• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs

21.01.2021

12:52

SRBIJA JE JUTROS ZANEMELA NA SUZE OVOG ČOVEKA Đorđe nije mogao da izdrži, zaplakao u programu uživo govoreći o svojoj NAJVEĆOJ RANI

Društvo

SRBIJA JE JUTROS ZANEMELA NA SUZE OVOG ČOVEKA Đorđe nije mogao da izdrži, zaplakao u programu uživo govoreći o svojoj NAJVEĆOJ RANI

Podeli vest

Kragujevčanin Đorđe Joksimović, kome su 2015. godine oduzete tri maloletne ćerke, zaplakao se u programu uživo govoreći o svojoj deci čiji povratak kući još čeka

Juče, na njegovu krsnu slavu Svetog Jovana, kuća mu posle toliko vremena nije bila prazna. Ćerke su tu bile, barem na tih šest sati, nakon čega je morao da ih vrati u hraniteljsku porodicu

 - Sve tri žele da ostanu, da žive sa mnom. Tužne su kada moram da ih vratim, meni je taj rastanak najteži.

Teško mu je i da objasni ćerkama (starim 10, 9 i 7 godina) zašto pet godina traje njegova borba da ih vrati u njihov dom.

- Trudim se da im objasnim da mora da bude tako, da se borim da se vrate, da ostanu kući. Najmlađoj su pune oči suza, primećujem njenu ljutnju, da neće da ide od mene - rekao je Đorđe, sve teže tražeći reči.

Kaže da je ispunio sve uslove koje mu je Centar za socijalni rad tražio.

- Komisija je dolazila, pravila zapisnik, bio sam na sastanku kod direktora. Našao sam i posao za stalno. No, kada sam ispunio taj poslednji uslov koji je Centar za socijalni rad tražio od mene, oni mi se više ne javljaju na telefon i ne žele da me prime na razgovor. U ministarstvu se niko ne javlja. Podneo sam 130. zahtev za vraćanje dece, ali i dalje nemam nikakav odgovor.

Foto: printskirn

Đorđe Joksimović

Od Kragujevca do zgrade Vlade Đorđe je četiri puta pešačio peške, želeći da skrene pažnju da više nema način kako da se izbori za ćerke koje već godinama rastu daleko od njega. Ipak, kaže da to nije poduhvat - poduhvat je vratiti decu.

- Imao sam volju i želju hoću da vratim svoju decu. Obećanja koja su mi data nisu ispoštovana. Deca mi nisu vraćena. Niko me nije kontaktirao povodom nove kontrole mog slučaja. Do dolaska novog direktora nije bilo ni razgovora. Govorili su: "Nemamo šta da pričamo, dođite sutra". Trebalo je od početka da viđam decu svakog drugog petka, ali viđao sam ih jednom u mesec dana, ako i tada. Pozovu me i kažu da će tad i tad biti u centru, ja dođem, one nisu tamo. Najbolje informacije dobijao sam od hraniteljske porodice telefonom.

Foto: printskirn

 

Kako kaže, devojčice imaju dobre uslove u hraniteljskoj porodici u Topoli.

- Oni su osećajni ljudi. Uspostavili smo lep kontakt u početku, ali njima više ne dozvoljavaju da imaju kontakt sa mnom i da ja viđam svoje ćerke. To je centar uradio, ne oni. 

- Ne smem sebi da dozvolim da se ne borim, da ne znam šta da radim. To je krajnje. Majku nemaju, a da ostanu bez oca... to je... moraš da se strpiš i sve izdržiš. Izgubile su najbolji deo svog života, detinjstvo pored oca i majke. Za njihovim izgubljenim detinjstvom najviše žalim - rekao je Đorđe i zaplakao se.

Deca su mu oduzeta zbog, kako kaže, bolesti njegove žene. Supruga mu je i dalje na lečenju, a Đorđe, koji nije radio u vreme kada su mu oduzeta deca, sada ima stalno zaposlenje. Tvrdi da sada ima sve uslove da mu deca budu vraćena.

Po Đorđevoj sudbini snimljen je film "Otac", koji ni njemu nije bilo lako da odgleda.

- To je moj život, koji je bolan. Film mi je dao još veću snagu i pokazao istinu šta se dešava u centrima, ne samo ono što se desilo meni, već mnogima. Nadu ne gubim nikada. Odustajanje, kada su deca u pitanju, nikada nema - zaključuje Đorđe.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Koje je ovo zlo bre

pre 3 godine

Bando jedna vratite coveku decu, sve vam po spisku ....! Ko ste vi da otimate nekom decu? Ako i nije imao primanja zašto nije dobijao socijalnu pomoć? Stoko jedna! Zlo, eto šta ste vi! Videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu! A ovaj direktor koji kaže ceo veku da dođje pa se ne pojavi - bitanga jedna koju mi placamo! Raspuštajte to leglo!

Jajara

pre 3 godine

Da li ima neko od advokata koji bi se ozbiljno pozabavio ovim slučajem i pomogao čoveku?! Pa "i nad popom ima pop", ne može država kako ona hoće... ovamo nasilnike i zlostavljače štiti, a nedužnom čoveku (koji je pritom ispunio sve uslove i koji ne viđa decu dinamikom kako piše u rešenju) ne dozvoljava da se ujedini sa svojom decom.

peztovgrad

pre 3 godine

Hraniteljstvo je unosan posao. Po detetu više nego plata kod privatnika u trgovini ili sl. U Srbiji niko još nije odgovarao za nerad ili loš rad. Nije mi poznato da je neko dobio otkaz. Bezplatna pravna pomoć može mu se obezbediti, ali neće nadležni iz Ministarstva da se zamere Centru za socijalni rad ili nekom nižem organu zbog pojedinačnih slučajeva. Ako ti centar donese neko Rešenje, ili neki osnovni organ teško da ga Ustavni sud izmeni. Upravni organ neće da ispoštuje rok po zakonu i ništa im zato ne možeš. Tužiš zbog ćutanja administracije i na Upravnom sudu čekaš najmanje tri godine.

Nova Varos

pre 3 godine

Zar vam patnja ovog coveka i njegove dece nije dovoljna, smatram da deca treba da odluce gde zele ziveti, ovako je sve to silovanje, zar ce neko drugi voleti tudju decu vise od roditelja te dece. Gde ce ova deca biti sretnija, u zagrljaju svojih pa makar i siromasnih roditelja ili kod TUDJINA. Vratite decu roditeljima BANDO.

Zorana

pre 3 godine

Ljudi,dajte da pokrenemo peticiju da se ovom coveku vrate deca?!Ovo je zalosno do zla Boga!Neka neko vec jednom resi ovaj slucaj,pa ovakvog neceg nema nigde!

Grote

pre 3 godine

Ljudi ovde nije potrebno pokretati samo peticiju da se deca vrate, to se naravno podrazumeva. Potrebno je pokrenuti peticiju da se promeni zakon po kome CzSR oduzimaju decu roditeljima. Mnogi roditelji koji zive u selima istocne, juzne i zapadne srbije suocavaju se sa ovakvim problemima zbog ne mogucnosti roditelja da se zaposle jer se radi o najsiromasnijim delovima Srbije u kojima nama posla i radnih mesta, mada se poslednjih godina situacija lagano menja ali ne nesto preterano znacajno. Zar nije bolje preusmeriti novac namenjen hraniteljima, samim porodicama i to cak ne bi bilo potrebno u punom iznosu, recimo 50%. Ponuditi roditeljima zaposlenje u skladu sa njihovom strucnoscu pa ako ne prihvate to je onda neka druga prica, mogu se smatrati neodgovornim. Saglasan sam da iz porodica u kojima je prisutno nasilje decu treba skloniti na sigurno. Ovako po starom opet se ostavlja mogucnost da direktori i nadlezni za socijalnu politiku u centrima za SR mogu deliti sa hraniteljima deo kolaca od naknade za usvojitelje, postoji prostor za to.

Djordje

pre 3 godine

Sramota da daju hraniteljskoj porodici 45000 din po detetu, a ocu samo 14000 din za njih troje! Sram Vas bilo!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija