• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

26.01.2021

08:51

Virusolog Ana Gligić tvrdi da je novi soj korone u Srbiji bio prisutan i pre zvaničnog potvrđivanja i za to NAVODI JEDAN DOKAZ

Društvo

Virusolog Ana Gligić tvrdi da je novi soj korone u Srbiji bio prisutan i pre zvaničnog potvrđivanja i za to NAVODI JEDAN DOKAZ

Podeli vest

Sa potvrdom novog, britanskog soja virusa korona, epidemiološka "igranka" vraća se na početak i opet možemo da očekujemo porast obolevanja, a da li će on izazivati težu kliničku sliku i veću smrtnost, pouzdanije će se, i u svetu i kod nas, znati tek za mesec dana.

Uz mnoge nepoznanice koje još prate i izvorni soj, a naročito ovaj novi, za koji se zasad zna samo da je mnogo zarazniji, i do 70 odsto, virusolog dr Ana Gligić, za "Novosti", kaže da je sigurno jedino da će dostupne vakcine protiv kovida 19 štititi i od izmenjenog soja, ali u manjem procentu.

Doktorka Gligić uopšte nema dilemu da je britanski soj u Srbiji bio prisutan i pre nego što je zvanično potvrđen u uzorku Novosađanke koja je 31. decembra doputovala iz Velike Britanije.

Imamo epidemiju u pandemiji

- Sad imamo epidemiju u pandemiji, a da je novi, izmenjeni soj kod nas prisutan već izvesno vreme, za mene lično, dokaz je to što nam skala broja novoinficiranih već duže šeta gore-dole - kaže dr Gligić.

- Epidemija se sada ne ponaša kao u aprilu. Posle silaska sa pika nismo se ustalili na jednom broju novoinficiranih, što je potvrda da se u ponašanju virusa nešto promenilo. To je, u neku ruku, i obrazac delovanja tih virusa iz prirodnog žarišta, kojima je čovek samo slučajna karika. Boreći se da opstanu, oni se menjaju u svoju korist, iznenade nas i epidemijski proces vraćaju na početak.

Novi soj kod nas je potvrđen posle potvrde u Rumuniji, Sloveniji i Mađarskoj. U Evropi ga ima u 23 zemlje, a u svetu u 60. Mnoge države se, baš zbog činjenice da je mnogo zarazniji, a po nekim procenama i do 40 odsto smrtonosniji, ponovo odlučuju za zatvaranje i pooštravanje protivepidemijskih mera.

Foto: Informer

U toku je vakcinacija na Sajmu u Beogradu

- Mnogo je nagađanja, ali zasad ništa nije dokazano i mora se sačekati mesec-dva da bi pouzdanije moglo da se kaže da li britanski soj izaziva teže kliničke slike, da li napada više organa u telu čoveka nego izvorni soj virusa korona, kao i da li daje veći letalitet - kaže dr Gligić. - Ubeđena sam da ćemo se izvući, sa porastom obolevanja, ali bez enormnog rasta novoinficiranih u odnosu na vrh trećeg talasa epidemije, što vakcinacijom, što prirodnim prokužavanjem, a delom i samim ponašanjem virusa koji ovako dolaze iz prirode na čoveka, ako nas korona opet ne prevari, kao što nas je dosad mnogo puta iznenadila svojim ponašanjem i karakteristikama.

"Mrtva" vakcina

Još je, naravno, rano i za kalkulacije u kojoj meri bi postojeće vakcine mogle da budu manje efikasne protiv novog soja, ali je doktorka Gligić uverena da će ta odstupanja biti najmanja kod kineske vakcine:

 To je mrtva vakcina napravljena od cele virusne čestica i stvaraće antitela i prema malim proomenama samog virusa, ali možda ne baš u procentu koji su proizvođači naveli.

Upravo kineske, "Sinofarmove" vakcine Srbija ima najviše na lageru, a predsednik Aleksandar Vučić je otkrio da je molio kineskog predsednika za još milion doza. Isporuke "Fajzerove" vakcine su umanjene: u ponedeljak je stiglo 11.700 doza. Doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da se ista količina očekuje i sledeće sedmice, a da bi 15. i 22. februara trebalo da dobijemo po 40.000 doza.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija