• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.02.2021

16:07

KORONA OSTAVLJA POSLEDICE NA MUŠKU PLODNOST! DR MILOŠEVIĆ: Virus definitivno ima uticaja na sterilitet

Društvo

KORONA OSTAVLJA POSLEDICE NA MUŠKU PLODNOST! DR MILOŠEVIĆ: Virus definitivno ima uticaja na sterilitet

Podeli vest

U urološke ordinacije već se javljaju pacijenti koji su u prvom talasu epidemije preležali virus korona i koji sada imaju problem sa muškim sterilitetom

Urolog prof. dr Aleksandar MIlošević kaže za Tanjug da već ima pacijente koji su imali kovid 19 i koji imaju usporene spermatozoide.

- Prva iskustva su da virus korona definitivno ima uticaja na muški sterilitet - rekao je on.

O posledicama korone na muški sterilitet već je ukazala svetska nauka. Istraživači sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Huažong u Vuhanu pozvali su na hitna istraživanja dugoročnih posledica infekcije kovid 19 na plodnost muškaraca zbog pojave mnogobrojnih dokaza o smanjenoj pokretljivosti i manjem broju spermatozoida i oštećenju testisa.

Prof. Milošević je pojasnio da virusi utiču na celo naše telo. Podseća da je tokom istorije bilo još virusa koji su uticali na mušku plodnost, te da je virus zauški doveo do toga da danas ima mnogo mladih muškaraca koji su preležali tu bolest i imaju sterilitet.

- Imamo pacijente koji su preležali zauške, koji imaju normalnu funciju, testisi normalno izgledaju, ali nemaju spermatozoide. Nemaju nijedan spermatozoid - naveo je on.

Napominje da nije kod svih pavijenata koji su preležali zauške virus doveo do steriliteta, već samo kod pojedinih , jer svaki organizam različito reaguje. Milošević kaže da je tako i sa virusom korona.

Foto: AP PHOTO

Korona utiče na muški sterilitet

Napominje i da virus korona ulazi u organizam preko pluća, jer je reč kapljičnoj infekciji, ali prelazi u krv i ima efekat na sve organe u telu.

- Mi smo u jednoj eksperimentalnoj, životnoj, civilizacijskoj fazi. Ne znamo kako će ovaj virus da deluje na testise kod muškaraca, ali će sigurno delovati - naveo je on.

Pravi efekti virusa korona na muški sterilitet, kako je rekao, biće vidljivi narednih deceniju-dve.

Ukazuje da su se u poslednjih 15 godina, koliko se bavi sterilitetom kod muškaraca, parametri normalne funkcije sparmatoizida spustili, smanjili.

- Nekada je bilo normalno 20 miliona spermatozoida u mililitru sperme, sada je deset miliona, pokretljivost je sada niža - naveo je i istakao da nisu samo virusi doveli do toga, već i savremeni način života.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija