• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

22.02.2021

07:30

KRVNIK IZ JASENOVCA, ANTE VRBAN! Ko je bio monstrum koji je Srbe ubijao "SRBOSJEKOM" I TROVAO DECU GASOM! Foto/Video

Društvo

KRVNIK IZ JASENOVCA, ANTE VRBAN! Ko je bio monstrum koji je Srbe ubijao "SRBOSJEKOM" I TROVAO DECU GASOM! Foto/Video

Podeli vest

Ante Vrban bio je bojnik (major) Ustaške vojnice i kasnije HOS, zamenik zapovednika logora Stara Gradiška za vreme Drugog svetskog rata. Pre rata je radio kao trgovački pomoćnik

Lik Ante Vrbana u filmu "Dara iz Jasenovca" oživeo je srpski glumac Igor Đorđević.

Ko je bio Ante Vrban?

Ante Vrban bio je bojnik (major) Ustaške vojnice i kasnije HOS, zamenik zapovednika logora Stara Gradiška za vreme Drugog svetskog rata. Pre rata je radio kao trgovački pomoćnik.

U logor Stara Gradiška je stigao 13. novembra 1941. i sa sobom doveo grupu uhvaćenih masona. Neko vreme je bio zamenik komandanta logora Mile Oreškovića.

 

 

Vrban je, za razliku od Filipovića i njegovih krvavih metoda, nedužne ljude ubijao gasom "cikon B", agensom kojim su nacisti usmrtili milione žrtava.

Vrban je na ovaj način ubijao i decu, što dokazuju kako svedočenja malobrojnih preživelih logoraša, tako i transkript sa suđenja:

U kojem masovnom ubijanju ste još učestvovali?

- Učestvovao sam u masovnom ubijanju u Staroj Gradiški ne znam tačno kojeg meseca, u zimi, u januaru ili početkom februara 1942. godine. Pobijeno je 150, a možda i više Roma.

Kako ste vršili ubijanje?

- U ležećem stavu. Odvodili su ih ubijali željeznim polugama-šipkama. Bilo je mnogo prisutnih, a među njima Luburić i Brkljačić.

Šta ste radili s decom?

- Deca su određivana za domove u Sisku, Zagrebu, Jaski Feričancima, a slabu decu sam otrovao.

Kako ste ih otrovali?

- Odveli smo ih u jednu sobu, nije bila velika ni 4 sa 4 metra. Onda sam pustio gas. Ciklon. Dece je bilo samo 63.

Kog uzrasta su bili?

- Bilo ih je od 2-10 godina, a możda i 12 godina.

Nakon ovog suđenja, Vrban je osuđen na smrt vešanjem.

 

Igor Đorđević: "Jedva sam prihvatio ulogu"

Glumac Igor Đorđević priznao je da je jedva prihvatio da odigra ulogu Ante Vrbana.

- Moja gotovo instinktivna reakcija na poziv reditelja da igram Vrbana, koji je na suđenju 1948. priznao da je srpsku decu trovao ciklonom, bila je okretanje glave - ne treba mi takva energija, takva karma, ko će u tu tamu zalaziti. Ali onda sam se zapitao: ko bi od nas bio običan čovek da je odgajan u nacističkoj Nemačkoj ili u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, da li bi on bio Šindler koji spasava Jevreje ili čuvar logora?

 

 

Dakle, vrlo je naivno i opasno misliti da bi mnogi od nas bili heroji, verovatnije je da bi većina šetala vučjake pored žice, ili se u najboljem slučaju pravila da ne vidi šta se događa. U prilog ovoj tvrdnji ne ide samo statistika, nego i relevantni naučni dokazi. Jer, kada je svet saznao za logore posle Drugog svetskog rata, moralo se to nekako objasniti. Da pomenem samo "Stanfordski zatvorski eksperiment" iz 1971. godine, koji je pokazao da će obični ljudi, ukoliko im date mogućnost da budu fašisti, nasilnici, vrlo brzo to i postati, a neki će u svom zlu, poput Urbana, potpuno poludeti - rekao je Igor u intervjuu za "Novosti".

 

 

Đorđević je jednom prilikom objasnio i šta ga je najviše uznemirilo u pripremi karaktera lika koji u filmu tumači.

- Ne verujem da u našoj kinematografiji ima takvih scena zločina kakve smo mi snimili. Usudio sam se da odigram takvog čoveka koji hladnokrvno baci gas u podrum pun dece i ode da večera - ispričao je Igor.

 

 

- Dužni smo bili da uradimo jedan ovakav uzvišeni i strašni film kakav je "Dara iz Jasenovca", zbog sećanja na mnoge nevine žrtve. Dužni smo to i zbog strašne opomene da je čovek i te kako sposoban da postane monstrum. Neka nam ovaj film bude živa opomena, da se nikad nikome ne ponovi.

 

 

"Muzičke stolice" za Srbe u logoru

Pored mnogobrojnih užasnih scena srpskih stradanja u ustaškim logorima koje su prikazane u filmu, jedna od najjezivijih koja je posebno naježila gledaoce u Srbiji, jeste scena sa samog početka filma kada Ante Vrban, koga u fiulmu tumači Igor Đorđević, organizuje "muzičke stolice" uz Užičko kolo, za Srbe i logoru.

 

 

U ovoj sceni u filmu, na njegov pljesak ruke, muzika se završava, a onaj ko u ovoj igri smrti nije uspeo da zauzme stolicu biva ubijen od njegove ruke, i to "srbosjekom" - vrstom noža, kako su ga Hrvati tada zvali, a kojim su klani logoraši hrvatskih koncentracionih logora tokom Drugog svetskog rata.

"Srbosjek"

Ono što je ovaj film otkrio je i oružje koje su koristili krvnici u logoru za ubijanje Srba, ali i Jevreja i Roma. Reč je o nožu koji su u NDH zvali "srbosjek", a koji je izmislio jedan od osnivača ustaškog pokreta i osvedočeni ratni zločinac Ante Pavelić.

Oružje je napravljeno tako što se na donjoj strani kožne narukvice nalazi zakrivljena oštrica kojom su klali zatvorenike.

 

 

 
Dara iz Jasenovca

Radnja filma "Dara iz Jasenovca" dešava se tokom Drugog svetskog rata, u periodu posle hrvatsko- nemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga deca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Nezavisne Države Hrvatske ili smeštana po porodicama, ali je veliki broj dece ubijen ili preminuo od posledica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog deteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina dece Jasenovca.

Pored Igora Đorđevića, u filmu igraju i Marko Janketić, Vuk Kostić, Nataša Ninković, Biljana Čekić, Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Alisa Radaković, Petar Đurđević, Ana Lečić, Sandra Ljubojević, Jelena Mur, Nikolina Jelisavac, Tatjana Kecman...

Film "Dara iz Jasenovca" režirao je Predrag Gaga Antonijević, a scenario je napisala Nataša Drakulić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milosobilic1389

pre 3 godine

Важно је да разумете, Хрвати су страховито фрустрирана нација у односу на Србе, у смислу једног осећања: ирационалне националистичке инфериорности „ниже расе“, у односу на православне Србе... Зато су правили КОНЦ-ЛОГОРЕ „Јасеновац“ и „Стару Градишку“ за Србе, и масовно уништавали православни српски народ планом потпуног ГЕНОЦИДА - јер је њихова национална фрустрација у време НДХ прерасла у нацистичку колективну патологију мржње према свим Србима од стране хрватског индоктринисаног лумпенпролетаријата, вођеног и идеолошки усмераваног, пре свега од хрватских ... - Клеро - фашиста...! Само је Хрватска за време другог светског рата имала КОНЦ-ЛОГОРЕ за децу... За српску децу... То говори – само по себи...! ... Хрвати као нација су изузетно фрустрирана нација са ИРАЦИОНАЛНИМ комплексом - ниже вредности у односу на православне Србе...! Отуда и грађење КОНЦ-ЛОГОРА Јасеновац и Стара Градишка као и масовоно убијање српске деце у тим конц - логорима, јер само потпуним ГЕНОЦИДОМ и тоталним истребљењем Срба, они се могу „излечити“ од тог ирационалног комплекса „ниже расе“ , који носе у себи у односу на православни - поносити српски народ, који је остао ПРАВОВЕРАН - упркос изложености стравичном, може се казати: ПАТОЛОШКОМ ГЕНОЦИДУ хрватске државе почињеном у три последња рата од стране хрватских нацистичких умоболника... – предвођених, од Бога потпуно отуђеног Хрватско - католичког клера...! Сама чињеница, да је једино у Хрватској за време рата, постојао дечији КОНЦ-ЛОГОР за српску децу... Говори сама по себи...! То у светској историји, никада и нигде није било забележено...!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija