• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS

14.02.2021

17:02

KUSTURICA SNIMA FILM O JASENOVCU, o ubistvu 14 članova porodice Tesla i 13 članova porodice Hercl! POMAGAĆE MU GIDEON GRAJF! E, sad da vidimo, da li je i to srpska propaganda!

Društvo

KUSTURICA SNIMA FILM O JASENOVCU, o ubistvu 14 članova porodice Tesla i 13 članova porodice Hercl! POMAGAĆE MU GIDEON GRAJF! E, sad da vidimo, da li je i to srpska propaganda!

Podeli vest

Jedan od najpoznatijih istraživača Holokausta Gideon Grajf obećao je slavnom srpskom i svjetskom režiseru Emiru Kusturici da će biti savetnik na njegovom filmu "Jasenovac - balkanski Aušvic". U fokusu ovog filma biti sudbina dve svetski poznate porodice, Tesla i Hercl, te napominje da je u Jasenovcu svirepo ubijeno 14 članova porodice Tesla i 13 članova porodice Hercl

On je rekao da će u tom filmu biti i priča o rabinu Isaku Danielu Danonu, koji je zaklan u Jasenovcu, zajedno sa Vukašinom Mandrapom, koji je proglašen za novomučenika jasenovačkog, a koji je iskasapljen u Jasnovcu 1943. godine, /nakon što je rekao ustaški koji ga je klao: "Samo ti, dijete, radi svoj posao".

Grajf dodaje da će u fokusu ovog filma biti sudbina dve svetski poznate porodice, Tesla i Hercl, te napominje da je u Jasenovcu svirepo ubijeno 14 članova porodice Tesla i 13 članova porodice Hercl.

- Nadam se da će biti snimljeno još mnogo filmova o Jasenovcu i da će uskoro biti realizovan i projekat poznatog hrvatskog reditelja Lordana Zafranovića i Ive Goldštajna iz Jevrejske zajednice u Zagrebu - rekao je Grajf.

AMERI, DA IMATE IMALO STIDA "U ZEMLJU BI PROPALI"! NAPADAJU SRBE ZBOG JASENOVCA! Brutalan odgovor im je stigao iz Norveške i Izraela!

On je podsetio da je Svetski jevrejski kongres obratio Vladi Hrvatske sa apelom da zabrani poricanje ustaških zločina, te ocenio da se revizija istorije ne može vršiti i da se Jasenovac zaista dogodio, kao i Aušvic.

- Stoga moramo uložiti sve napore da dokumentujemo zločine koje su počinili nemački nacisti i hrvatske ustaše. Film, kao i književnost, može svijetu doneti istinu…Trebalo bi da snimamo onoliko filmova koliko je potrebno da se Jasenovac i Aušvic nikada ne ponove - rekao je Grajf za "Politiku".

Grajf je istakao da ne sumnja da je Majk Berenbaum, direktor Instituta "Zigi Ciring" sa Američkog jevrejskog univerziteta, gde je radio kao profesor jevrejskih studija, napravio solidno istraživanje, kako bi bio savetnik za tako delikatnu temu kao što je film "Dara iz Jasenovca" Predraga Gage Antonijevića.

AMERI I NATO, ŠTA ĆETE SAD?! PUTIN JASAN, NEĆEMO NAPUSTITI DONBAS BEZ OBZIRA NA SVE! Ako neće mirno rešenje, Rusija zna šta joj je činiti!

On je naveo da ustaške metode mučenja i ubijanja možda danas izgledaju kao „izmišljene priče" ili „naučna fantastika", koje čak ni Alfred Hičkok ili Stiven Spilberg ne bi mogli izmisliti, ali da su surovo varvarstvo pogubljenja, ubistava, klanja i mučenja bili istinski užas svakodnevice u Jasenovcu, kao što je to bilo i u Aušvicu.

Foto: Informer

Grajf je predložio da neki filmski reditelj pretoči u film i stvarnu životnu priču istaknute hrvatske glumice Božidarke Frajt, rođene kao Božidarka Grublješić u porodici etničkih Srba u BiH, čiji je identitet zapravo bio srpski, a koja je „usvojena" u doba ustaškog režima, dok je pravi identitet od nje skrivan decenijama.

- Poput "Dare iz Jasenovca", ta priča o Božidarki Frajt mogla bi biti tema filma "Božidarka sa Kozare i Siska". Upoznao sam i preživelu decu iz logora Jasenovac i Jastrebarsko. Svaka priča o deci logorašima zaslužuje barem jedan film - istakao je Grajf.

DARA IZ JASENOVCA NIJE ANTIHRVATSKI FILM, ALI JESTE ANTIUSTAŠKI! Gaga Antonijević: NDH je jedina u svetu imala LOGORE ZA DECU!

On je rekao da i Austrijanka Diana Budisavljević, koja je spasla 12.000 srpske dece iz Jasenovca, zaslužuje da se o njoj snimi dobar film, što bi mogao da uradi neki austrijski, mađarski, srpski, hrvatski ili američki režiser.

- Bitne su istorijske činjenice, Jasenovac nije bio "turističko letovalište", nego logor za istrebljenje i to se nikakvim protestima ne može "isprati", kao ni protestovati zbog utvrđenih istorijskih činjenica.To je kao da ponovo ubijamo žrtve i opravdavamo ustaške zločine protiv čovečnosti - istakao je Grajf.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Net

pre 3 godine

Dokaz da su Jevreji uništili srpsku propagandu Dare iz Jasenovca a ne Hrvati... Pismo židovskog publicista P.J. Cohena rabinu Abrahamu Cooperu iz centra Wiesnthal, o velikosrpskoj propagandi i srpskom antisemitizmu

EU

pre 3 godine

Memorijalni centar Nikola Tesla i Smiljani su 2019g kad je otvoren imao oko 100.000 posetioca-turista a šta mislite koliko će ih imate posle ovog filma ili onod američkog? Sve šta vi radite sada samo može ići Hrvatima u korist a posebno Smiljanu koji je tako blizu tog vekovnog hrvatskog mora i miliona turista iz celoga sveta? Da je Dara dobila Oskara imali bi više posetioca-turista u Jasenovcu nego šta ih ima Aušvic a to je više u godinu dana nego šta ih ima cela Srbija.

Kažu

pre 3 godine

Hrvati traže da se Pelješki most kojeg grade Kinezi sa EU novcem a koji je najveći u državi i koji spaja Hrvatsku zemlju nazove po Braniteljima "Most hrvatskih Branitelja" ili jednostavno Braniteljski most!

Trig

pre 3 godine

Fasisto,je li to tamo,gde ste Teslinu kucu zapalili?

EU

pre 3 godine

Nije mu samo kuća spaljena nego mu je i spomenik dignut u vazduh a i spomenici na Jevrejsko groblje u Zagrebu i stavljena je bomba pred zgradu Jevrejske zajednice u Zagrebu tako da se optuži Hrvate...guglaj šta je to diverzija u ratu i nauči nešto a ne da si toliko zatrovan mržnjom.

EU

pre 3 godine

Nije mu samo kuća spaljena nego mu je i spomenik dignut u vazduh a i spomenici na Jevrejsko groblje u Zagrebu i stavljena je bomba pred zgradu Jevrejske zajednice u Zagrebu tako da se optuži Hrvate...guglaj šta je to diverzija u ratu i nauči nešto a ne da si toliko zatrovan mržnjom.

EU

pre 3 godine

Nije mu samo kuća spaljena nego mu je i spomenik dignut u vazduh a i spomenici na Jevrejsko groblje u Zagrebu i stavljena je bomba pred zgradu Jevrejske zajednice u Zagrebu tako da se optuži Hrvate...guglaj šta je to diverzija u ratu i nauči nešto a ne da si toliko zatrovan mržnjom.

Čekaj

pre 3 godine

Ljudi iz celoga sveta dolaze u Aušvic da vide šta se tu desilo i da se to nikada više NE PONOVI a prokletim Srbima se posle Jasenovca ponovila Oluja koja je mogla da odnese 250.000 da nije bilo onog dobrog i krivoustog pa im se ponovile i Košare i opet će na Kosvo ili CG ili Sandžaku ili RS ili Vojvodini...

Aja Sofija

pre 3 godine

Bosanac koji je otkrio novu nuklearnu bombu je samo treba dati Sultanu Erdoganu pa da sa njim Turci opet dođu po svoje nekadašnje 500-godišnje krivoslavne robove i da dignu minarete na Savin hram u Beogradu pa da vidite posle kako će biti mir na Balakanu. Jer i svo zlo i Svetski ratovi i genocidni su počeli tek kad su muslimanske gazde otišle pa kad se vrate opet će se živeti u miru.

Kaja10

pre 3 godine

... Хрвати као нација су изузетно фрустрирана нација са ИРАЦИОНАЛНИМ комплексом - ниже вредности у односу на православне Србе...! Отуда и грађење КОНЦ-ЛОГОРА Јасеновац и Стара Градишка као и масовоно убијање српске деце у тим конц - логорима, јер само потпуним ГЕНОЦИДОМ и тоталним истребљењем Срба, они се могу „излечити“ од тог ирационалног комплекса „ниже расе“ , који носе у себи у односу на православни - поносити српски народ, који је остао ПРАВОВЕРАН - упркос изложености стравичном, може се казати: ПАТОЛОШКОМ ГЕНОЦИДУ хрватске државе почињеном у три последња рата од стране хрватских нацистичких умоболника... – предвођених, од Бога потпуно отуђеног Хрватско - католичког клера...! Сама чињеница, да је једино у Хрватској за време рата, постојао дечији КОНЦ-ЛОГОР за српску децу... Говори сама по себи...! То у светској историји, никада и нигде није било забележено...!

Ako

pre 3 godine

Neka pokažu Teslinu ličnu kartu ili rodnu ili krsnu listu da vidimo šta piše pod nacionalnost pa neka snimaju.

Zeljko

pre 3 godine

Bravo. Svaka cast sto se snimaju filmovi o Jasenovcu. To su istinite price i na zalost ima dosta materijala za takve filmove.

Smiljan

pre 3 godine

Teslin je deda u vojsci ko Hrvat i katolik prešao u pravoslavlje zbog žene tako da je i Tesla isto Hrvat ali pravoslavac i to je razlog zašto ne sme još da se pokažu njegovi lični dokumenti koje su srpske tajne službe uzele iz njegove sobe u Njujorku posle njegove smrti i to je razlog zašto su ga spalili-kremirali da se sada ne može napravit DNK analiza... ali isplivaće sve kad tad na videlo.

Trig

pre 3 godine

Ni ti ne verujes u ovo sto si napisao.Tesla katolik,ha,ha,ha.

Djura

pre 3 godine

Srpske tajne sluzbe...ajoj gluposti veće davno nisam pročitao!

Janjićije

pre 3 godine

Samo se ti nadaj rvatčino. Došlo je vreme da istina ugleda svetlost dana. Nema bolesnije nacije od rvatske.Pobili ste Tesli celu familiju ,a sad bi ga prisvojili.Neće moći ove noći.

Dragojlo

pre 3 godine

Ovako nesto moze napisati samo neko ko halucinira!!!Pobiti 13 clanova njegove rodbine i ovako pricati je ludost!!!Postidi se!!

Grujica

pre 3 godine

Kusto je - Car! Ziv i zdrav bio milion godina!

Jo Radan

pre 3 godine

Bilo bi bolje da date gladnim u Srbiji , te novce. a ne da se izivljavate a pravite gluposti i za inat.Treba film o Srebrenici..

ASemjonov

pre 3 godine

Svakodnevno u svim mogucim medijima ponavljati pricu o Jasenovcu i ustaskom teroru sve dok svako drvo i svaka travka u Srbiji ne zapamte istinu o genocidu.

Banovo

pre 3 godine

Izlazi istina na videlo, Srbija ustaje kao posle prvog sv rata,. Da bi zaštitila komšije odrekla se sebe same a oni nož u leđa za Germansku stvar, gotovo je nikad više neće srbi da ginu za vas ostavljeni ste na milost našim a vašim krvnicima vrlo brzo će se pokazati u čije ste ime ubijali srpski narod.

milankukic

pre 3 godine

BRAVO KUSTURICA pokazi amerima da stite nacizam

zoran

pre 3 godine

Vratiće se rode..polako..biće vam žao svake reči.

EU

pre 3 godine

ALI kako sada 14 članova Tesline porodice a do sada bilo 93?

jura

pre 3 godine

Baš vam i ne ide s tim Jasenovcem...da proba kusturica s nekim novim perhanom.

Zozo

pre 3 godine

Ne brini, bitno je da se konačno točak pokrenuo. Veliki je otpor ali će se sve saznati. Konačno, tu je i "vaš" Lordan Zafranović, čovek koji ne negira istinu.

Janjićije

pre 3 godine

Ništa ti ne brini. Sad se vidi sad se zna. Tko će biti "šaka jada". Istina kad tad izađe na videlo. Pokatoličeni Srbin je najgori Srbin. Al je Srbin.

HAG

pre 3 godine

Nije prošla propaganda s Darom pa da se pokuša sa ovim što je prodao veru za večeru???Cirkus!!!

Sabahudin

pre 3 godine

Он је Човек који се вратио у веру својих предака. Видим, ти то ниси учинио.

Wolf

pre 3 godine

Treba snimati filmove o svakom srpskom stratištu, pravednom mučeništvu i neljudima! Ako Kusta snimi taj film ostaće nam kao zapis o našoj istoriji, ali i istoriji (obrazu) drugih. Uopšte nije važno gde će se povećati turizam, tisuće ili hiljade posetioca i EUR, ali znaće se i činjenice. Jedva čekam taj film sa pokazanom sudbinom prezimena Tesla, novomučenika Vukašina i Danona. Tim više jer su i moji preci tamo skončali život, a i "ja sam odanle"! Slika govori više od reči i Kusta to po božijoj promisli to zna i oseti!!

Istorija

pre 3 godine

ДВЕ ДУЧИЋЕВЕ ПЕСМЕ О ХРВАТИМА ХОРДА Ми нисмо познали вас по заставама, Ни ваше хероје „од лавова љуће” Све на коленима вукли сте се к нама Носећ мач убице и луч паликуће. Без буктиња иде та војска што ћути, Пожар села светли за маршеве горде… Ваше громке химне не чуше нам пути: Немо убијају децу старе хорде. Поломисте више колевки, о срама! Него херојима отвористе рака, Подависте више њих у постељама, Него што сте у крв срушили јунака. Узели сте очи фрескама са свода, Главе киповима хероја из бајке; Спржили сте семе у страху од плода, И реч убијали убијајућ мајке! Пресити се земља од крвавог вала, Али вам победа не осветли лице; Јер ловор не ниче с буњишта и кала, Он је за хероје, а не за убице!

mile

pre 3 godine

Kada su ovako ozbiljni projekti u pitanju smatram da je izostala umetnicka solidarnost.Mislim da sada svaki umetnik u ovom slucaju reziseri soliraju.Zasto se nisu udruzili reziserski umovi i napravili jedan film koji bi pre snimanja prosao kroz nekoliko glava vrhunskih rezisera i scenarista.Jednostavno za zajednicko dobro se udruziti i napraviti nesto najbolje sto se moze .Vise glava vidi bolje.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija