• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.02.2021

12:05

Vladika Jovan služio svetu liturgiju u manastiru Jasenovac! Foto/Video

Društvo

Vladika Jovan služio svetu liturgiju u manastiru Jasenovac! Foto/Video

Podeli vest

Vladika pakračko - slavonski Jovan služio je jutros svetu liturgiju u manastiru Jasenovac, u istoimenoj opštini u kojoj danas živi oko tridesetak Srba, a koji će kasnije danas posetiti novoustoličeni patrijarh srpski Porfirije


Liturgija je održana u manastirskoj zimskoj crkvi, udaljenoj oko dva kilometara od spomenika Kameni cvet koji je posvećen svim žrtvama koje su stradale od strane ustaša za vreme Drugog svetskog rata, a osim monaštva manastira koji broji osam monahinja, prisustvovala je nekolicina vernika.


Nakon liturgije, obraćajući se vernicima i poželevši im dobrodošlicu, vladika Jovan je istakao značaj današnje posete patrijarha Porfirija, posebno zato što je to druga crkvena poseta patrijarha od njegovog ustoličenja 19. februara.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Patrijarh Porfirije je u okviru prve zvanične crkvene posete, podsetio je vladika Jovan, posetio Baniju, kraj koji je pre nekoliko meseci pogodio razoran zemljotres gde je, kako je ranije saopštila Srpska pravoslavna crkva, isporucio kontejnere namenjene za privremeni smeštaj porodica postadalih u zemljotresima na Baniji.

Manastir Jasenovac sa crkvom posvećenom rođenju Svetog Jovana Preteče pripada eparhiji pakračko-slavonskoj, a za vreme episkopa slavonskog Save bio je i sedište eparhije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Manastirska crkva je sagrađena 1775. Godine, ali je razorena na početku Drugog svetskog rata 1941. godine i to rukama prvih jasenovačkih logoraša.

Hram je obnovljen i osvećen 2. septembra 1984. godine, a tokom ratnih sukoba pri raspadu bivše SFR Jugoslavije, 1991. godine, crkva je ponovo oštećena.


U maju 1995. godine, u operaciji Bljesak, manastirska crkva je oskrnavljena i opustošena, da bi 2000. godine, ponovo bila obnovljena kada je vladika Sava Jurić proglasio jasenovačku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja za manastir.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija