• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. M.

04.03.2021

11:42

ALBIJANIĆ TUŽI KAVČIĆA ZBOG KRAĐE UDŽBENIKA! Autori knjige "matematika" za sedmi razred pobunili se zbog kršenja autorskih prava!

Društvo

ALBIJANIĆ TUŽI KAVČIĆA ZBOG KRAĐE UDŽBENIKA! Autori knjige "matematika" za sedmi razred pobunili se zbog kršenja autorskih prava!

Podeli vest

Advokati su već započeli pravne radnje i pripremaju tužbu i u Americi zbog kršenja autorskih prava i krađe intelektualne svojine, kaže profesor matematike Miloljub Albijanić

Ugledni profesor matematike Miloljub Albijanić odlučio je da tuži biznismena Aleksandra Kavčića zbog krađe celokupnog sadržaja udžbenika "Matematika" za sedmi razred osnovne škole jer je bez njegovog odobrenja objavio knjigu na internetu čiji je on jedan od autora.

Autori prevareni

- Mi smo iz medija čuli da je PDF našeg udžbenika objavljen na sajtu Fondacije "Alek Kavčić". Prosto, bili smo šokirani i nismo mogli da verujemo da je tako nešto uopšte moguće. Dugo smo se premišljali šta da radimo i na kraju smo moje kolege koje su radile na udžbeniku Đorđe Dugošija i Marko Šegrt i ja dali ovlašćenje advokatima. Oni su već započeli pravne radnje i pripremaju tužbu i u našoj državi i u Americi zbog kršenja autorskih prava i krađe intelektualne svojine. Takođe, zatražili smo i privremenu meru zabrane objavljivanja udžbenika u Srbiji. To ne sme da se radi, ovo je skandal! - zgranut je Albijanić.

Foto: informer

Naš sagovornik napominje da ugovor koji su autori sklopili sa Zavodom za udžbenike podrazumeva samo objavljivanje udžbenika u tiražu od 3.000 primeraka.

Albijanić napisao 14 knjiga

Profesor Miloljub Albijanić rođen je 8. jula 1967. godine u Tometinom Polju kod Požege. Zamenik direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja bio je 2004. godine, a direktor Zavoda za udžbenike bio je od 2008. do 2013. godine.
Profesor je Analize sa algebrom u Matematičkoj gimnaziji od 2007. Objavio je 14 knjiga, samostalno ili kao koautor. Objavljuje naučne i stručne radove iz matematike, oblasti obrazovanja i intelektualnog kapitala.

- Oni nisu imali pravo da bez našeg znanja daju ovlašćenje za objavljivanje udžbenika u PDF formatu na sajtu fondacije. Šta više, PDF je format udžbenika koji se priprema za štampu, a ne udžbenik za koji smo potpisali ugovor za prodaju. Najgore od svega je što nas niko nije pozvao, niti pitao da li smo mi saglasni. Da su me pitali, možda bih i dao ovlašćenje, ali ovako sam duboko povređen i šokiran. Naša prava su prekršena, mi smo oštećeni. Pokušao sam da kontaktiram sa Zavodom i vidim o čemu je reč, ali mi se niko nije javio. Nemamo uvid u ugovor između njih i Kavčića, krije se. Zavod mora javnosti da da na uvid taj ugovor ili rukovodstvo treba smeniti odmah! Postoji sumnja da je taj ugovor štetan i po sam Zavod - napominje naš sagovornik.

Politički motivi

Profesor smatra da Aleksandar Kavčić skuplja jeftine političke poene.

Foto: informer

Aleksandar Kavčić

- Kavčić još kaže da se nada da će moći da štampa naše udžbenike. Pitam se kako, odakle mu pravo? Najviše sam šokiran što je taj isti Kavčić u Americi dobio spor za krađu svoje intelektualne svojine i kršenje autorskih prava, a onda dođe u Srbiju i nama uradi isto to! Moje mišljenje je da iza svega ovoga stoje politički motivi i da Kavčić na ovaj način samo skuplja jeftine političke poene, a ne da zaista želi da bude darodavac. Ako zaista želite da poklonite vi možete da kupite knjige od izdavačkih kuća i da ih darujete deci - ističe Albijanić.

Šokiran

Najviše sam šokiran što je taj isti Kavčić u Americi dobio spor za krađu svoje intelektualne svojine i kršenje autorskih prava, a onda dođe u Srbiju i nama uradi isto to!
Miloljub Albijanić, profesor

Kako smo ranije pisali, Fondacija "Alek Kavčić" promoviše "besplatne udžbenike", za koje se na kraju ispostavilo da uopšte nisu besplatni. Fondacija i Zavod za udžbenike potpisali su ugovor po kome je fondaciji dozvoljeno da pojedine udžbenike u PDF formatu objavi na sajtu "Besplatnabiblioteka.com", odakle ih roditelji i đaci mogu preuzeti. Problem je nastao kada se saznalo da autore udžbenika niko nije pitao za dozvolu. Među naslovima našao se i Albijanićev udžbenik "Matematika" sa zbirkom zadataka. Naime, on je u PDF formatu objavljen na sajtu, odakle svako može da ga "skine" i odštampa što je zakonom zabranjeno.

PDF format nije dobar za učenje

Nastavnik razredne nastave u OŠ "Duško Radović" Novi Beograd Marina Injac kaže da svakome ko ima iole znanja i iskustva u radu sa decom nije potrebno objašnjavati da PDF format teksta nije udžbenik i zašto ne može zameniti udžbenik u razrednoj nastavi.

- Pri izradi štampanih udžbenika i elektronskih izdanja udžbenika, izdavači, autori kao i nastavnici koji vrše izbor udžbenika rukovode se Opštim standardima kvaliteta udžbenika, a PDF ne zadovoljava neophodne standarde. PDF format teksta ne doprinosi, već može naneti štetu u procesu usvajanja tehnike čitanja i pisanja, ključnih veština za dalje učenje. Puko čitanje teksta sa ekrana ne doprinosi učenju sa razumevanjem - napominje ona.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija