• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.02.2021

12:13

KOMBINACIJA SPUTNJIKA V I ASTRAZENEKE DAĆE NOVU VAKCINU PROTIV KORONE?! Specijalista iz Moskve dr Boljević objašnjava zašto je to odličan potez

Društvo

KOMBINACIJA SPUTNJIKA V I ASTRAZENEKE DAĆE NOVU VAKCINU PROTIV KORONE?! Specijalista iz Moskve dr Boljević objašnjava zašto je to odličan potez

Podeli vest

Testiranje kombincije vakcina protiv virusa korona Sputnjik V i AstraZeneka sprovodi se u Azerbejdžanu, a specijalista patofiziologije i pulmologije na Sečenovskom Univerzitetu u Moskvi prof. dr Sergej Boljević smatra da je kombinacija ruskog i britanskog cepiva ''odlična", jer povezuje dva različita virusa, što bi moglo da poveća zaštitu od virusa korona

- To je odlična kombinacija, AstraZeneka koristi dva ista virusna vektora, a Sputnjik V dva različita, tako da se stvara kombinacija dva virusa - kazao je Boljević za televiziju K1 koji se vakcinisao ruskim cepivom u eksperimentalnoj fazi primene.

On je naveo da je u Rusiji vakcinisano oko 3,5 miliona stanovnika i da se očekuje da se do juna završi imunizacija svih koji su izrazili želju da se vakcinišu.

Boljević je naveo da je prvu dozu vakcine Sputnjik V primio 11. novembra, a drugu 1. decembra, a da mu je posle druge doze nivo antitela oko 11 jedinica.

- Inače, sve što je veće od jedinice, kada je reč o nivou antitela, već je zaštita - rekao je Boljević.

On je kazao da je vakcina "epiVakKorona", koja je napravljena u naučnom centru "Vektor" kod Novosibirska, do sada pokazala 100 odsto efikasnosti kod odraslih između 18 i 60 godina, a kod starijih od 60 godina efikasnost od 95 odsto.

Kada je reč o vakcini Sputnjik V, kaže da do sada nije bilo alergijskih reakcija niti smrtnih ishoda kao posledice Sputnjik V.

- Ta vakcina ima vrlo blage neželjene efekte - temperatura do 38, glavobolja, bol u ruci i mišićima, ali to prolazi za dan-dva - rekao je Boljević.

U Rusiji će, kaže, sledećeg meseca biti registrovana i kineska vakcina koja koristi mrtav virus, ali ima manju efikasnost u zaštiti.

Boljević je kazao da je epidemiloška situacija u Rusiji stabilna i da pada broj obolelih.

- Mere se ublažavaju, studenti dolaze na predavanja, kaficihi i restorani rade normalno, ali je ograničen broj ljudi na sportskim događajima i kulturnim manifestijama - rekao je Boljević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija