• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

05.03.2021

08:33

ŠTA SE TO DEŠAVA NA JUGU SRBIJE? Jedan grad je PRED VRATIMA KORONA KATAKLIZME - u bolnicama nema mesta, škole prelaze na onlajn!

Društvo

ŠTA SE TO DEŠAVA NA JUGU SRBIJE? Jedan grad je PRED VRATIMA KORONA KATAKLIZME - u bolnicama nema mesta, škole prelaze na onlajn!

Podeli vest

Vranje se u prethodnom periodu izdvojilo, pored Beograda, kao jedno od nestabilnijih žarišta u Srbiji. Pored naglog porasta broja zaraženih, ovaj grad beleži i sve veći broj pacijenata sa težom kliničkom slikom, a kapaciteti bolnica su u potpunosti ispunjeni

- Epidemiološka situacija u Vranju je vanredna i izuzetno teška - kaže za "Blic" dr Slađan Stanković, epidemiologa u Zdravstvenom centru Vranja.

Reči epidemiologa Stankovića ilustruje i podatak da je u ovom gradu juče zabeležena 101 novozaražena osoba. Ova brojka možda ne zvuči alarmantno kada se uporedi sa ciframa o kojima slušamo na nivou Srbije i glavnog grada. Međutim, ukoliko se uzme u obzir da Vranje ima oko 85.000 stanovnika i da je otprilike 20 puta manje od Beograda, jednostavnom računicom se dobije da je 101 zaraženih u gradu na jugu Srbije isto kao da u Beogradu imamo 2.020 pozitivnih!

- Veliki je broj hospitalizovanih. Svi kapaciteti bolnica u Pčinjskom okrugu su popunjeni - dve u Vranju i jedna u Surdulici. Raste broj obolelih sa teškom i srednjeteškom kliničkom slikom. Sa upalom pluća je bilo 10 odsto pacijenata na dnevnom nivou prethodnih dana, a u poslednja dva dana negde ih je oko 20 odsto. Oboljevanja se dešavaju u svim uzrastima, a najviše kod radno-aktivnog stanovništva, ali značajan je broj zaraženih i kod predškolske i školske dece - ispriča je dr Stanković za "Blic".

On je istakao i da su kapaciteti jedne bolnice u Vranju prošireni, ali da ni to nije bilo dovoljno pa se sada na bolničkom lečenju nalazi 165 pacijenata od kojih su 72 na kiseoničkoj potpori. Takođe dodaje i da skoro svakodnevno nekoliko pacijenata bude transportovano u kliničke centre u okolnim gradovima, a da je medicinsko osoblje u Vranju na ivici izdržljivosti.

Ne poštuju se mere

- Situacija je vanredna i pored mera koje smo preduzeli. Organizovana je nastava na daljinu u srednjim školama i u nekoliko osnovnih škola gde je bilo dosta zaraženih i među decom i među nastavnicima. Mere su uvedene na dve nedelje, a jedna sedmica je već prošla - kaže epidemiolog iz ovog grada i dodaje da se "nameće potreba da se mere pooštre pogotovo za ugostiteljske objekte".

Foto: Printscreen You Tube/rtvranje

Dr Slađan Stanković

Epidemiolog Stanković objašnjava da je do alarmantne situacije u ovom gradu ponajpre došlo zbog nepoštovanja epidemioloških mera u ugostiteljskim objektima kao i kućnih žurki koje je teško kontrolisati. On je dodao i da je do problema došlo zbog velikog građana Severne Makedonije koji su dolazili u šoping u Vranje, a širenju zaraze su kumovali psihološki faktor, odnosno prezasićenje građanstva antiepidemiološkim merama kao i opuštanje zbog početka vakcinacije.

Sa ovim je saglasan i epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović koji je juče bio u delegaciji koja je posetila Vranje kako bi se utvrdili tačni uzroci pogoršanja situacije sa kovidom u ovom gradu na jugu Srbije.

- Ocena epidemiološke situacije u Vranju je vanredna. To govori da se mere ne sprovode onim intenzitetom i obuhvatom kako bi trebalo, kako od stanovništva, ali tako i u kontroli - rekao je Tiodrović.

On je rekao da su data upustva u Vranju i drugim gradovima doneta uputstva da se primene sve mere koje je ranije propisao republički Krizni štab i Vlada Srbije i da se one moraju sprovesti do kraja, a dr Stanković je rekao za "Blic" u kom pravcu se razmišlja kada se govori o uvođenju mera u ovom gradu.

- Glavne mete su trgovinski lanci i ugostiteljski objekti. Tu mora da se uvedu neka ograničenja ili da se zatvore potpuno na neki vremenski period da bismo zaustavili širenje virusa - rekao je epidemiolog.

Foto: tanjug/dimitrije nikolić

Dr Branislav Tiodorović
Prisutan britanski soj korona virusa?

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon prvi je pomenuo da je novi soj korona virusa poznatiji kao britanski soj "prisutniji u populaciji nego što mislimo". On je dodao i da bi to mogao da bude jedan od razloga za porast broja obolelih u Vranju. Doktor Stanković nije mogao ovo da potvrdi jer "sekvenciranje virusa" kod obolelih Vranjanaca nije obavljeno i zbog toga se ne može sa sigurnošću tvrditi da je problem izazvao ovaj soj virusa.

- Moj neki utisak, na osnovnu kliničke slike, čini mi se da je on nešto izmenjen. Ja kao epidemiolog pratim te kliničke karakteristike, a baš to brzo zaražavanje i zaražavanje svih članova porodice mi daje utisak da se virus sada malo razlikuje. Sada je zarazniji - rekao je dr Stanković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin Vranjski

pre 3 godine

Ajde budite pravi Informer; što se niko ne zapita šta svakodnevno, u proseku, po deset punih autobusa putnika iz tzv. severne makedonije radi u Vranju - nakon vakcinacije, a onda opsedaju prodavnice i kafane praveći nenormalne gužve?! Da li smo mi Srbijanci "pokusni kunići" nečije politike novog bratsva i jedinstve? Pomreće taj narod dole - apel za hitno zatvaranje granica i spas Srbijanaca u Vranju!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija