• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug / Informer

27.02.2021

14:50

BEZ TOLERANCIJE ZA NEODGOVORNOST PREMA ŽIVOTNOJ SREDINI! Vujović: Pokrenut postupak protiv kompanije "Premium Čiken"!

Društvo

BEZ TOLERANCIJE ZA NEODGOVORNOST PREMA ŽIVOTNOJ SREDINI! Vujović: Pokrenut postupak protiv kompanije "Premium Čiken"!

Podeli vest

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović pohvalila je danas zajedničku akciju republičke i pokrajinske inspekcije nadležne za poslove zaštite životne sredine, koje su nakon prigovora građana obavile kontrolu i pokrenule postupak protiv „Premium Čiken d.o.o Žitište“ i odgovornih lica zbog nepravilnosti u radu i nepoštovanja propisa koji se tiču upravljanja otpadnim vodama

- Apelujem na sve da se odgovorno ponašaju prema životnoj sredini, jer je to u interesu svih nas. Želim da pohvalim brzu reakciju i timski rad republičke i pokrajinske inspekcije, koje su odmah po prijavi građana izašle na teren, utvrdile problem i pokrenule postupak. Nama nije cilj da kažnjavamo, već da jačamo svest o značaju odgovornog postupanja prema prirodi, ali nećemo tolerisati propuste u pogledu obaveza vezano za zaštitu okoline – rekla je ministarka Vujović.  

Ona je dodala da od kompanije "Premium Čiken" očekuje da što pre otkloni sve nepravilnosti, i da ubuduće bude samo dobar primer za druge.

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Inspektori su, prilikom kontrole kompanije utvrdili da klanica i prerada rade sa 40% kapaciteta i da se ostaci životinjskog porekla i voda kojom se konfiskat dovodi iz klanice razlivaju po okolnom platou i ulivaju u internu kanalizaciju
 
 

Utvrdili su i da je uređaj za prečišćavanje otpadnih voda samo delimično u funkciji, s obzirom da se ne koristi biološko prečišćavanje već samo taloženje i aeracija. Takođe, izveštaji pokazuju prekoračenja graničnih vrednosti za HPK, BPK, suspendovane materije i fosfor.

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Od ostalih nepravilnosti utvrđeno je da izveštaji o ispitivanju otpadnih voda nisu u propisanoj formi, nije ugrađen merač protoka otpadnih voda i ne vodi se dnevnik uređaja za prečišćavanje
 
 

 

Akcioni plan za dostizanje graničnih vrednosti emisije zaguđujućih materija u vodi nije realizovan, iako su rokovi bili do kraja 2019. godine, a takođe nije donet ni novi plan.

Nadležni inspektor će preduzeti zakonom predviđene mere. O stanju vezanom za korišćenje objekta za konfiskat obaveštena je veterinarska inspekcija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija