• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.03.2021

22:20

PRELEŽAN KOVID NE ZNAČI DOŽIVOTNI IMUNITET! Sve veći broj reinficiranih, a simptomi variraju!

Društvo

PRELEŽAN KOVID NE ZNAČI DOŽIVOTNI IMUNITET! Sve veći broj reinficiranih, a simptomi variraju!

Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju koronavirusa pre više od godinu dana. Opuštanju nema mesta, pa čak ni onim ljudima koji su preležali koronu u toku prošle godine. U svetu je sve veći broj reinficiranih slučajeva, tj. onih koji su nakon godinu dana ponovo zaraženi kovidom

Lekari apeluju da preležan kovid ne znači doživotni imunitet i da svi treba da nastave da poštuju sve mere bezbednosti.

Slučajevi ponovne infekcije su retki, kažu lekari. Simptomi variraju od blagih do umereno teških i obično se rešavaju izolacijom i antibioticima, ali nekim pacijentima je potrebno i bolničko lečenje.

Iz Svetske zdravstvene organizacije potvrđuju da, iako je to retko, istraživanja pokazuju da ljudi koji su nekada bili zaraženi koronavirusom mogu ponovo biti reinficirani kada njihov odgovor na antitela nestane.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti poručio je da se na osnovu iskustva sa drugim virusima očekuju ponovne infekcije kovidom 19, posebno jer virus svakodnevno mutira.

UAE ima na nedeljnom nivou 100 reinficiranih kovidom 19

Dr Sanja Peithankar, šef grupe Right Health, koja ima 58 klinika u UAE, rekao je da u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na nedeljnom nivou leče oko stotinu ljudi koji su ponovo zaraženi koronavirusom.

- Prethodno preležan kovid pomaže odbrambenom mehanizmu vašeg tela da prepozna da postoji infekcija i razvija antitela koja će da štite organizam. Zamislimo antitela kao vojsku, koja je u drugoj borbi spremnija jer poznaje osnovne karakteristike neprijatelja -  objasnio je doktor.

Medicinski stručnjaci savetuju svima da i dalje izbegavaju mesta na kojima se gužve, poštuju društvenu distancu i nose maske.

- Svi ljudi, čak i oni koji su preležali koronu ili su vakcinisani moraju biti svesni da je ovaj virus sastavni deo našeg života, a ne prošlost i da moramo biti na oprezu -  rekao je dr Peithankar.

Kada je u pitanju reinfekcija, simptomi znaju biti isti, ali je oporavak znatno duži. 

- Pacijenti koji su pri prvom inficiranju imali bol u grlu, kašalj, sada imaju i bolove u mišićima, žale sa na malaksalost i slabost, a oporavak traje i do dve nedelje duže u odnosu na prvi put - rekao je dr Sanja.

Godinu dana od proglašenja pandemije Evropa ponovo u grotlu korone

U svetu je do današnjeg dana zaraženo gotovo 119 miliona ljudi, a više od 2,6 miliona izgubilo je život.

U Evropi se sve zemlje bore da vakcinišu što više svojih građana kako bi se izborili sa virusom koji nemilosrdno kosi. Situacija je ozbiljna u centralnoj i istočnoj Evropi, a gotovo sve zemlje starog kontinenta poslednjih dana beleže skok u broju obolelih.

Samo devet od 40 evropskih zemalja prijavile su manji broj slučajeva u prvoj nedelji marta u odnosu na sredinu februara, a najveći pad zabeležile su Velika Britanija, Španija i Portugalija. Jedino Španija beleži manji broj obolelih u odnosu na septembar prošle godine.

Povećanje broja obolelih zabrinulo je sve evropske vlade, s obzirom na to da je uvek u ovakvim slučajevima dolazilo do više hospitalizacija i svaki put bi zdravstveni sistem bio prenapregnut do granice pucanja. Nažalost, mnogo puta je porast broja obolelih na kraju doveo i do porasta broja žrtava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija