• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.02.2021

19:37

KRVOLOČNI MANIJAK I SADISTA! Ljubo Miloš, čovek koji se PRETVARAO DA JE DOKTOR, pa zarobljenicima u Jasenovcu REZAO REBRA I OTVARAO STOMAK! /Foto/

Društvo

KRVOLOČNI MANIJAK I SADISTA! Ljubo Miloš, čovek koji se PRETVARAO DA JE DOKTOR, pa zarobljenicima u Jasenovcu REZAO REBRA I OTVARAO STOMAK! /Foto/

Podeli vest

Ljubomir Ljubo Miloš bio je rođak Maksa Luburića, koji ga je postavio za komandanta logora u Jasenovcu. Od strane logoraša, Ljubo Miloš je bio upamćen kao krvoločni manijak i sadista

Miloš je lično bio odgovoran za bezbednost hrvatskog političara Vlatka Mačeka tokom njegovog zatočeništva u logoru, od 15. oktobra 1941. do 15. marta 1942. Jednom ga je Maček pitao da li se plaši božje kazne za zločine koje je počinio u logoru. Miloš mu je odgovorio:

"Nemojte mi ništa govoriti. Znam da ću za sve što sam počinio u paklu goreti. Ali ću goreti za Hrvatsku."

Od strane logoraša, Ljubo Miloš je bio upamćen kao krvoločni manijak i sadista. Tukao ih je kundacima dok su stajali u strojevima. Pucao je uvek na veću grupu kako bi ih što više poubijao. 

 

 

Miloš je početkom 1942. premešten u logor Đakovo, ali se vratio u Jasenovac i preuzeo dužnost zapovednika logora u proleće. Činilo se da se takmiči sa ostalim oficirima ko može da muči i ubije više talaca.

Često se oblačio u belu odeću i pretvarao se da je lekar pred bolesnim taocima. Ponekad bi taoce koji su molili da budu lečeni saslušao i potom ih zaklao. Uglavnom je to radio na jevrejima, kojima je pored grla, rezao rebra i otvarao stomak, što je nazivao "ritualno klanje Židova". 

Svedok Milan Flumiani je izjavio:

 

Tek što smo stigli, nas sedamnaestorica, u Jasenovac u logor, ustaše su nas mlatili kundacima i doveli do "Ciglane", gdje je Miloš Ljubo imao postrojene već dvije grupe, dok smo mi pristupili kao posebna treća grupa.

Maričić je pitao Ljubu Miloša: "U koga da najprije nišanim?", a Miloš je odgovorio: "Gdje ih ima više", i uperili su oba strojne puške na onu četrdesetoricu iz prve dvije grupe i sve ih postrijeljali.

Po tom je pitao prvog iz naše grupe, zašto je došao ovamo, a kad je ovaj odgovorio, da je kriv zato što se rodio kao Srbin, ubio ga je na mjestu.

Onda je izdvojio advokata Laufera iz Zagreba te ga upitao šta je on, a kad mu je ovaj odgovorio šta je, pozvao ga je ovako: "Ja advokate jako volim, dođi bliže" - i odmah ga je ubio.

Kod trećega je ustanovio, da je lekar iz Zagreba, te mu naložio da pregleda onu dvojicu i ustanovi jesu li već mrtvi.

Kad je ovaj lekar potvrdio da jesu, obratio se na četvrtoga i saznavši da je i ovo jedan lekar "oprostio" je cijeloj "grupi". Kad je Ljubu Miloša zahvatio luđački napadaj, zajašio je konja i tjerao ga kasom po cijelom logoru, pucajući na grupe zatočenika, kojima nije uspjelo da se pravodobno negdje sakriju.

Taj pogibeljni luđak imao je u zapovjedništvu logora sobu, koju je uredio kao nekakvu "ambulantu". Navukao je sam dugačku bijelu lekarsku kecelju i poslao ustaškog stražara u židovsku baraku s porukom, da svaki Židov, koji je bolestan, može doći na lekarski pregled. Kad je žrtva došla u tu "ambulantu", postavio ju je Miloš uza zid te jakim zamahom noža razrezao grlo, prerezao rebra i rasporio trbuh. On je tu "operaciju" nazivao: "ritualno klanje Židova", te se njome, kako veli svjedok Riboli, jako ponosio.

Kada ga "zahvati" ludački napad, umeo je da zajaše konja i da sa njega puca na logoraše.

Foto: wikipedia

Ljubo Miloš
Hapšenje

Posle rata, otkrili i uhapsili su ga operativci UDB-e, sa kojom je kasnije sarađivao i odavao pozicije ostalih ustaša, što je dovelo do mnogih hapšenja. Posle kraćeg suđenja, pogubljen je na vešalima 1948. godine.

U filmu Dara iz Jasenovca, gde ga igra Bogdan Bogdanović, je ostao upamćen po sceni kada strelja žene i decu koji stoje u redu za hranu.

Foto: wikipedia

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milecrni

pre 3 godine

Ajde vise preteraste stim Jasenovcem znamo,culi smo ajde bre vise pa dosta je

USTAŠKA ZVER, KOLJAČ FRA SOTONA -  katolički sveštenik i jedan od NAJSUROVIJIH ZLOČINACA! Majka mu je bila Srpkinja, a on srpsku decu KASAPIO SEKIRAMA!
Društvo

USTAŠKA ZVER, KOLJAČ FRA SOTONA - katolički sveštenik i jedan od NAJSUROVIJIH ZLOČINACA! Majka mu je bila Srpkinja, a on srpsku decu KASAPIO SEKIRAMA!

Rodio se kao Miroslav Filipović, a kasnije će biti poznat kao Tomislav Majstorović. Zbog pokolja više hiljada Srba oko Banjaluke, Vatikan ga je isključio iz crkvenih redova, a Nemci uhapsili. Ipak, brzo je na intervenciju samog ustaškog vrha prebačen u Jasenovac, gde je prvo bio "zatvorenik" a potom jedan od upravnika. Tu je mogao da nastavi svoj krvavi pir

22.02.2021

10:31

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija