• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.J.K.

19.02.2021

07:33

BESEDA PATRIJARHA SRPSKOG PORFIRIJA: Kosovo za nas nije samo mit, već zavet. To je pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom kolevkom i našim identitetom!

Društvo

BESEDA PATRIJARHA SRPSKOG PORFIRIJA: Kosovo za nas nije samo mit, već zavet. To je pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom kolevkom i našim identitetom!

Podeli vest

Patrijarh Porfirije je 46. po redu poglavar SPC svečano je ustoličen danas u Sabornoj crkvi u Beogradu
11.25 Patrijarh Porfirije blagoslovio predsednika Vučića

Patrijarh srpski Porfirije je nakon održane besede blagoslovio predsednika Vučića, nakon čega su se tri puta poljubili.

10.50 Beseda patrijarha Porfirija

Nakon što je novi poglavar SPC pozdravio okupljene državnike, velikodostojnike i narod, on je rekao da se moli Bogu, kao i da moli sve prisutne da ga podrže u zadatku koji je pred njim.

- Uveden sam u presto svetog arhijerejstva. Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i podržite da veliki zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i na moja nejaka pleća provedem u radosti. Da kao 46. poglavar budem u najmanjoj meri skromni naslednik mojih velikih i svetih prethodnika - rekao je novi patrijarh srpski.

- Čuvam i stavljam spomen na žrtvu koju su podneli moju sveti prethodnici, ovo je poznato samo Bogu i njima, pomozi Bože da idemo stopama mudrosti, da budemo poput patrijarha Pavla, i patrijarha Irineja, iskreno, prema iskonsku iskustvu, nebeske trube svetog apostola Pavla ističem da se nemam čime pohvaliti osim molitvom svojom. Naslednik sam i velikih obnovitelja srpske patrijaršije, Makarija i Dimitrija. Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na žrtvu i mučeničko stradanje za crkvu Božiju - rekao je patrijarh.

On je pozvao narod da sledi stope svojih velikih patrijarha iz istorije, i da budemo mudri i puni vere u Boga.

- Prvenstveno želim da naša sveta Srpska pravoslavna crkva svugde gde jeste živi punim plućima, i da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu. Bog je jedini mogući način svedočenja istine, i mi smo pozvani da mu služimo - rekao je patrijarh.

Poglavar SPC je rekao da je Hristos naša mera, i da stoga patrijaršijska služba treba da bude utemeljena na iskustvu svetih ljudi.

- Nije zadatak crkve da rešava socijalne, političke i psihološke probleme. U crkvu dolazimo na svetu liturgiju kako bismo tu dotakli jedino što je važno, kako bismo dotakli krst Hristov. To je osnovni zadatak crkve - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh kaže da nažalost danas živimo u vremenu kada su mir i jedinstvo uzdrmani.

- Bilo da se to dešava daleko od nas, ili u našoj crkvenoj stvarnosti, svi smo pozvani na mir i jedinstvo. Poslanije Crkve je da gradi mir, ako imamo mir u sebi imaćemo ga i sa svim ljudima i sa prirodom. Za taj cilj vredi živeti i vredi umreti. Tim putem nameravam da idem - poručio je novi poglavar SPC.

Patrijarh je podsetio sve prisutne na vapajnu molbu apostola za održavanjem jedinstva.

- Budite jedne misli među sobom, i Bog trpljenja i utehe neka nam da da isto mislimo među sobom u Hristu Isusu, da bi jednim ustima slavili Gospoda našeg Isusa Hrista. Ja planiram da ostvarim taj zadatak, i čvrsto ću se držati pravila crkve. Crkva je pozvana da sabira, objedinjuje i spaja, i zato će se moje patrijaršijsko služenje držati dalje od parcijalnih interesa i strančarenja. 

Novi patrijarh Porfirije je rekao da su u njegovim mislima i molitvama prvi naši ljudi na stradalnom Kosovu i Metohiji, kao i svim vernicima i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i širom sveta.

- Najveća briga moja su naše stradalno Kosovo i Metohija, naš duhovni Jerusalim. Kako je govorio blaženopočivši patrijarh Irinej, Kosovo za nas nije samo mit, već zavet. Kosovo je za nas nit i pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom kolevkom i našim identitetom - rekao je patrijarh Porfirije.

On je istakao da će nastaviti da služi svim silama i našem narodu u Hrvatskoj i Sloveniji, gde je služio kao episkop.

Foto: Tanjug

Ustoličenje patrijarha Porfirija
10.45 Dostojan! Patrijarh Porfirije svečano uveden u tron poglavara SPC

Novi patrijarh svečano je uveden u Tron poglavara srpske crkve. Njega je do prestola dopratio mitropolit dobrobosanski Hrizostom koji mu je uručio žezlo, panagiju i belu panakamilavku. Sabornom crkvom odjekuju uzvici Aksios! Dostojan!

Patrijarh je uz pevanje Aksios (Dostojan) primio simbole patrijaršijskog dostojanstva - panagiju, žezlo i belu panu kamilavku.

10.35 Stigao i predsednik Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na liturgiju u Sabornu crkvu, gde će prisustvovati ustoličenju patrijarha Porfirija.

On je stigao u društvu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Svečano ustoličenje novog patrijarha biće održano danas u Sabornoj crkvi u Beogradu. Planirano je da patrijarh Porfirije održi pristupnu besedu.

10.25 Sveta tajna pričešća

Episkopi, predvođeni patrijarhom Porfirijem, primili su svetu tajnu pričešća, evharistiju.

To je sveta tajna u kojoj pobožni hrišćani pod vidom hleba i vina primaju istinito telo i krv Gospoda našeg Isusa Hrista. 

Ova sveta tajna, zbog svoje neizmerne važnosti, sačinjava suštinu najglavnijeg hrišćanskog crkvenog bogosluženja, svete liturgije,

I prisutni građani su se pričestili. 

10.15 Patrijarh se povukao u oltar

Patrijarh Porfirije povukao se u oltarski deo, a nakon pričešća vernika održaće svečanu besedu prvojerarha.

On će ovom besedom da ukaže na prvce svoje službe u narednom periodu.

10.00 Liturgija i čin svečanog ustoličenja patrijarha trajaće oko tri sata

Očekuje se da će Liturgija i čin svečanog ustoličenja patrijarha Porfirija trajati oko tri sata, a nakon ustoličenja novi patrijarh će održati besedu u podne.

09.00 Počela sveta arhijerejska liturgija

Sveta arhijerejska liturgija na kojoj će biti izvršen svečani čin ustoličenja novog srpskog patrijarha Porfirija počela je u 9.00 časova u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila.

U sam čin patrijarha, osim čuvara patrijaršijskog trona, Hrizostoma, uvešće ga i episkop sremski Vasilije, koji je juče predsedavao Saborom SPC na kom je izabran 46. patrijarh srpski.

Foto: Tanjug

Prisutni su Vladimir Božović, princ Filip i princeza Danica Karađorđević

Na svečanom činu Ustoličenja očekuje se i prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Liturgiji u Sabornoj crkvi prisustvuju i brojni građani. Od političara je prisutan proterani srpski ambasador iz Crne Gore, Vladimir Božović.

Prisutni su i princ Filip i princeza Danica Karađorđević.

Najavljeno je da će liturgiji prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijerka Ana Brnabić, srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik, a planirano je i da se predsednik Vučić sa novim patrijarhom SPC sastane nakon ustoličenja.

8.45 Zvanice stigle na ustoličenje

Ustoličenju patrijarha Porfirija prisustvuju beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, nadbiskup Stanislav Hočevar, ministri u Vladi Srbije Maja Popović, Maja Gojković, Darija Kisić Tepavčević.

Patrijarh Porfirije u Sabornu crkvu došao je iz Patrijaršije, a prošao je kroz špalir koji su formirali učenici Bogoslovije u Beogradu u pratnji episkopa SPC i ipođakona Dejana Nakića i Vladimira Jelića.

Foto: Tanjug

Ustoličenje patrijarha Porfirija

 

 

 

O datumu svečanog uvođenja u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske Pravoslavne Crkve, javnost će biti naknadno obaveštena.

Podsetimo, izborom vladike zagrebačko - ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara SPC završen je u četvrtak nešto pre 16 časova vanredni Sabor održan u Hramu Svetog Save.

Prisutni članovi Sabora glasali su za trojicu kandidata, a najveći broj glasova dobio je vladika Porfirije - 31, vladika bački Irinej dobio je jedan glas manje, a banjalučki vladike Jefrem 25 glasova.

Međutim, izbor poglavara SPC odlučio je apostolski žreb, a kovertu je iz jevanđelja sa imenom vladike Porfirija izvukao monah Matej.

Sledeći Sabor trebalo bi da bude održan u maju, kada će biti popunjena upražnjena mesta u eparhijama.

Kršten kao Prvoslav, rođen u Bečeju

Rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju. Prvo je od troje dece Radivoja i Radojke Perić, koji su se, posle Drugog svetskog rata, iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu. Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju je završio u Novom Sadu 1980. godine, stoji na sajtu Mitropolije zagrebačke.

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo je počeo da studira i na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine.

U čin male shime zamonašio ga je, na Tominu nedelju, 11. aprila 1986. godine, njegov duhovni otac, tada jeromonah dr Irinej (Bulović), sadašnji Episkop bački. Iste godine, episkop raško-prizrenski Pavle (Stojčević), potonji patrijarh srpski, rukopoložio je monaha Porfirija u čin jerođakona u manastiru Svete Trojice u Mušutištu 23. juna 1986. godine.

Od 2014. godine mitropolit zagrebački

U čin jeromonaha rukopoložen je na Aranđelovdan, 21. novembra 1990. godine, u manastiru Svetih Arhangela u Kovilju. Tada je postavljen za igumana te svete obitelji. Za Episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke, izabran je na zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora 14. maja 1999. godine.

Hirotonisao ga je Patrijarh Pavle (Stojčević) u novosadskoj Sabornoj crkvi 13. juna 1999. godine. Za Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog izabran je na sednici Svetog Arhijerejskog Sabora 26. maja 2014. godine.

Blažene uspomene Patrijarh Irinej (Gavrilović) ga je, 13. juna iste godine, uveo u mitropolitski tron u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, na kojem je mitropolit Porfirije nasledio blaženopočivšeg mitropolita Jovana (Pavlovića).




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Baki

pre 3 godine

Ivo je kataatrofa , nepoštovanje i bezobrazluk prema novom PATRIJARHU . 90% građanstva i ogroman broj sveštenstva ne nosi maske da li je to normalno . Moralo se postaviti obezbeđenje na ulaz u portu i svakom ko nema masku zabraniti ulazak a i kontrolisati za vreme službe i ustoličenja . Pita se da li ovim nepoštovanjem mera neko želi zlo novom patrijarhu .

Padobranac

pre 3 godine

Koje bre mere leba ti?Koji rezultat su donele maske?Bez maski 50,100,200 "obolelih" sa maskama 1000,2000,3000 obolelih? Drugo malo edukacije zakonom neće da skodi.Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti NIGDE na navodi masku kao zaštitu.Ovo je uredba Vlade ili podzakonski akt koji je podložan zakonu a nikako obrnuto.Šta misliš što su do sada kod sudija za prekršaje za nenošenje maski izrečene tek nekoliko kazni?Upravo zbog zakona

Borac R SRPSKE

pre 3 godine

Treba paziti na dodika da ne mazne kavu ikonu.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17