• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. VUKČEVIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

11.02.2021

22:20

AMERIČKI PORTAL 'GLOBAL FAJER PAUER' POTVRDIO  Vojska Srbije NAJJAČA U REGIONU!

Društvo

AMERIČKI PORTAL 'GLOBAL FAJER PAUER' POTVRDIO Vojska Srbije NAJJAČA U REGIONU!

Podeli vest

Srpska armija danas je moćnija od svih oružanih snaga zemalja bivše Jugoslavije, ali i od Albanije i Bugarske, priznaju američki vojni eksperti

Vojska Srbije najmoćnija je armija u čitavom regionu i danas je jača od svih oružanih snaga zemalja bivše Jugoslavije, ali i Albanije i Bugarske!

Ovo se navodi u najnovijoj listi američkog specijalizovanog sajta 'Global fajer pauer'. Prema objavljenim podacima, iza Srbije nalaze se vojske Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske i Slovenije, ali i albanska i bugarska vojska.

Odličan indeks

Američki stručnjaci listu najmoćnijih armija prave na osnovu više od 50 faktora za određivanje indeksa vojne moći. Ti faktori, između ostalog, uključuju konkretnu vojnu snagu, odnosno broj vojnika, aviona, tenkova. Takođe, faktori su i finansijska moć države i budžetska izdvajanja za odbrambene svrhe, kao i logistički kapaciteti i geografski položaj države... Što je 'indeks države' manji, to su država i njena vojska bolje rangirani.

Tako je Srbija ubedljivo prva u regionu, sa indeksom 1.0063. Iza naše zemlje nalaze se Hrvatska (1.0331), Slovenija (2.0782), Bosna i Hercegovina (4.0474), Crna Gora (4.3841) i Severna Makedonija (5.0801). Srpska vojska iza sebe je ostavila je armije Albanije (2.9166) i Bugarske (1.1438).

Komentarišući američku listu, pukovnik Veselin Šljivančanin kaže da je ovo jako radosna i ohrabrujuća vest.
- Naša vojna sila jača, pre svega, kako bismo bili u stanju da zaštitimo nezavisnost, slobodu i naše nebo. Jasno je da Srbija nema teritorijalnih pretenzija, ali je isto tako jasno da neće dati da joj bilo ko ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet - ističe Šljivančanin, dodajući da je naša vojska u NATO agresiji 1999. godine doživela ozbiljne gubitke od kojih se još oporavlja.

Budžeti za odbranu

* Srbija 1.400.000.000$
* Hrvatska 880.000.000$
* Bugarska 2.000.000.000$
* Slovenija 545.000.000$
* Albanija 200.000.000$
* BiH 220.000.000$
* Crna Gora 75.000.000$
* Severna Makedonija 108.000.000$
Podaci 'Global fajer pauera'

 

- Vojska je definitivno uništavana i u godinama posle agresije, kad su nesposobni kadrovi uništili i ono što je od nje ostalo. Tek dolaskom SNS i predsednika Vučića na vlast počinje oporavak vojske, koja je povratila svoj ugled i moć. Ulažu se značajna sredstva u razvoj oružanih snaga, nabavljaju se novo oružje i vojna oprema. Još nismo na nivou na kojem bi trebalo da budemo, ali ne sumnjam da ćemo biti. Naša vojska postaje sve ozbiljnija i opremljenija - naglašava Šljivančanin, uz opasku da bi bilo dobro i da što pre vratimo obavezno služenje vojnog roka.

Trajni fokus

Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da svi treba da budemo jako zadovoljni.
- Do pre samo nekoliko godina nismo mogli da se dičimo odbrambenom pozicijom u odnosu na okruženje. Velike promene počinju 2012. godine, kada resor odbrane preuzima Aleksandar Vučić. Fokus koji je tada Vučić postavio traje sve ove godine i siguran sam da će biti nastavljen. Srbija ne bi mogla da ima ovako dobar rejting u odbrambenom sektoru da taj sektor nije podržan stalnim ekonomskim rastom, jer su troškovi odbrane za svaku državu ogroman izdatak. Zato, kad god čujemo od stranih državnika da je Srbija regionalni lider, a to govore i na Zapadu i na Istoku, znamo da misle i na našu odbrambenu noć - zaključuje Dragaš.

Amerika je najjača, Rusija druga u svetu


Prema rezultatima ove analize, najjača svetska vojna sila su Sjedinjene Američke Države s indeksom od 0,0718, dok je Rusija na drugom mestu. Na trećoj poziciji je Kina, a slede Indija i Japan. Najsnažnija evropska vojna sila je Francuska, koja je na sedmom mestu, a iza nje su Velika Britanija, Turska, Italija, Nemačka...
Srbija je, globalno gledano, na vrlo dobrom 61. mestu.



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lucky

pre 3 godine

Tekst vam ne prati naslov.,,Srbija najaca u regionu,,. Nas region je i Rumunija ,Grcka i Madjarska.U tom nasem regionu Rumunija je bez premca ,mogu sve skupa da nas nalupaju.

hrvacka MANjINA

pre 3 godine

Obavezan vojni rok u trajanju od 7 meseci za pripadnika Srbskog naroda a manjine dobrovoljno ako hoce.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Svaki treći učenik učestvuje u tuči bar jednom godišnje
Hronika

Svaki treći učenik učestvuje u tuči bar jednom godišnje

Trećina učenika učestvovala je u tuči bar jednom tokom godine, pokazali su rezultati istraživanja o zdravstvenom ponašanju školske dece u Srbiji u školskoj 2021/2022. godini koje je sproveo Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

16.04.2024

10:58

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija