• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

31.01.2021

17:37

OD LAŽI SE NE ŽIVI! ŠIPTARA JE SVE MANJE, MASOVNO BEŽE IZ LAŽNE DRŽAVE! Ovo je statistika sa Kosmeta, svake godine biće crnja!

Društvo

OD LAŽI SE NE ŽIVI! ŠIPTARA JE SVE MANJE, MASOVNO BEŽE IZ LAŽNE DRŽAVE! Ovo je statistika sa Kosmeta, svake godine biće crnja!

Podeli vest

U školama na Kosovu i Metohiji je za poslednjih godinu dana registrovano 10.000 učenika manje, što je posledica odlaska građana u inostranstvo, ali i pada nataliteta, prenosi Reporteri

Trend smanjenja broja učenika u školama u južnoj srpskoj pokrajini prisutan je godinama, pa je tako od 2016. godine do danas broj učenika u školama manji za više od 34.000.

Ove godine je 10.270 učenika manje na preduniverzitetskom nivou na Kosovu nego u školskoj 2019/2020. godini.

Prema izveštaju tzv. Ministarstva prosvete i nauke, pre godinu dana bilo je 345.000 učenika, dok je ove godine 335.000. Kada se ti podaci uporede sa školskom 2018/2019, ispostavilo se da u poslednje dve godine Kosovo i Metohija imaju 21.000 učenika manje, prenosi Kosovo onlajn.

U srednjoj školi „28. novembra" u Prištini, od septembra do decembra, 42 učenika je napustilo školu.

Direktor ove škole Fakete Duraku izrazila je zabrinutost zbog tog problema, navodeći da je većina tih učenika emigrirala u inostranstvo.

- Mi smo kao škola veoma zabrinuti jer imamo veliki pad broja učenika u poslednje tri godine školske godine. Realno, u ovoj školskoj godini, samo od septembra do decembra, imamo 42 učenika koji su napustili školu, što je veliki problem, dok ih je u ostalim godinama i više - rekla je ona.

Za stručnjaka za obrazovna pitanja Arđenda Osmanija alarmantne su najnovije statistike tzv. Ministarstva obrazovanja i nauke o smanjenju broja učenika. Rekao je da su među glavnim uzrocima masovno iseljavanje poslednjih godina, ali i pad nataliteta.

SRBI REKLI "IŠ" SA SEVERA, ŠIPTARI PUCAJU PO ŠAVOVIMA! Setili se starih vremena: Nekada smo zaustavljali voz iz centralne Srbije, a sada smo doživeli...

- Institucije su nažalost glavni promoteri emigracije stanovništva na Kosovu. To se dešava zbog lošeg upravljanja javnim novcem, zloupotrebe sredstava i gubitka nade u pružanje usluga koje ne odgovaraju stvarnosti, nepotizma i drugih problema. Institucije moraju zaustaviti ove pojave kako ne bi podstakle dalje iseljavanje - dodao je Osmani.

Foto: pixabay.com/Fotoilustracija

Prema statistici tzv. Ministarstva prosvete, od školske 2016/2017 do danas ima više 34.000 učenika manje.

MAĐARI PRETEKLI EU, ALI SRBIJA JE JOŠ BRŽA! Njihov ministar spoljnih poslova objasnio zašto su nam razvijene zemlje za petama!

Najveće smanjenje broja učenika je uočeno u nižim i višim srednjim školama.

U nižim srednjim školama u školskoj 2018/2019 godini bilo je 234.590 učenika, dok je ove godine 229.704.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Informer

pre 3 godine

SRBIJO, U PAMET SE! SAD SMO U TEŽOJ SITUACIJI NEGO U VREME DRUGOG SVETSKOG RATA! Ima da nas nema, ako se ovo nastavi!

Ja

pre 3 godine

A zbog cega je Srba u Srbiji sve manje, zasto toliko ljudi odlazi i mnogo umire a malo se radja? Manite se vi njih, da vidimo sta cemo sa nama.

Komentator

pre 3 godine

U Srbiji je 50000 gradjana manje svake godine, tako da...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija