruje. Još uvek može da dođe do povećanja broja zaraženih ukoliko se ne čuvamo i ne poštujemo predviđenje mere. To je još uvek jedna stagnacija. U jednoj situaciji kada mi imamo vakcinu i očekujemo je da stigne, to je situacija koja treba da nas drži da izdržimo ovaj period. Dakle, izašli smo iz ove vanredne situacije - rekao je dr Predrag Kon.

Nema razloga da škola ne počne

- Što se tiče popuštanja mera nije realno, posebno pred početak škole. Radiće se po programu pripremljenom u septembru, nema razloga za oklevanje. Početak škole doneće povećanje akutnih respiratornih tegoba. Ne bi bilo iznenađenje da se pojavi i grip - rekao je dr Kon. 

- Što se tiče novog soja, teško je verovati ako se širi po Evropi teško da neće doći kod nas - dodao je Kon.

Foto: printscreen Tanjug

Dr Predrag Kon

Od ponedeljka moguća vakcinacija kineskom vakcinom

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da očekuje da će, ako kineska vakcina, koja treba sutra da stigne u Srbiju, bude prošla sve pragove do konačne dozvole za upotrebe, krenuti vakcinacija građana tim cepivom u nedelju ili ponedeljak, koji to žele.

Podsetio je da je u avgustu započeta procedura vezana za analizu da li ta vakcina zadovoljava sve standarde vezano za zakone Srbije, koji su u striktnoj vezi sa evropskim.

Gojković je, na konfreneciji za štampu, ukazao da je to treća vakcina u Srbiji.

- Srbija je jedina država koja je u kratkom roku uspela da od tri proizvođača nabavi tri vakcine. To je veliki uspeh naše zemlje - naglasio je on.

Iza toga, kaže, stoji puno rada i truda, kao što stojii iza organizacije vakcinacije.

Istakao je da je uloženo mnogo truda da se ne dogode propusti u vakcinaciji, kao što su se dešavali u nekim drugim zemljama, kao što su pad sistema zakazivanja, neadekvatna aplikacija vakcine.

On dodaje da je i naš zdravstveni sistem prvi put suočen sa ovakvom situacijom.

Šta se desilo Gereontološkom centru u Šapcu?

Odgovarajući na pitanje o korisnicima Gereontološkog centra u Šapcu, u kome je neposredno nakon što su vakcinisani utvrđeno da su korisnici zaraženi korona virusom, Kon je naveo da su oni već bili inficirani.

- To je jako bitno i može da se dogodi istina, iako neće baš često. Vakcina ako se da nekome ko je u inkubaciji ne može da škodi, niti da spreči bolest. Postoje vakcine pogotovo žive koje ako se daju u početku inkubacije mogu da spreče ispoljavanje bolesti. Ovde to nije slučaj, ali ne može ni da utiče tok bolesti - rekao je Kon.

- U svim ustanovama socijalne zaštite ima ukupno 957 pozitivnih na virus i 522 zaposlena - rekao je dr Gojković.

- Novinari su rizična grupa i u najskorijem mogućem roku ćemo naći mogućnost i način da se novinari vakcinišu - rekao je dr Gojković.

Četvrti talas korone

- Što se tiče četvrtog talasa, to će biti još jedna "grba", jedno povećanje ovog talasa, neće biti dramatično kao ovaj treći talas. Ako se toliko širi novi soj, nije nemoguće da dođe kod nas, moramo biti pripravni. Opuštanje u ovom času ne smemo da dozvolimo - odgovorio je dr Kon na pitanje o četvrtom talasu korone.

Da podsetimo, danas se članovi Kriznog štaba obraćaju javnosti uoči početka drugog polugodišta i povratka đaka u školske klupe. Trenutno je na snazi zabrana okupljanja više od pet ljudi, bavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, radno vreme prodavnica i tržnih centara do 21, a kafića do 20 sati. PCR test je za ulazak iz zemalja regiona u Srbiju u međuvremenu ukinut.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlajko

pre 3 godine

Ja mislim da nece jos jedan pik da bude nego najmanje jos dva jer toliko treba strucnom stabu na celu sa konom pa najverovatnije da ce im biti dovoljno do kraja god ????? A ako ne onda iduce godine tamo mozda do proleca . Sramota kone

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija