• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.02.2021

09:18

ZA VIKEND MOGUĆE NOVE MERE, DETALJI NA SEDNICI KRIZNOG ŠTABA U PETAK! Dr Kon: Virus je MASOVNO U CIRKULACIJI! /Video/

Društvo

ZA VIKEND MOGUĆE NOVE MERE, DETALJI NA SEDNICI KRIZNOG ŠTABA U PETAK! Dr Kon: Virus je MASOVNO U CIRKULACIJI! /Video/

Podeli vest

Na današnjoj sednici Kriznog štaba konstatovano je da se epidemiološka situacija pogoršava i da će se odluka o merama za vikend doneti na sednici Kriznog štaba u petak

 

Kako je rekao epidemiolog Predrag Kon, epidemiološka situacija se pogoršava, i zato je neophodno maksimalno pojačati kontrolu.

- Epidemiološka se dalje pogoršava, potrebno je maksimalno pojačati kontorolu srpovođenja mera. Pojačaće se i nadzor nad ovolevanjem u školama, za sada nemamo podatke koji bi ukazivali na veliki rizik. Došli smo do stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto, u petak bi mogao biti iznet predlog - naveo je Kon.

- U petak će se znati koje mere će biti uvedene za vikend - pojasnio je Kon.

Kako je rekao, kafane i kafići, kao i skijališta, su uočeni kao mesta gde ima više zaražavanja.

- Epidemiološka situacija se dalje pogoršava I neophodno je maksimalno pojačati kontrolu. Virus je masovno u cirkulaciji - rekao je Kon. 

Foto: printscreen

Dr Predrag Kon: Virus je masovno u cirkulaciji

- Skraćenje radnog vremena podrazumeva i radno vreme tokom vikenda, jedino o tome može biti govora. To se može odnositi na skijališta. Nije odlučeno da će biti skraćenja sa 20 časova na 18 tokom nedelje. O tome je bilo reči, ali se smatra da je mnogo važnije sprovoditi kontrolu, nego skraćivati radno vreme.

- Ono što stalno treba slati kao poruku da su bilo kakve okupljanja veliki rizik kada je virus u cirkulaciji - naveo je Kon i dodao da je zabrinut zbog događaja na kojima se okuplja velikih broj ljudi.

- Imamo zabranu okupljanja, ali i činjenicu da se ona dešavaju. Očigledno je da život ne može da se uokviri, iako je virus u cirkulaciji. Međutim, specifični događaji koje smo pratili, neprikladno je govoriti o zabranam u tim situacijama, ali sam jako zabrinut zbog tih događaja i moguće je da se pogorša situacija u narednih 10 dana. Pratićemo. Što se tiče medicinskog dela Kriznog štaba, on bi da se sve zatvori na 5 dana, da ništa ne radi, ali to bi bilo nemoguće sprovesti i nije u redu da ja pričam svoj deo razmišljanja. O tome nije bilo ni govora, iako sam ja to rekao.

Broj novozaraženih, koji je prešao 3.200, ne uliva optimizam da će biti popuštanja mera, već sve govori da će postojeće mere ostati na snazi, možda čak i biti pooštrene – rekao je Kon.

Kako kaže, ovo je sad nepovoljna, povremeno i vanredna situacija, ona će se spustiti do nesigurne.

- Uvek pričam više nego što treba. Razgovaralo se danas o školama, zato sam i rekao da se pooštrava nadzor u školama. Svaka škola ima mogućnost ako se u bilo kojoj školi pojave dva slučaja, prelazi se na onlajn nastavu. Nema dovoljno podataka da se centralno pređe na online nastavu, mada je i to bio jedan od predloga.

- Moramo da pojačamo vakcinaciju ako mislimo da se ovoga ratosiljamo - naglasio je Kon.

Vakcinacija

Bez imunizacije nije moguće pobediti pandemiju i onaj ko se premišljao - vreme je da se odluči da se vakciniše, istakao je danas epidemiolog dr Predrag Kon.

Kon je, posle sednice Kriznog štaba, podsetio da kolektivni imunitet uvek zaustavlja pandemiju i epidemiju.

- To će se desiti i ovog puta. Kada zavisi od brzine kojom budemo sproveli imunizaciju. Ako čekamo prirodnim putem da se to dogodi, to će potrajati - objasnio je on.

Kon je rekao da su veoma optimistične prognoze da do leta imamo kolektivni imunitet, ali ukazuje i da to nije nemoguće.

- Ono što treba svi da znaju jeste da bez imunizacije neće uspeti pandemija da se pobedi. Onaj ko se premišljao vreme je da se odluči, da reši da se vakciniše, jer je to najznačajnije u tom trenutku - podvukao je on.

Upitan za osobe koje su nakon dobijanja vakcine obolele, Kon je ukazao da je virus masovno u cirkulaciji i da može biti asimptomatskih slučaja, odnosno da dođe neko na vakcinaciju koji nema tegobe, a da mu se one naknadno pojave.

Može, dodaje, i da se desi da se neko posle prve doze inficira, pre nego što razvije zaštitu.

Ali, kaže, utisak je da su takvi slučajevi blagi i da nema težih oblika oboljenja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija