• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

21.02.2021

14:42

TO JE NEKA VIŠA SILA, NIJE BILO U SCENARIJU! Otac Dare iz Jasenovca otkrio događaj sa snimanja koji tera suze na oči!

Društvo

TO JE NEKA VIŠA SILA, NIJE BILO U SCENARIJU! Otac Dare iz Jasenovca otkrio događaj sa snimanja koji tera suze na oči!

Podeli vest

U filmu "Dara iz Jasenovca" veliku pažnju privukao je glumac Zlatan Vidović, koji tumači lik Mileta Ilića, oca malene Dare

Mile Ilić je otac razdvojen od svoje porodice i u jednom od logora smrti svakog dana zakopava leševe i strepi da na toj gomili ne pronađe nekoga iz svoje porodice. Njegove najcrnje slutnje se obistinjuju kada ugleda beživotna tela supruge Nade i najstarijeg deteta, sina Jova. Nakon ovog potresnog događaja, Mile gaji nadu da su ćerka Dara i mlađi sin Bude živi.

Zlatan Vidović nedavno je u jednom intervjuu istakao da mu je ovo bila najzahtevnija uloga do sada na filmu, ali da, koliko god je teško igrati takvu ulogu, toliko je za glumca i jako zahvalno.

Foto: printscreen/RTS

Zlatan Vidović kao Mile Ilić, otac Dare iz Jasenovca

- Igram Mileta Ilića, oca glavne junakinje, devojčice Dare, i to je do sada najteža moja uloga na filmu. Tema je teška, ali o njoj je zaista trebalo progovoriti. Žao mi je što nismo i ranije i što je to gurnuto u istorijski zapećak. Svi znamo šta je Jasenovac bio, a nikako se do sada nije desio veliki film koji će tu priču da prenese i da ostavi pečat. Taj film će ostati posle nas i biće zapisan u vremenu. Velika je čast igrati u takvom projektu. Svi na setu su bili predani dušom i telom tome jer su shvatili značaj posla koji obavljamo - rekao je jednom prilikom glumac.

On je otkrio i da je na samom snimanju uradio nešto što mu se nikad ranije nije dogodilo.

- Jedna anegdota je ušla u film. Postoji scena kad ustaškom zapovedniku predajemo stvari koje smo našli kod leševa, a ja među leševima pronađem drveni krst. Scena je trebalo da se odvija tako da ja njemu dam krst, a on ga baci na mene i onda rez. Međutim, kad je kolega to uradio, krst se zalepio za moje grudi. Samo sam se okrenuo i stavio ga u džep. Krst je kasnije proigrao kroz čitav film. Nije to bilo u scenariju, nego je valjda neka viša sila - ispričao je Zlatan.

Dara iz Jasenovca

Radnja filma "Dara iz Jasenovca" dešava se tokom Drugog svetskog rata, u periodu posle hrvatsko- nemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga deca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Nezavisne Države Hrvatske ili smeštana po porodicama, ali je veliki broj dece ubijen ili preminuo od posledica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog deteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina dece Jasenovca.

U filmu igraju Vuk Kostić, Marko Janketić, Igor Đorđević, Nataša Ninković, Biljana Čekić, Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Alisa Radaković, Petar Đurđević, Ana Lečić, Sandra Ljubojević, Jelena Mur, Sanja Moravčić, Nikolina Jelisavac, Tatjana Kecman...

Film "Dara iz Jasenovca" režirao je Predrag Gaga Antonijević, a scenario je napisala Nataša Drakulić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Predragm

pre 3 godine

A zasto u filmu teraju da igraju SRBIJANSKO kolo??? Pa mi Srbijanci nemamo nista ni sa ustasama ni sukobu sa Hrvatima. Srbijance nisu vodili u logore u Hrvatsku. Sto nas Srbijance mesate sa prekodrinskim Srbima.???

Spuvanac

pre 3 godine

Srbi trebaju više ovakvih filmova kukanja i stradanja, tako da nešto nauče bar iz njih, kad ne uče iz istorije pa im se ponavlja.

Ogox

pre 3 godine

Prijatelju ajde malo procitam o jasenovca i stradanju Srba sa obadvije strane drine pa onda komentarisi

Grujica

pre 3 godine

(Predragm).....Sram te bilo, nista nisi drugaciji ni bolji, od ovih - monstruma!!!

Lovac

pre 3 godine

Постоји само србско коло и у целој краљевини се играло. Вило је логораша и из Србије.

Nemanja

pre 3 godine

TREBA OVAJ FILM SVAKI DAN DA SE POKAZUJE NA RTS. DA NIKAD NIKO VISE NE POMISLI DA PRAVI ZAJEDNIČKU DRŽAVU SA HRVATIMA.

VAMA JE VAŽNIJE DA SUNČATE ZADNJICE PO HRVATSKOM PRIMORJU... Vladimir Đukanović sve objasnio kritičarima filma "Dara iz Jasenovca"
Politika

VAMA JE VAŽNIJE DA SUNČATE ZADNJICE PO HRVATSKOM PRIMORJU... Vladimir Đukanović sve objasnio kritičarima filma "Dara iz Jasenovca"

Čitam kritike na račun filma. Jedna od njih je da je sve to moglo bolje. Pitam te što kažu da je moglo bolje, zašto gospodo za sve ove decenije se ne setiste da to "bolje" snimite ili makar da pomognete da se snimi. Niste smeli gospodo, jer ste licemeri i kukavice. Mnogima od vas je bitnije da se ne zamerite Hrvatima, jer vam je veoma važno da sunčate vaše zadnjice po hrvatskom primorju kada dođe leto, poručio je kritičarima filma "Dara iz Jasenovca" član Glavnog odbora SNS Vladimir Đukanović

21.02.2021

13:42

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija